Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page5 / 8Next pageLast page
2019-12-11 17:42
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
A masz ustawioną rurę podajnika pod kątem 45 niby jak chlopaki z ES pisali?
Jezeli faktycznie tak jest to jaki sens robić kalibracje...
Jedyne chyba wyjście to zrobić ją przy pełnym zasypie i przy ok 50%,
a w sterowniku ustawić wartość pośrednią. Czyli np przy full wychodzi 3500
przy ok 50% 2500g to ustawić 3000 i dosypywać po ubytku połowy.
Tylko to wszysyko trochę bez sensu bo tak jak w moim przypadku bez sensu
było kupować większy 300l zbiornik jeżeli musiałbym dosypywać po 3 5 worków...
Może niech ES się wypowie na ten temat?
2019-12-11 19:02
  owkol Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2019-12-11 17:42
A masz ustawioną rurę podajnika pod kątem 45 niby jak chlopaki z ES pisali?
Jeszcze nie zmieniałem, ale na oko to moze tylko z 5 stopni bardziej do pionu
2019-12-12 19:10
  CzeslawH Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

Witam
A przypadkiem nie będzie tak, że jak ustawimy niższą wydajność podajnika statystyki zużycia będą korzystne ( spadnie ilość zużycia opału ) a w rzeczywistości spali "po staremu" czyli z początkowymi (wyższymi) nastawami podajnika?
2019-12-12 19:59
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
CzeslawH napisał » 2019-12-12 19:10

Witam
A przypadkiem nie będzie tak, że jak ustawimy niższą wydajność podajnika statystyki zużycia będą korzystne ( spadnie ilość zużycia opału ) a w rzeczywistości spali "po staremu" czyli z początkowymi (wyższymi) nastawami podajnika?



Dokładnie. Właśnie to sprawdziłem.
dodane 2019-12-12 19:59Ustawiając niższą wartość tak naprawdę zwiekszamy podawanie czyli moc. Przykładowo ustawione 5kw to tak naprawdę 8kw.
2019-12-13 07:49
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
owkol napisał » 2019-12-10 06:50
Nie czytając tego posta, mniej wiecej własnie o tej godzinie zadecydowałem ostatnie podejscie, mniej wiecej tak jak piszesz, tyle ze pokojowy został, i nie wylaczam palnika tylko obnizam temp. po osiagnieciu zadanej, i wlaczylem spowrotem krzywą dla zaworu, cos sie ruszylo wiec przeszedlem na auto miedzy 5 a 3kW bez ruszania nadmuchu. Tam gdzie potrzebuje bardziej cieplo termostaty poodkrecane, reszta przykrecone na 3+, no i narazie hula, wiec poki co obieg kotłowy raczej zostanie, chociaz juz mnie kusiło zeby to zmixować z pierwsza wersja czyli mieszającą.
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54
Niskie wiatry rzędu 30-40% bo dmuchawa wygłaszała płomień który na niskich mocach miał 20-30%.
U mnie płomyk raz na godzine 2% i nie gasnie
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54

Ale ostanio tak z czystej ciekawości ustawiłem wydajność na 1500 i jestem w szoku.
Tez planuje sprawdzic tą niższa co kiedys pisałem. Narazie leci w polowie zbiornika na tej maksymalnej 3400 i wychodzi 12kg/d.
Wiec poki co kto tam sie przyczynil to dzieki za pomoc i jak ktos zerknie to moze sprobojemy sie zblizyc do ideału




dodane 2019-12-10 06:50
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54


Więc jak to jest z tą kalubracją?

 Sprawdziłem i u mnie wygląda to tak:
- full zbiornika to 3400 i taka byla wklepana w sterownik
- 50% dalej 3400, przeskoki pomiedzy 3 a 5 z przewaga 5kW
- 50% zmieniona na 2500 (jakos tyle kiedys zwazylem przy tym poziomie), tym razem przeskoki mocy ale z przewagą  3kW, płomień również znacznie sie podniósł.
Wychodzi na to ze w miare uplywu zaczyna mu brakowac paliwa jak sie zostawi kalibracje poczatkową dla max zasypu

Kolego @owkol....
Mając taką instalację z dwoma układami grzania , w tym jeden z mieszaczem i kocioł na pellet zastosowałbym sprzęgło plus mieszacz z zaworem stałotemperaturowym na obiegu kotłowym. 







2019-12-13 08:36
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Owkol ma chyba jeden obieg tylko pod wejscie CO2 ma podpiętą pompe kołową.

Czy podajnik w pelletowcu po osiągnięciu zadanej temp zmniejsza podawanie? I jeżeli tak to jak się to ma do statystyk?
Obliczają na podstawie wartości stałej dla danej mocy czy uwzględniają zmniejszone dawkowannie paliwa?
2019-12-13 08:55
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Zależy od ustawień. Jeśli krótko  przed lub po osiągnięciu zadanej, zmniejsza moc do np. 30%, to naturalnie zmniejsza podawanie lub wydłuża przerwę podawania stosownie dla mocy. Statystyki to nic innego jak sumowanie czasu pracy podajnika razy przesyp/potencjał podajnika. Im rzadziej podaje, tym mniej pokazuje
2019-12-13 11:44
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
Ustawień? Jedynie histeterezy mocy. To jakie najlepiej ustawić histerezy między mocami przy zadanej np 65 ?
2019-12-13 15:19
  owkol Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2019-12-13 08:36
Owkol ma chyba jeden obieg tylko pod wejscie CO2 ma podpiętą pompe kołową.

Tak @gmaj22, CO2 to pompa kotłowa, poki co wszystko sie ustabilizowało, na przyszly rok wezme kogos zeby przedyskutowac czy jeszcze mozna cos wycisnac z pieca modyfikujac cos w kotłowni, bo w sumie o drugim CO zapomnialem, a by sie przydał, bo tu akurat mieszkanie nad garazem rzadko uczeszczane, pod spodem garaz słabiej ogrzewany, wiec zawsze beda panować inne warunki niz w domu.
2019-12-14 09:41
  CzeslawH Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Przyłączam się do pytania kol. Michal86, jakie ustawienia polecacie. Wiadomo ,że to zależy od wielu czynników ale jest tulu użytkowników tego kotła i każdy coś robi aby spalanie było jak najmniejsze przy optymalnym nagrzaniu pomieszczeń.
2019-12-14 11:54
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
CzeslawH napisał » 2019-12-14 09:41
Przyłączam się do pytania kol. Michal86, jakie ustawienia polecacie. Wiadomo ,że to zależy od wielu czynników ale jest tulu użytkowników tego kotła i każdy coś robi aby spalanie było jak najmniejsze przy optymalnym nagrzaniu pomieszczeń.



Ot to priorytet wszystkich użytkowników😉
U mnie przy ciągłej pracy na 6kw bez reg pokojowego spala 30kg przy temp zero stopni😮
Wiec ile będzie palił przy minus dwudziestu... sześćdziesiąt?  😨
dodane 2019-12-14 11:54Fakt, że w domu 6 osób w tym 2 dzieci i dużo idzie na cwu.
Poza tym wszyscy ciepłolubni bo w domu 23 stopnie.
2019-12-14 14:37
  karoka65 Posts: 3097 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
sześćdziesiąt kg/ dobę to dopiero około 12kW przy pellecie pewnie ciut mniej, kocioł masz jaki? 18kW? nie widzę tutaj jakiegoś powodu do zdziwienia. Najlepszą receptą na niskie koszty ogrzewania jest inwestycja w ocieplenie, cudów nie ma ciepło nie bierze się znikąd, chcesz ciepło trzeba sypać albo wygasić kocioł wtedy nic nie będzie palił
2019-12-14 14:42
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
cyt: "Poza tym wszyscy ciepłolubni bo w domu 23 stopnie. "

Każdy stopień w górę to kilka kg więcej - tu cudów nie ma. 
2019-12-14 15:48
  leON22 Posts: 4808 Ostrzeżenie: 1
Moja walczy ze mną o każdy stopień i każdy milimetr 
2020-01-08 18:00
  Michal86 Posts: 100 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-12-14 15:48
Moja walczy ze mną o każdy stopień i każdy milimetr 



Mały czy duży chlopiec musi mieć zabawkę...moja żona się smieje, że mam w kotlowi oltarzyk... Bo kawa, papierosek i pół godziny przy piecu z rana to codzienność😜 ale jak dzieci małe i mustanga nie można kupić to piecyk zostaje haha😂
dodane 2019-12-26 20:57
owkol napisał » 2019-12-04 10:40

dokładnie tak i wygląda to:
1  worek = 1770g
14 (full) = 3400g,
w granicach 60% zasobnika tez mierzyłem - 2600g,

info o kącie w instrukcji nie widziałem, to sobie sprawdze



Zakupiłem dość dobrą wagę kuchenną i wyniki u mnie nie są aż tak rozbieżne.
Przy pełnym zasypie 10 worków wyszło 2530g.
Przy 40% czyli 4erech workach 2330g.
Więc statystyki ustawiłem posrednio na 0.2425g. Paliwo uzupełniam po ubytku 6ciu worków, a kalibracje w sterowniku ustawiam o 35g mniejszą z każdym kolejnym dniem...choć może to zupełnie nie potrzebne...?


I jakoś to wszystko lata...
Aha... nie wierzcie też w zapewnienia producenta, że kaloryczność ma 19.400mj jak w moim przypadku...ustawiłem na średnią rzeczywistą pelletu czyli 17,5 i jest ok.
dodane 2020-01-06 18:38Ostatni raz wracając do tematu kalibracji. Tak jak pisał ES podajnik musi być ustawiony pod kątem 45 wtedy różnice w podawaniu są o wiele mniejsze. Po ustawieniu kąta przy 100% 200kg wartość to równe 3000g, a przy 30% 60kg wartość to 2900g.

Co do ustawień kotła wróciłem do fabrycznych mocy 18 15 10kw tyle, że maksymalne histerezy ich zmiany.
Przy ustawieniach 14 10 6kw piec chodził ale to zbyt mało na zapotrzebowanie mojego domu 200m2, CWU dla 6ciu osób i stałej temp wewnetrznej na poziomie 23. Przy zerze stopni temp zewnętrznej kocioł chodzi w trybie ciągłym na 6kw i zużywa ok 30kg.
Przy fabrycznych ustawieniach mocy przy takich samych warunkach pogodowych kocioł także zużywa ok 30kg ale pracuje godzinę na godzinę odpoczynku.
Plusy są dwa. Czystszy piec i palnik, a drugi to możliwość ciągłej pracy pompki CWU do ochrony powrotu co skutkuje temperaturą zawsze niższą o ok 10st od temp zasilania.

Aktualne ustawienia:
Tryb auto
18 15 10kw
Zadana kotła 70
Histerezy 10 15 20 0
Ochrona powrotu przez cwu 60  

Zrobiłem też test ustawiłem zadaną za zaworem 4d na 50 co odpowiada -20 przy mojej krzywej grzewczej i rozkręciłem glowice na 5tki kocioł dawał radę na tych 10kw razem ze stałą pracą CWU.

Jak na razie z ustawieniami chyba już nie kombinuję nie wspominając o wielu innych zmian w parametrach których tu nie wspomniałem.

Życzę powodzenia wszystkim tym którzy jeszcze walczą😉
dodane 2020-01-08 17:03
dodane 2020-01-08 18:00U mnie na worku:
Ciepło spalania: 19,400 MJ
Wilgotnosc: 10%
Zawartość popiołu: 1%

Czyli z powyższego wzoru wychodzi 17 MJ
2020-01-08 18:09
  owkol Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2020-01-08 17:03
Tak jak pisał ES podajnik musi być ustawiony pod kątem 45 wtedy różnice w podawaniu są o wiele mniejsze. Po ustawieniu kąta przy 100% 200kg wartość to równe 3000g, a przy 30% 60kg wartość to 2900g.

Przy zerze stopni temp zewnętrznej kocioł chodzi w trybie ciągłym na 6kw i zużywa ok 30kg.
Przy fabrycznych ustawieniach mocy przy takich samych warunkach pogodowych kocioł także zużywa ok 30kg ale pracuje godzinę na godzinę odpoczynku.


To ja bije rekordy, wlasnie odpalilem te 45% nachylenia, dwie wagi, full zasyp i wynik to równo 4000g.
Srednia dobowa na zewnatrz 0st i tez jakos 2 worki wychodzi.

Obecnie zglosilem też chyba usterke bo mi przestalo działać zatrzymanie palnika po dogrzaniu pomieszczenia
2020-01-09 16:20
  radek-ka Posts: 98 Ostrzeżenie: 0
Mi się raz zdarzyło że nie wygaszało po dogrzaniu pomieszczenia, ale restart sterownika pomógł w moim przypadku
2020-01-09 22:30
  owkol Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
no to u mnie restart, power off i dalej bez zmian
2020-01-23 15:32
  Adam_26 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam miał ktoś sytuację ze palnik wygaszał sie gdy jasność płomienia przekroczyla okolo 70/80 % jak zmniejszę nadmuch i płomień jest w granicach 40/60% palnik działa bez problemu? 
2020-01-23 15:44
  pawel3 Posts: 491 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
być może duży nadmuch powoduje szybsze spalanie, przed podaniem kolejnej porcji paliwa
First pagePrevious page5 / 8Next pageLast page
Users on-line: benio123, Klozo83, petrboleha