Forum  Pello v3.5  Ustawienia kotła Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 8Next pageLast page
2019-11-27 10:48
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Tylko moc max np 14, a nie 20. I jak nie masz mieszającej ustaw ochronę powrotu przez cwu.
dodane 2019-11-27 10:48
TomFa napisał » 2019-11-27 10:41


A dlaczego ochrona powrotu nie przez 4D?



Ustaw na 45 przez 4d to bedziesz wiedział dlaczego. Nie osiagniesz zadanej za zaworem😉
2019-11-27 12:12
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Niekoniecznie tak musi być, jak wysoko ustawi zadaną na kotle może uzyskać więcej jak 45 na powrocie.
2019-11-27 12:55
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2019-11-27 12:12
Niekoniecznie tak musi być, jak wysoko ustawi zadaną na kotle może uzyskać więcej jak 45 na powrocie.



No zgadza się przy tych 60-70 st ma 45 nawet bez ochrony. Ale jezeli będzie realizował ochronę przez 4d nawet z wysoką zadaną i wystarczy że włączy się cwu 4d głupieje... Otwiera przymyka i tak w kółko.
2019-11-27 13:53
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Dla mnie montowanie zaworu 4D z siłownikiem typowo do ochrony powrotu to głupota, pośrednio zaś jak najbardziej ale to zależy od instalacji. Zawór jest po to właśnie żeby się kręcił, w Ogniwach macie to wszystko na jednej rurze ( zasilanie ) i wystarczy źle dobrać pompy czy źle je ustawić i może być jak piszesz, zaś w kotłach z dwoma zasilaniami jak np. RBR czy to CO czy to CWU są zasilane z osobnych króćców i nie ma takich wahań, nawet jak Ci spadnie powrót na CO na powrocie z zaworu gdy załączy się CWU to i tak choć tego nie widać na czujniku to ja wiem że i tak powrót jest gorący bo podgrzewa się przez bojler.




2019-11-27 14:01
  TomFa Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Zrobię wieczorem zdjęcie instalacji przy kotle i wrzucę żeby się skonsultować. Nie jestem instalatorem i nie wiem czy jest dobrze. Wydaje mi się że zawór mam po to aby nie szła pełna moc na kaloryfery i dodatkowo do ochrony powrotu. A jeżeli chodzi o CWU to właśnie mam tak, że nawet jak pompa do CWU nie chodzi to i tak woda się powoli podgrzewa ( nie wiem czy tak ma być?)
2019-11-27 21:34
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
TomFa napisał » 2019-11-27 08:32

Witam

Jestem nowy i mam prośbę o zerknięcie na moje ustawienia kotła. Posiadam Ogniwo Eco Pellet 18 kW, dom z lat 80 około 145m2 ocieplony. Niby wszystko jest ok. ale nie jestem do końca przekonany . Wielkie dzięki.
A i jeszcze stara instalacja stalowa, grzejniki żeliwne.



Też jestem świeżakiem w tym temacie bo piec posiadam od września. Tak samo jak Ty mam starą instalacje i żeliwo, dom dość dobrze ocieplony. Testowałem wiele ustawień ale w moim przypadku chyba najlepiej sprawdza się takie jak poniżej.

Tryb spalania: AUTO
Moce: 14 8 5 kw
Dmuchawa: 48 36 30% (ale to musisz ustawić pod siebie)
Temp zadana: 67
Histereza mocy min: 5
Histereza mocy poś: 7
Histereza zał kotła: 17
Histeteza wył kotła: 3,5
Ochrona powrotu przez CWU 45st (pompke na 1szy bieg i ew stłum zaworem jeśli jest zbyt mocna. U mnie ma na 1szym 25w)
Maksymslny kąt otwarcia 4d: 50% (ale to też zależy od instalacji)
Krzywa grzania za zaworem: 35 i 45st (jak masz dobrze ocieplone w zupełności wystarcza) 

Przy tych ustawieniach w temp plusowych kocioł pracuje mniej wiecej godz na godz odpoczynku. Przy zerze już w trybie ciągłym. 
Temp powrotu podczas rozpalania nie spada poniżej 42.

Jak chcesz to wykorzystaj.
Pozdrawiam

    
dodane 2019-11-27 21:34
Aaaa.... I pierwsza rzecz zrób kalibracje😉
2019-11-28 08:06
  TomFa Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2019-11-27 21:34



Też jestem świeżakiem w tym temacie bo piec posiadam od września. Tak samo jak Ty mam starą instalacje i żeliwo, dom dość dobrze ocieplony. Testowałem wiele ustawień ale w moim przypadku chyba najlepiej sprawdza się takie jak poniżej.

Tryb spalania: AUTO
Moce: 14 8 5 kw
Dmuchawa: 48 36 30% (ale to musisz ustawić pod siebie)
Temp zadana: 67
Histereza mocy min: 5
Histereza mocy poś: 7
Histereza zał kotła: 17
Histeteza wył kotła: 3,5
Ochrona powrotu przez CWU 45st (pompke na 1szy bieg i ew stłum zaworem jeśli jest zbyt mocna. U mnie ma na 1szym 25w)
Maksymslny kąt otwarcia 4d: 50% (ale to też zależy od instalacji)
Krzywa grzania za zaworem: 35 i 45st (jak masz dobrze ocieplone w zupełności wystarcza) 

Przy tych ustawieniach w temp plusowych kocioł pracuje mniej wiecej godz na godz odpoczynku. Przy zerze już w trybie ciągłym. 
Temp powrotu podczas rozpalania nie spada poniżej 42.

Jak chcesz to wykorzystaj.
Pozdrawiam

    
dodane 2019-11-27 21:34

Aaaa.... I pierwsza rzecz zrób kalibracje😉



Wielkie dzięki. Będę testował.
Kalibrację zrobiłem, ale dla 10 min to wychodzi u mnie prawie 3000g(chyba tyle było fabrycznie) - może mam niedokładną wagę. Ustawiłem 2950g. Do tego też nie jestem przekonany.
2019-11-28 08:16
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
Możliwe. U mnie wyszło 2685.
Poniżej wykres pracy przy tych ustawieniach.
2019-11-28 08:36
  TomFa Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
A tu moja instalacja
2019-11-28 13:07
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
TomFa napisał » 2019-11-28 08:06

Kalibrację zrobiłem, ale dla 10 min to wychodzi u mnie prawie 3000g(chyba tyle było fabrycznie) - może mam niedokładną wagę. Ustawiłem 2950g. Do tego też nie jestem przekonany.


Kalibracja zmienia sie w czasie ubywania paliwa, u mnie dla jednego worka 1770, a full 3400g
2019-11-28 20:55
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0
owkol napisał » 2019-11-28 13:07
TomFa napisał » 2019-11-28 08:06

Kalibrację zrobiłem, ale dla 10 min to wychodzi u mnie prawie 3000g(chyba tyle było fabrycznie) - może mam niedokładną wagę. Ustawiłem 2950g. Do tego też nie jestem przekonany.


Kalibracja zmienia sie w czasie ubywania paliwa, u mnie dla jednego worka 1770, a full 3400g



😮😮😮
2019-12-04 08:59
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
To jak to jest z ta kalibracja, ktos cos ??
2019-12-04 09:10
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Kalibracja zależna jest od tego jak rura podajnika jest zamontowana. Jeżeli kąt jest inny niż zapisane w instrukcji kalibracja może wykazywać inne wartości. Wpisujemy wartość która wskazuje waga. 

czy dobrze rozumiem że przy zasypanym jednym worku masz inna wartość niż przy pełnym zbiorniku ?


2019-12-04 10:40
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0

dokładnie tak i wygląda to:
1  worek = 1770g
14 (full) = 3400g,
w granicach 60% zasobnika tez mierzyłem - 2600g,

info o kącie w instrukcji nie widziałem, to sobie sprawdze
2019-12-04 10:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Może  się tak dziać. Przy zasypie jednego worka tego paliwa jest po prostu zbyt mało. nie zagarnia go tyle ile potrzeba. 
Spr jeszcze zrobić to na dokładniejszej wadze. Najlepsza waga kuchenna elektroniczna
2019-12-04 11:00
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0

Sprawdze zachowanie z kątem podajnika 45 jak w instrukcji, bo u mnie bedzie jakos koło 30, podajnik za bardzo wystawał wiec zbiornik został podniesiony a wejscie przedłużone w dół.

No i logicznie, mniejszy nacisk, mniej wchodzi do rury, wiec zeby sterownik nie świrował bo dostaje za mało,

to albo kalibrować codziennie, albo lepiej trzymac max. kalibracje i dosypywac codziennie.

dodane 2019-12-04 11:00
ES_Serwis napisał » 2019-12-04 10:45
Najlepsza waga kuchenna elektroniczna

To u mnie leci wedkarska i musze powiedzieć ze mechanizm jest precyzyjny, dwie kalibracje z fulla i prawie co do grama to samo
2019-12-04 11:01
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Codzienna kalibracja jak i codzienne dosypywanie mija się z założeniem  

Trzeba to sprawdzić na dokładniejszej wadze. Różnica w wadze między pełnym zbiornikiem a połową powinna być nieznaczna. 

Kalibracje wykonujemy jedynie przy zmianie paliwa ew ułożeniu rury. 

Starać się nie po prostu nie pracować na prawie pustym zbiorniku
2019-12-07 11:06
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0

Zgadzam sie, wiec wróce z nowymi pomiarami na drugiej wadze i rura 45st., na full i 50%
Pzdr


dodane 2019-12-07 10:23no i ja juz sie pomalu poddaje, przepinka pompy z podmieszania na powrót bezposrednio z zasilania, na kotłową chyba pogorszyla sprawę, daje tyle ze szybciej powrot dogrzewa niz sam 4D (czyli ten sam beznadziejny efekt koncowy po krotszym czasie). W wersji z pompą mieszającą widze ze bylem w stanie chociaz trafić dla wszystkich stałych parametrow układu takie położenie zaworu tłumiącego jej przepływ ze było ok (udalo sie to tylko raz).
Dzis kolejne podejscie z poodkrecaniem termostatów, bo widze ze to nieporozumienie w połączeniu z 4D, jak tez chyba i on sam.

Taka sytuacja jak ponizej, jest u mnie nie do zrealizowania




za to jest taka, zadana na grzejniki 45

no i jak tak dalej pojdzie to skoncze z zuzyciem 40+ na dobe


dodane 2019-12-07 11:06Ja tu widze jedynie fabryczne moce kotła 25, 15, 10, ochrona powrót 50, kocioł 75, grzejniki 45 i moze dwa takie cykle na dzien by daly rade przy 21st i hist 0,5 na czujce
2019-12-09 08:54
  Michal86 Posts: 121 Ostrzeżenie: 0



dodane 2019-12-07 11:06Ja tu widze jedynie fabryczne moce kotła 25, 15, 10, ochrona powrót 50, kocioł 75, grzejniki 45 i moze dwa takie cykle na dzien by daly rade przy 21st i hist 0,5 na czujce



A wyłącz reg. pokojowy włącz pogodowy i dogrzej dobrze dom.
U mnie przy starej instalacji pokojowy się nie sprawdzał. 
Pogodowy, termostaty na 22st i mam w domu ok 23st cały czas.
Przykładowo teraz kocioł ma 70st, zawór 4d 30% i 37st za zaworem.
Co do ochrony powrotu wydaje mi się żebyś znów założył pompke na mały obieg pidpiął pod mieszającą i ustawił na te 45st aby nie chodziła ciągle.

Też non stop walcze z piecem. Raz chodził na 5kw raz brakowało mu 7miu na mocy min. Niskie wiatry rzędu 30-40% bo dmuchawa wygłaszała płomień który na niskich mocach miał 20-30%. Nie wiem o co chodziło.
Kalibracje robiłem i wyszło 2685. 

Ale ostanio tak z czystej ciekawości ustawiłem wydajność na 1500 i jestem w szoku.
Wiatry książkowe 65 55 45 dla mocy 14 8 5. Piec śmiga jak nigdy. 
Niewiem jak to będzie z faktycznym spalaniem bo nie ma mnie w domu i nie mogę sprawdzić ale ustawiając w statystykach nową wydajność podajnika wynik spadł z 25 do 15kg

Więc jak to jest z tą kalubracją?
dodane 2019-12-09 08:54
2019-12-10 06:50
  owkol Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Nie czytając tego posta, mniej wiecej własnie o tej godzinie zadecydowałem ostatnie podejscie, mniej wiecej tak jak piszesz, tyle ze pokojowy został, i nie wylaczam palnika tylko obnizam temp. po osiagnieciu zadanej, i wlaczylem spowrotem krzywą dla zaworu, cos sie ruszylo wiec przeszedlem na auto miedzy 5 a 3kW bez ruszania nadmuchu. Tam gdzie potrzebuje bardziej cieplo termostaty poodkrecane, reszta przykrecone na 3+, no i narazie hula, wiec poki co obieg kotłowy raczej zostanie, chociaz juz mnie kusiło zeby to zmixować z pierwsza wersja czyli mieszającą.
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54
Niskie wiatry rzędu 30-40% bo dmuchawa wygłaszała płomień który na niskich mocach miał 20-30%.
U mnie płomyk raz na godzine 2% i nie gasnie
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54

Ale ostanio tak z czystej ciekawości ustawiłem wydajność na 1500 i jestem w szoku.
Tez planuje sprawdzic tą niższa co kiedys pisałem. Narazie leci w polowie zbiornika na tej maksymalnej 3400 i wychodzi 12kg/d.
Wiec poki co kto tam sie przyczynil to dzieki za pomoc i jak ktos zerknie to moze sprobojemy sie zblizyc do ideału




dodane 2019-12-10 06:50
Michal86 napisał » 2019-12-09 08:54


Więc jak to jest z tą kalubracją?

 Sprawdziłem i u mnie wygląda to tak:
- full zbiornika to 3400 i taka byla wklepana w sterownik
- 50% dalej 3400, przeskoki pomiedzy 3 a 5 z przewaga 5kW
- 50% zmieniona na 2500 (jakos tyle kiedys zwazylem przy tym poziomie), tym razem przeskoki mocy ale z przewagą  3kW, płomień również znacznie sie podniósł.
Wychodzi na to ze w miare uplywu zaczyna mu brakowac paliwa jak sie zostawi kalibracje poczatkową dla max zasypu
First pagePrevious page4 / 8Next pageLast page
Users on-line: 540520, aaro78, adamjaworzno, artur1, bedramalinowo, bozena, chlayer, KOZ18, mario-speedway, marus, ogier110, ogniwoTad, Roman56, Sahryn66, Stanley58, wajnerj