Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Samoczynne wyłączanie się grzania CWU Subskrybuj | ||||
|
||||
s_baro
![]() |
Witam. Mam pytanie czy ktoś może miał już taki przypadek że grzanie CWU samoczynnie się wyłącza i włącza w zupełnie przypadkowym czasie. Np zadana temp. CWU jest ustawiona na 60, a faktyczna temperatura w zasobniku jest 55 i regulator wyłącza pompę CWU pomimo, że nie nie osiągnął jeszcze zadanej. Nie mam ustawionego żadnego programatora, tryb CWU jest cały czas załączony, a regulator kiedy mu się spodoba włącza i wyłącza pompę CWU. Poniżej wykres jak to wygląda - widoczna przerywana linia temp. zadanej CWU. Wygląda to tak jakby regulator sam wyłączał trub CWU i wydaje mi się że tak zaczęło się dziać po ostatniej aktualizacji oprogramowania. Ustawiałem priorytet CWU - nic to nie daje. W trybie ręcznym pompa się załącza, czyli wszystkie ścieżki, styki, przekaźniki itp są OK ( tak sądzę choć nie jestem elektrykiem). Czy ktoś może wie jaka może być tego przyczyna?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czy pompa wpięta jest w dedykowane miejsce w sterowniku ?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Kociol sie przegrzal. Sterownik awaryjnie wlacza cwu by zbic temp na kotle. Dzieje sie tak powyzej 75 deg na kotle
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie znalazłem również odpowiedź - TU
![]() PrzemekP napisał » 2017-11-06 09:57
Robert_Gizewo napisał » 2017-11-06 07:25 Witam. Na wykresie przy temperaturze zadanej CWU pojawiła się przerywana linia, czy ktoś może mi powiedzieć co się dzieje ? Załączam wycinek wykresu. W tych momentach gdy brakuje wykresu, temperatura CO przekraczała 75 stopni. W tym momencie włączany jest tryb ochrony, włącza się CWU aby odebrać nadmiar ciepła z kotła. Żeby włączyła się pompa CWU ustawiana jest temperatura zadana CWU na 65 stopni - na wykresie nie jest to pokazywane, żeby nie było skoków - zamiast tego jest przerwa. |
|||
|
||||
s_baro
![]() |
No ok. W tym momencie na wykresie zgodze sie. Kociol zlapal temperatury - Ok. Ale pompa wylacza sie nawet gdy nie ma 60 st na kotle np. teraz w tym momencie. Ustawilem zadana cwu na 60 st. temp faktycznie w zasobniku ma 52 i pompa sie nie zalacza. Mozecie wejsc na moj sterownik i sprawdzic. Moze akurat traficie na ten moment.
|
|||
|
||||
Mariusz1901
![]() |
Witam. Mam pytanie odnosnie co. Jestem w trybie autolato i pompe na co mam ustawiona zeby grzala 10 min i przestoju 40 min a temperatura zalaczania pomp jest 50 stopni. I takie pytanie: Po zalaczeniu pompy co przez 10 min powinno byc 40 przerwy a piec dobija do 50 stopni i ona znowu sie wlacza. W czym rzecz?
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Witam, Pompa CO pracuje non stop do momentu osiągnięcia temp zadanej wewnętrznej. Po osiągnięciu temp zadanej wyłącza się na czas podany w parametrze "czas postoju pompy". Po postoju załączy sie na czas podany w parametrze "czas pracy pompy"
Jeżeli temp na kotle spadnie poniżej temp załączenia pomp to wtedy resetuje się praca cykliczna pompy i zaczyna cykl od nowa. |
|||
|
||||
Mariusz1901
![]() |
Aha rozumiem. To jak mozna zrobic zeby ta temperatura nie spadala ponizej zalaczania pompy? Ta wogole rade tak zrobic?
dodane 2019-10-04 15:21A moze poprostu dac krotszy czas pracy pompy zeby nie zabral calej cieplej wody? Dobrze mysle czy nie bardzo? |
|||