W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Dmuchawa nie startuje dziłą jedynie z pełnymi obrotami Subskrybuj
2019-10-02 19:52
  Gelo_26 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam
Wymieniałem wszystkie triaki i kondensatory bo miałem problemy ze
sterowaniem pompą c.o. i resetami sterownika teraz jest ok ze
sterownikiem i pompa c.o. ale mam problem ze sterowaniem dmuchawa chodzi
tylko jak ja ustawie na max obroty w mniejszych obrotach nie chce
wystartować, zastanawiam się czy tam był taki sam triak jak w
pozostałych kanałach ( wyrzuciłem już te wylutowane).
Wcześniej dmuchawa działała ok
2019-10-02 19:57
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
A jaki kondensator rozruchowy do niej zamontowałeś, jaka dmuchawa 
2019-10-02 20:13
  Gelo_26 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Standard wszystko to co było przy piecu (RBR) i działało 8 lat ,
jedynie to dziś w pracy wymieniłem triaki BTA12-600B, baterie i kondensatory, ze względu na resety sterownika i uszkodzenie kanału załączającego pompę c.o. wszystko inne działało.

Za jednym zamachem wymieniłem wszystkie 5 triaków :( no i teraz nie startuje mi dmuchawa. Jedynie jak ją ustawie na 100% w trybie ręcznym i ją w sterowniku załączę to działa, na pozostałych ustawieniach mocy dmuchawy, nie działa :(
Zastanawiam się czy w kanale dmuchawy na pewno był BTA12-600.

2019-10-02 20:28
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
Tego nie wiem, jedynie serwis może się wypowiedzieć w tej kwestii  
2019-10-02 20:53
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
taki był
2019-10-02 20:54
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Bta 12-600
2019-10-02 21:16
  leON22 Posts: 3710 Ostrzeżenie: 1
Czyli, taki jaki był w oryginale sprawdź jeszcze ten kondensator rozruchowy dmuchawy  
2019-10-02 21:57
  Gelo_26 Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Kondziołek jest ok, chyba triak jest walnięty :( rano wymienię jeszcze raz a jak nie zatrybi to zamawiam nowa płytę.
Orientujecie się czy poza Elektro-System w Kutnie jest szansa ze gdzie w Wawie lub Radomiu kupie płytę sterownika ecoal V2.2?
2019-10-02 23:54
  anaana Posts: 587 Ostrzeżenie: 0
U mnie był ten sam problem, wymieniona płyta i dmuchawa problem znikł. 💪😃👍
dodane 2019-10-02 23:54E-S przysłał mi płytę (nie do słuchania😁😁 ) w tym samym dniu przełożona i odesłana, tylko trzeba było coś spisać ze starej płyty i kartę zostawić też 😃👍
2020-01-21 10:47
  Lukas300 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Gelo_26 mam podobny problem z kanałem C.O czy poradziłeś sobie z problemem czy pozostała wymiana płyty?
2020-01-22 07:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Sprawdzcie pracę tych odbiorników po wyjęciu karty SD. Karta może robić zwarcie i powodować nieprawidłową pracę dmuchawy jak i pompy CO. 


2020-01-23 18:43
  ansu Posts: 175 Ostrzeżenie: 0
U mnie był walnięty optotriak MOC.... ten biały sterujący triakiem mocy dmuchawy 
2020-01-30 16:19
  Sven75 Posts: 13 Ostrzeżenie: 1
często wygląda to właśnie na kondensator rozruchowy dmuchawy ale wychodzi na to że nie zawsze 
Users on-line: Heniek_Ogniwo, janusz60