Forum eCoal.pl v3.5 Optymalne ustawienie OEP10kW w trybie Retortowo-Grupowym Subskrybuj | ||||
|
||||
sicio
|
Witam,
Chciałbym ustawić piec jak najlepiej, niestety nie mogę znaleźć informacji na temat parametrów. Palę ekogroszkiem Energo Extra: Wartość opałowa (Q) 25 MJ Wilgotność ok. 15% Typ węgla płomienny 31.2 Zawartość popiołu do 7% Zawartość siarki (S) 0,5% Uziarnienie 5-25 mm Zdolność spiekania (RI) 0 Obecne parametry Obecnie ustawiam moc min/max Węgiel spala się nie najgorzej zostaje może trochę spieków, które da się pokruszyć w rękach. Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak wpływa na spalanie parametr ilość powtórzeń? Czy powinien być jak najmniejszy kiedy chcemy uzyskać najniższe zużycie? Kombinowałem z ochroną powrotu zawór 4d/pompa CWU Na zaworze 4D niestety ciągle go przymykało i ostatecznie użyłem pompy CWU. Czy parametry podtrzymania są ok? Obecnie piec mi nie gaśnie, wcześniej miałem dłuższy czas postoju i zdarzyło się że wygasł. Z góry dziękuję za podpowiedzi. |
|||
|
||||
karoka65
|
Czego jak czego ale informacji o tym jak ustawić OEP to czytania pewnie na tydzień bo co trochę wałkowane było to samo i spłodzono pewnie z tysiąc wątków, każdy chciał mieć swój jak i Ty
|
|||
|
||||
sicio
|
Głównie chodzi mi o informację jaka jest różnica pomięcy ilością powtórzeń (2 czy 4 przy 8kW) Czy temperatura spalin na poziomie 60-90 nie jest za niska? (jak ustawie wyższe moce napewno będę osiągał wyższe temperatury max) I czy temperatra 50 na powrocie przy 65 na kotle jest ok? Piec wstępnie jest ustawiony ok, ze spalania jestem zadowolony. Ale chciałbym dopracować ustawienia |
|||
|
||||
pawel3
|
Taka różnica że zamiast podać dwie porcje poda cztery i później dopala od 2-5 min
Jak kocioł więcej stoi to temp jest taka niska jak będzie większy odbiór i kocioł nie wyczyścisz to spaliny pójdą do góry. Czym niższe spaliny to mniejsze straty. Temperatura powrotu ok, żeby wszyscy takie mieli Jeżeli jesteś zadowolony z kotła spalania to bardzo dobrze 😀 Dbaj o kocioł czyść, posprawdzaj czujniki czy dobrze przylegają. |
|||
|
||||
sicio
|
Dzięki
Reguluję chyba tylko temu, żeby ekogroszek lepiej się spalał i jak najmnaiej osadzał wewnątrz pieca. Poczekam na większe mrozy i sprawdzę jak będzie wyglądała sprawa z liczbą podań. Na jakiej zasadzie dobierany jest ten czas dopalania? |
|||
|
||||
leON22
|
Co do ilości podań to tak jak napisał @pawel3 ale nie wiem czy wiesz że między poszczególnymi mocami jest różnica w czasie jednego podania i tak dla 8kW to 5s, dla 12kW-7s I tak po 2s więcej dla pozostałych Co do czasu dopalania to jest na podstawie analizy temp.spalin po osiągnięciu na kotle temp. zadanej.
|
|||
|
||||
coolio
|
Palisz ruskim i nie masz spieków wielkości kratera lub lawy jak z wulkanu to już sukces. Ja po dwóch latach palenia tym wynalazkiem zrezygnowałem i dołożyłem kilka zł i kupiłem karlik z PGG. Nigdy więcej do energo nie wrócę.
|
|||
|
||||
sicio
|
Jak zrobiło się zimniej zaczęły się spieki.
coolio chyba masz rację z tym ekogroszkiem, choć jak brałem testowo i było ciepło to bardzo ładnie mi się spalał i mało popiołu. Obecnie pokombinowałem z ustawieniami, ustawiłem moc ciągłą na 16kW i jest lepiej, choć teraz widzę że trochę niedopala, ale nie chcę luż mocniej dmuchać. Jest jakaś możliwość wydłużenia czasu dopalania? |
|||