Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 programator na cały tydzień Subskrybuj | ||||
|
||||
Bartez1981
![]() |
jak ustawić kocioł aby na noc naprzykład wszedł w tryb podtrzymania ( rozumiem że nie grzeje praktycznie podtrzymuje tylko żar) i rano aby podniósł z powrotem temperaturę na na wyższą
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ustaw sobie na noc Lato a na dzień Zima i wsio.
|
|||
|
||||
Bartez1981
![]() |
aha ale to jaką temperature utrzymuje kocioł?
|
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Przepraszam Cię ale wróżką nie jestem, bardzo możliwe że w podtrzymaniu nocą będzie utrzymywał wyższą temp. niż w dzień kiedy będzie grzał pomimo że będziesz próbował ją obniżyć, zależy to od węgla na ile Ci pozwoli.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może również użyć programatora temp.kotła i ustawić temp.obniżoną
![]() Bartez1981 napisał » 2019-09-24 19:54 aha ale to jaką temperature utrzymuje kocioł? Taką jaką mu zadasz ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Ty mu zaś pisz o obniżaniu temp. kotła bo za jakiś czas będzie tu płakał że kocioł ujowy i cieknie bo zgnił, to że można nie znaczy że jest to coś dobrego i warte zastosowania.
W trybie lato żeby obniżyć temperaturę trzeba mieć węgiel który na to pozwoli a przeważnie wszędzie występuję przeregulowanie zadanej. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiesiu przestałem się tym przejmować , że komuś coś... , chce gość zaoszczędzić parę pln-ów niech kombinuje
![]() ![]() |
|||
|
||||
Bartez1981
![]() |
Ludzie co wy pieprzycie że chce zaoszczędzić pytam sie jak to ustawić skoro jest opcja podtrzymania to dla mnie logiczne jest że temperatura bedzie w piecu niższa niż w dzień jak normalnie pracuje ... mam nowy piec pierwszy sezon nawet go jeszcze nie uruchomiłem wiec pytam ale wy sobie coś dopowiadacie jakieś historie opał mam rózwnież z górnej półki wiec prosze nie martwcie sie o moje finanse
![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
![]() ![]() ![]() PS. Dwa posty i już taka apatia i obraza fachowców z forum ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
kolego bartez1981 nie ma opcji nie grzania w noc chyba ze wyłączysz piec i nie ma w tym żadnej ekonomi , działanie pieca na ekogroch chyba nie bardzo rozumiesz i chyba lubisz obrazić tylko co to da ,zasada jest dość prosta kocioł grzeje a osiągnie temp. zadaną następnie idzie w potrzymanie pompa CO kręci i po spadku temp. na kotle załącza się w tryb grzania ,przy zastosowaniu zaworu 4 d ustaw temp. za zaworem na 25C i kocioł bedzie więcej spał ale czy w domu będzie ciepło
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Bartaz nie ma co się obrażać. Panowie chcą Ci pomóc jak tylko mogą. Nie napisałeś z jakiego powodu chcesz obniżać temperaturę w nocy na kotle. Dlatego wynioskowano że z oszczędności. Czasem użyją lekkiej ironii.
A na infolinię zawsze możesz zadzwonić. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Żeby nie obrazić szanownego kolegi napiszę bardzo delikatnie
![]() ![]() |
|||
|
||||
Sa1666
![]() |
Poza tym kocioł przechodzi w tryb podtrzymania dopiero wtedy kiedy nie ma odbioru ciepła... I kiedy kocioł utrzymuje się ponad temp zadania. Obniżenie temp zadanych jedynie zaszkodzi
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wiesiu wielki szacun
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Leon to tylko chwilowa niemoc
![]() ![]() |
|||
|
||||
Bartez1981
![]() |
Panowie mają dużo wolnego czasu samo się wychwalcie ciekawe jaki był wasz pierwszy sezon palenia pewnie już nikt nie pamięta ... Pozdrawiam i życzę trochę więcej wyrozumiałości ... 😂😂
dodane 2019-10-09 16:59Panowie mają dużo wolnego czasu samo się wychwalcie ciekawe jaki był wasz pierwszy sezon palenia pewnie już nikt nie pamięta ... Pozdrawiam i życzę trochę więcej wyrozumiałości ... 😂😂 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Bartez1981 niestety jakoś musimy się sami dopingować
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
oxalis3
![]() |
Bartez1981 ego masz duże, a wiedzy mało. Obraźiłeś sie na kolegów z forum, a przeciez dostałeś cenne informacje , karoka powiedział Ci o trybie auto-lato, leon o możliwości obniżenia temperatury na programatorze, oboje, że obniżenie temperatury to może być i dla kotła złe i oszczędności żadne. Przeczytałeś to co chciałeś, a dzwoń na infolinie , masz jeszcze ze 3 duże fora i myślisz , że tam wszyscy czekają co by odpowiedzieć tobie na każda pierdołę.
|
|||