Forum  Pello v3.5  Rozruch eko pelet 18 kW Subskrybuj
2019-09-25 20:24
  Tomabelski Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam forumowiczów,
Nabyłem kociołek ecopellet 18 kw. Mam nowo wybudowany domek. Na rozruchu piec zuzyl mi duza ilość opału. W ciągu 10 godzin zuzyl prawie 50 kg opału. Jestem na ustawieniach fabrycznych. Jedyne co zrobiłem to kalibracja podajnika paliwa gdzie wyszło mi 1550 gram. Nie osiągnął jeszcze temperatury zadanej. Dom świeżo wybudowany, wszystko jest niewygrzane. Ustawione mam pośrednia moc 14 kW. Czy to tylko teraz tyle zużywa A potem spalanie będzie niższe ?? Temperatura spalin oscyluje wokół 115 stopni. Może jakieś porady jakimi ustawieniami manipulować, na co zwracać uwagę zeby ilość spalonego paletu była jak u innych na forum (są opisy że zużywa 15-20 kg dziennie) dziekuje z góry za pomoc 😊
2019-09-25 21:54
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Rozumiem że nie podłączony do internetu. Trochę mała wyszła ta kalibracja. 
Nowy dom to trzeba wygrzać. Spaliny są wyższe po kocioł pracuję zapewne cały czas 100mocy wentylatora. A podawanie z racji mniejszej kalibracji jest częstsze. 
Zadzwoń jutro na 605 780 882 to przejrzymy ustawienia. 
2019-09-30 10:28
  marian1955 Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
Heej  Tomabelski.......
    Dokł.adnie  rok  temu  o  tej    samej  porze  rozpoczałem  przygodę z 18-nastką , stary  domek ,duza  powierzchnia  , ale  Twoich  problemow  nie  miałem  aż  takich...czy  P. Paweł 13-nasty pomógł...polecam  zna  sie  na  rzeczy...napisz  czy  masz  internet  w  piecyku ,bo  bez  niego  nie  ma  pełnej  radosci  z  pracy  kociołka.

     Jesli  chcesz  to  powspółpracujemy  razem, bo  złapac  kogoś  na  kontakt  i  wymiane  doswiadczeń , to  jest sprawa  niebywale  ciężka , a  tak  to  kontakt  jest  żywszy  no  i można  się  podgladać...

    Coś  jest  przekombinowana  kalibracja....naprawdę   tylko  tyle  Ci  wyszło??????   Może  jakas  kombinacja  z pelletem????Czy  aby  nie  kupiłeś  jakiegoś   peleciku  kombinowanego  np.  z  słomy , owsa??? Przy  kalibracji  typowej , 10 min, pracy wysypu  jednak  non  stop , powinnien  wynik  być  deczko  wyższy>>>>

    W  energetyce  nie  przekombinujesz ,  nie  dasz  nie dostaniesz .
Pozdrawiam  - Marian.
2019-09-30 18:38
  Tomabelski Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Chwilowo nie mogę palic w kociolku, klade płytki na podłogę i glazurnik powiedział żebym się wstrzymał jakiś czas dopóki nie ułoży. Więc póki co przygoda z odpalaniem  skończyła się ma tych  10 godzinach. Nie mniej jednak  mam nadzieję że to kwestia ustawień i wszystko będzie okej !  😊 pellet kupiłem w lokalnym składzie. Chociaż jak z ciekawości zajrzałem do szufladki to nie było czystego popiołu tylko, niedopalony pellet też był. I to całkiem sporo. Więc może rzeczywiście złej jakości był. Bo raczej nie przyjmuje do wiadomości że tyle będę zużyw opału. Jesli mogę prosić o jakiś kontakt to w momencie odpalania już na serio chętnie zasięgne porad bardziej doswiadczonego 😊 
2019-10-01 07:19
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Witam,tak kwestia ustawień oraz wygrzania domu. Na początku zużyje więcej opału. Co do nie przepalania paliwa również może to być kwestia opału. Jak już kocioł zostanie uruchomiony na dobre daj znać,skontaktuj się również z nami.tel podał Paweł powyżej. 
Podłącz sterownik do internetu,będzie prościej i szybciej. 

Pozdrawiam
2020-01-03 15:42
  Tomabelski Posts: 6 Ostrzeżenie: 0

Jestem juz po uruchomieniu powtornym kociolka. Skorzystalem z numeru telefonu podanego na forum, dziekuje bardzo za doradztwo. Spalanie kociolka jest mniejsze niz opisywalem na rozruchu. Ale .....
Opisze instalacje.
Ogrzewanie wylacznie podlogowe. Instalacja zrobiona na sprzegle. Dwa silowniki oraz zawor 4d.
jednym silownikiem steruje piec {ogrzewanie gora}. Drugim {na dole} steruje zewnetrzny sterownik dokupiony osobno marki DEFRO. Nastawy temparatury moduluje wylacznie na podstawie temperatury na rozdzielaczach {czujniki dolaczone do pieca w standardzie}. Jeden czujnik podlaczony do zenetrznego sterownika silownikiem, drugi pod piec. Mam regulator pokojowy ale jakos nie dziala chyba bede zglaszal reklamacje. Otoz przy temperaturze na zewnatrz okolo 0 stopni, zuzywa w okolicach 15 kg doba peletu [jeden worek}. Ale zadalem temperature zaworow na 22 stopnie dolle i 20 stopnie górze. Rozdzielacze dwa na dole i dwa na gorze. Jedna pompka wody na wyjsciu z pieca, jedna za kazdym silownikiem gora i dol. Jedna pompkado CWU i jedna mala cyrkulacyjna. Z racji tego ze nie mieszkam jeszcze tam, wylaczylem ogrzewanie wody uzytkowej. Problem polega na tym, ze raz zuzyje mi worek/ doba a czasami i nie. A drugi raz zuzyje mi 1,5 worek/doba. Jakoś pracuje nierownomiernie. Piec pracuje na mocy 6 kW. Pan z serwisu ES doradzil mi zeby zmniejszyć moce min/pos/max na kolejno 6/10/14 kW. Temperatura w srodku okolo 16 stopni. Nie grzeje na max bo nie mieszkam wiec po co. Jakies wskazówki ?? myślę ze jak na ogrzewanie do niskich temperatur i brak zasilania CWU to zużywa sporo. W dodatku nie ma powtarzalności w tym. aaaa, i rozpala sie kilkanascie razy dziennie. Napedzi sie do zadanej temperatury, wygasi, temperatura z jakies 40 minut do godziny spada poniezej zadanej i rozpala sie od nowa. temperatura zadania to 58 stopni/ +10/ -4. Prosze o porady. Dziekuje pozdrawiam sorrki za bledy pisze z klawiatury telefonu i tak ciezko mi to idzie

2020-01-03 16:22
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość rozpaleń to możesz spróbować zmniejszyć moce 5/8/12kw
2020-01-03 16:32
  Tomabelski Posts: 6 Ostrzeżenie: 0

Planuje kupic te czujniki temperatury wewnetrznej z waszego sklepu i niech hula sobie na pokojowym czujniku. Chcialbym informacje czy cos jest nie tak w tej instalacji ktora opisalem ?? Czy cos innego jeszcze sprobowac. Taka ilosc rozpalen nie zaszkodzi kociolkowi ?? albo sugestie innych ustawien

2020-01-03 16:46
  gmaj22 Posts: 2101 Ostrzeżenie: 0
cyt: " Rozdzielacze dwa na dole i dwa na gorze. Jedna pompka wody na wyjsciu z pieca, jedna za kazdym silownikiem gora i dol. Jedna pompkado CWU i jedna mala cyrkulacyjna."
Tu coś jest nie tak.... Pisałeś o sprzęgle, zatem powinno być tak: jedna pompka NA POWROCIE kotła i zawór temperaturowy. I dwie pompki za sprzęgłem na poszczególne obiegi podłogówki.
Zrób zdjęcie instalacji i rozdzielaczy, zobaczymy  gdzie jest pies pogrzebany.
Po za tym pojemność wodna kociołka to 59 litrów, zatem rzadkich startów się raczej nie spodziewaj.
Dla porównania taki np. BIAWAR Pellux 20 kW ma 190 litrów.
2020-01-04 14:58
  Tomabelski Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Aha. Jutro zdjecia porobie i wrzuce tutaj. Zobaczymy czy jest dobrze wykonane. WIdze ze jednak worek dziennie na ogrzewanie do ktorego daze raczej nie do osiagniecia hehe

dodane 2020-01-04 14:08przesylam zdjecia
dodane 2020-01-04 14:091
dodane 2020-01-04 14:10/home/rodzice/Pobrane/Resized_20200104_084455(1).jpeg
dodane 2020-01-04 14:27
mam problem w wrzuceniem zdjecia

dodane 2020-01-04 14:58https://wetransfer.com/downloads/a97c2482922af8183e591235168db0c320200104135412/9f91c3c73d430b06ec44de8be4bf519d20200104135412/53e76a

W taki sposob jedynie idzie.

Prosze o wskazowki czy cos jest nie tak
Users on-line: aczamuni, aiskrzycki81, BYSTRASIDZINA158, conandram, dstany, emes, Filip13, jankcy90, klaudiuszdrapacz66, kolodpio75, Max321, Pamar, Pewu87, piotrmorawiec, quadproficz, slawek75, sylwek1974, Tomekxx9, Vitis, WojSub1558