Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Plus+ 16kw Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2019-10-30 21:33
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Zawsze można coś ulepszyć , poprawić ale mój znajomy mechanik mówi : " Im się więcej grzebie , tym się bardziej je..." najlepiej jakby nasze sterowniki same wysyłały takie zapytania
2019-10-30 22:05
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
dz.
dodane 2019-10-30 22:05leOn22 przegrzewa mi pomieszczenia ust.23 jest 24 czym regulować temp.w pomieszczeniu krzywą grzewczą żeby za aworem było mniej czy obniżoną temp.po dogrzaniu?czy jest jeszcze jakiś sposób o którym nie wiem lub nie doczytałem?
dodane 2019-10-30 22:05leOn22 przegrzewa mi pomieszczenia ust.23 jest 24 czym regulować temp.w pomieszczeniu krzywą grzewczą żeby za aworem było mniej czy obniżoną temp.po dogrzaniu?czy jest jeszcze jakiś sposób o którym nie wiem lub nie doczytałem?
2019-10-30 22:09
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Co tam kolego , klawiatura się zacięła  Zaktualizuj sterownik , zmniejsz moc dmuchawy w grupowym na 39% , narazie tyle O tym informuje sterownik
dodane 2019-10-30 22:09Ustaw krzywą za zaworem -10/+10st  38/45st , obniżenie temp.2st , czas reakcji zaworu zmień na 60s , wspomaganie 0.6
2019-10-31 07:43
  RomXa Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Karoka 65 przykry jesteś jak nie chcesz pomagać to po prostu się nie wcinaj obyś ty nie potrzebował pomocy.
I gratuluję wiedzy którą posiadłeś zapewne z instrukcji !
2019-10-31 08:40
  karoka65 Posts: 3092 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wystarczy forum poczytać i instrukcję możesz wziąć sobie na podpałkę ale jak Tobie się nie chce.....................
Tu nie chodzi o pomoc a o Twoje lenistwo i Tobie podobnym.
dodane 2019-10-31 08:40Leon co da ustawienie krzywej jak widze że jakiś "AS" nie włączył pogodówki albo ją wyłączył, nie ma odczytu z czujnika temp. zew.? co Ci da ta krzywa? z czego ma być brana ta krzywa? z szyszki?
2019-10-31 08:44
  RomXa Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
I dalej plujesz jadem - wystarczyło napisać co i jak a nie obrażać ludzi - temat z tobą zamknięty lecisz do ignorowanych.
2019-10-31 08:50
  karoka65 Posts: 3092 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wystarczy przeczytać, możesz sobie mnie dać nawet na półkę między książki, łap jakiegoś frajera który będzie Twoim prywatnym doradcą.
Leon Ty to chyba do janjana pisałeś a nie do pana obrażalskiego?
2019-10-31 18:44
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
No ja ale chyba mu się coś pokiełbasiło i chyba mnie też, bo wczoraj nie zwróciłem na to uwagi , oczywiście mowa o czujniku temp.zew. i krzywej grzania , no chyba że ją wczoraj widziałem   
dodane 2019-10-31 18:44Skoro jej dzisiaj nie widzę , to moja wina sorki muszę przestać pić te wynalazki od moich fanów 
2019-11-03 19:09
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
Mam pytanie, jak po uzupełnieniu  ekogroszku do zbiornika ,który jest np.w połowie zapełniony ,wpisać. stan kg.do licznika aby było prawidłowo?
2019-11-03 19:27
  karoka65 Posts: 3092 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Lepiej napełniać jak jest pusty bo takie dosypywanie i obliczanie jest upierdliwe bynajmniej dla mnie było ale oczywiście można. Trzeba zważyć co dosypujesz i podzielić przez przesyp żeby wyszły minuty i wtedy je dopisujesz do tego co zostało. To tak po krótce.
2019-11-03 22:15
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
janjan napisał » 2019-11-03 19:09
Mam pytanie, jak po uzupełnieniu  ekogroszku do zbiornika ,który jest np.w połowie zapełniony ,wpisać. stan kg.do licznika aby było prawidłowo?

Jeśli wiesz ile grochu mieści twój zasobnik wpisujesz max ( czyli np: dla ogniwo w moim przypadku "125kg").
Pamiętaj nie wpisuj ile dosypujesz, bo sterownik nie potrafi dodać tego co zostało do tego co dosypiesz.pewny(brak jednostki zliczającej)
Pamiętaj jeszcze jedno zasypy "dosypany węgiel" są abyś wiedział kiedy węgiel się skończy ( data i wizualizacja). Nie ma to żadnego wpływu na statystyki. Ważne jest aby ustalić "czas do opróżnienia zasobnika" dość dokładnie bo to jest parametr który ma wpływ na statystyki. 
Niestety ponieważ "czas do opróżnienia zasobnika" jest ściśle powiązany z ilością w tym zasobniku będziesz również musiał zmienić ten czas.




2019-11-03 22:28
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
No właśnie chociaż, to Panowie programiści  z ES powinni poprawić w kolejnych aktualizacjach sterownika. Mianowicie skoro przy zakupie paliwa musimy podać współczynnik pracy podajnika do danego paliwa, to przy jego zasypie sterownik powinien sam z automatu przeliczyć czas pozostały do opróżnienia zasobnika  
2019-11-04 06:13
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
parametr 0.23 to jest przypisany do kotła? bo tyle mi wychodzi z wyliczenia.
2019-11-04 06:59
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
janjan napisał » 2019-11-04 06:13
parametr 0.23 to jest przypisany do kotła? bo tyle mi wychodzi z wyliczenia.

Nie do kotła ale do podajnika ślimakowego zamontowanego w tym kotle. To jego zdolność przemieszczenia danego paliwa "kg/min" jest tym parametrem. Innym dla miału, groszku, varmo, peletu, itp.
2019-11-04 17:47
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
A gdzie te parametry można znaleźć jest jakaś tabelka ,czy samemu trzeba wyliczyć?
2019-11-04 18:41
  Vitis Posts: 168 Ostrzeżenie: 0
janjan napisał » 2019-11-04 17:47
A gdzie te parametry można znaleźć jest jakaś tabelka ,czy samemu trzeba wyliczyć?

Samemu trzeba wyliczyć. Są dwa sposoby:
1. Na piecu wygaszonym zasypujesz do zasobnika ważąc ile się mieści jak masz worki jest prościej bo masz niby wagę na worku. Podajnikiem podajesz paliwo aż wyjdzie z retorty. Zgarniasz nadmiar do równa opróżniasz szufladę na popiół i włączasz podajnik na minutę to co wyjdzie z retorty ważysz i masz kg/min. Możesz powtórzyć pomiary i z kilku wyciągnąć średnią. Po wykonaniu pomiaru zasypujesz do pełna.
2. Na piecu rozpalonym zasypujesz do pełna ważąc. Zerujesz licznik dajesz czas do opróżnienia zasobnika na 999
Palisz i czekasz aż zasobnik będzie pusty. Potem już tylko dzielisz kg co zasypałeś przez czas pracy podajnika i masz kg/min
Jeśli chcesz dokładniej to za każdym razem jak spalisz zważony pełny zasobnik i wyjdzie ci inny czas wprowadzasz korekty.
2019-11-05 21:19
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
Koledzy , dlaczego mój powrót ,zawór 4d i inne parametry są bardzo postrzępione ,czy to normalne  ,czym jest to spowodowane ,złe ustawienie sterownika czy błędy instalacji,czy tak ma być i nic nie zmieniać?  ,podpatrując  innych użytkowników mają wykresy jak spod linijki ,mój podgląd do ustawień to janjan , mam obawy że przy tak niestabilnej  pracy systemu zaraz coś pierd...nie  pozdrawiam


2019-11-05 21:55
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Podnieś temp.powrotu na 55st , zmień krzywą grzania dla zaworu 4D dla -10/+10 - 35/45st , temp.obnizona 2st ., czas reakcji zaworu 60s , powinno być stabilniej
2019-11-05 22:06
  janjan Posts: 115 Ostrzeżenie: 0
leON  krzywa którą podałeś nie powinna być odwrotnie?
2019-11-05 22:10
  leON22 Posts: 4790 Ostrzeżenie: 1
Oczywiście , że tak  , sorki +10/-10 35/45st jak będzie przegrzewać albo będzie za zimno , koryguj po oczku w w dół albo w górę np.34/44st
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: