Forum  eCoal.pl v3.5  Pompy nie pracują Subskrybuj
2019-09-21 20:03
  skiper Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Witam odpaliłem piec na sezon 19/20 nie wiem dlaczego ale pompy nie pracują. Mam obwód co+4d i druga podł. Co może być przyczyną. Twew mam w kotłowni t. Zew za oknem t1 przylega do rury za zaworem t2 przylega do rury zasilającej podłogę.
Pomocy bo już nie wiem. 
PS; Nie mam dostępu do ustawień przez neta bo padł mi repeater. 
2019-09-21 20:20
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
sprawdź czy jest tryb lato ustawiony. czy kocioł jest wygrzany (temperatura załączeniu pomp fabrycznie to 42 st, poniżej tego pompy nie działają). Może jest osiągnięta temperatura w mieszkaniu i pompy sa wyłączone.
Może sterownik przełączony w tryb ręczny, wtyczki pomp sprawdzić. 
2019-09-22 08:34
  skiper Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Tryb auto lato 15c histereza 2c. W trybie recznym się załaczaja. Ja chcę żeby chodziły non stop. A one pracują kiedy chcą tzn załaczaja się ogólnie ale nie wiem z czego wynika ich wł. i wył. Co do temp to napisałem jak mam czujniki podłączone. Czujnik wew. jest w kotłowni temp. komf 25c natomiast z pewnością w pomieszczeniu kotłowni bywa taka temp. Ale do rzeczy czujnik obnizylem bliżej podłogi dziś rano jak wyszedłem pompy pracowały. Teraz moje pytanie jak zrobić żeby one pracowały 24h. Przez 2 poprzednie sezony nie miałem problemów z tym. Może za ciepło nie wiem szukam odpowiedzi na podstawie czego sterownik decyduje o wł bądź wył pompy. 
2019-09-22 10:39
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Widzisz jak czujniki masz w niewłaściwym miejscu czyli Twew w kotłowni  gdzie cały czas jest ciepło, T2 do rury ogrzewania podłogowego gdzie rura momentalnie się nagrzeje wraz z czujnikiem. A w obwodach masz zatrzymanie pomp po dogrzania  to pompy nie pracują. Bo w kotłowni jest ciepło
Najlepiej ustaw typ obwodu Co1 jako: popma Co+4D 
a dla obwodu CO2 pompa Co. 
Wtedy pompy będą pracować cały czas.
Zachęcam abyś jutro zadzwonił na numer serwisowy to przejrzymy wszystkie ustawienia
2019-09-22 13:18
  skiper Posts: 17 Ostrzeżenie: 0

W ustawieniach mam aby pompy nie zatrzymywały się po dogrzaniu. Czujniki tak chodziły dwa poprzednie sezony i nie było problemów. Poza tym dzięki takiemu ustawieniu na wyświetlaczu oraz po zalogowaniu zdalnym widzę temperatury jakie mam na zasilaniu CO1 i CO2.
Zmieniałem na próbę ustawienie Co1 na CO i pompa nie startowała, poza tym gdyby tu był problem wystarczyło by sfałszować ustawienia na czujniku. Zmieniałem też ustawienia czujnika na zewnętrzny i też nie wystartowały. Kombinowałem już chyba wszędzie gdzie mogłem za pośrednictwem panelu bo wiem że po zalogowaniu jest dostęp do większej ilości ustawień ale jak pisałem nie mam dostępu dopóki nie kupię repeatera nowego.
2019-09-22 20:17
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Może w programatorze ato-lato jest zaprogramowany tryb lato? Możesz to sprawdzić. A wogule w trybie ręcznym to pompy pracują? < To przede wszystkim sprawdź
Sprawdź też czy obwodzie CWU histereza#2=30, może jest cały czas w priorytecie bo np. czujnik jest źle zamontowany i nie osiąga temperatury zadanej
2019-09-25 20:35
  s_baro Posts: 53 Ostrzeżenie: 0

U mnie też ostatnio pompa CWU pracuje jak chce. Opisałem to w nowym temacie
https://esterownik.pl/forum/posty,4848/samoczynne-wylaczanie-sie-grzania-cwu
2019-09-26 17:54
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jak ustawiłeś tak chodzi a nie jak ona chce.
Nie przeglądałem tego dokładnie bo szkoda czasu, pomyśl sam może trochę logicznie?
Tak na chłopski rozum? czy jest możliwe aby przy nastawie temp. zadanej na kotle na 55 stopni nagrzać wodę w bojlerze do 60 stopni? Histereza 0,1 stopnia na bojlerze?
2019-09-27 07:19
  s_baro Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Ale żeś "amerykę odkrył". Na moja logikę w sezonie przejściowym tak jak teraz (ani zima ani lato) ustawiam temperturę CWU wyższą niż na kotle celowo, żeby sobie puścić ciepło na kaloryfery dłużej aniżeli sama woda by się grzała. Mam jedną pompę na co i cwu i musiałbym dwa razy w ciagu dnia przełączać wtyczkę z tyłu sterownika. Jak chcę podgrzać pomieszczenia to ustawiam zadaną na 60 st(wyzszą niż zadana na kotle) i wtedy pompa pracuje w sposób ciągły, a od jakiegoś czasu właśnie się wyłącza niewiadomo dlaczego. Powinna chodzić cały czas a nie chodzi. Sama się wyłącza własnie nie wiem dlaczego.
Jeśli jesteś tak mądry i masz IQ super gdzieś wysoko to może podpowiesz dlaczego właśnie tak się dzieje? Może moja logika tego nie ogarnia. Po to własnie jest forum żeby sobie pomóc a nie pisać tak jak Ty powyżej posty, które nic nie wnoszą.

2019-09-27 08:25
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A sprawdz prosze czy nie dochodzi do sytuacji w ktorej temp kotla jest zblizona badz nizsza od temp CWU.. W takim momencie CWU przestaje pracowac by nie wychladzac zbiornika CWU. 
2019-09-27 08:40
  s_baro Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
OK. Zwroce na to uwage. Bardzo mozliwe ze to o to chodzi. Dzieki za podpowiedz. Bede obserwowal.
2019-09-27 08:41
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
s_baro napisał » 2019-09-27 07:19

Jeśli jesteś tak mądry i masz IQ super gdzieś wysoko 

Nie jestem aż tak mądry a zamiast rozkminiać jak wysoko jest moje IQ poczytaj forum zanim zaczniesz pytać, jeśli poczytasz znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie a nawet na każde następne które znowu potencjalnie miałbyś zadać, tutaj jest wszystko czasami po stu kroć tłumaczone. Zamiast złośliwości trochę swojej dobrej woli.
2019-09-27 11:49
  s_baro Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
Zanim cokolwiek napisalem to czytalem instrukcje ( o tym co sie dzisiaj dowiedzialem tam nie bylo napisane) wiem ze jest taki parametr na sterowniku jak temp. zalaczenia pomp ale moim przypadku akurat nie o to chodzi. Na forum tez czasem wchodze i czytam bo uwazam ze naprawde duzo mozna madrych rzeczy mozna sie dowiedziec. Akurat na ten temat nic nigdy nie znalazlem a uwazam ze "kto pyta nie bladzi". Ja uwazam ze akurtat Twoj post byl zlosliwy. Napisane jak do idioty. Jakby nawet jakis super spec do mnie do domu przyjechal i tak sie odezwal to pokazalbym mu kierunek gdzie jest brama i juz nigdy bym nie skorzystal z jego porad.
2019-09-27 12:26
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
s_baro napisał » 2019-09-27 11:49
Jakby nawet jakis super spec do mnie do domu przyjechal i tak sie odezwal to pokazalbym mu kierunek gdzie jest brama i juz nigdy bym nie skorzystal z jego porad.

Eeee nooo, to przecież widać, trzeba by się nisko pokłonić od furtki i ucałować hrabiego namiętnie w obie półkule żeby otrzymać specjalne względy i pozwolenie udzielenia mu pomocy.
dodane 2019-09-27 12:26
s_baro napisał » 2019-09-27 07:19
Na moja logikę w sezonie przejściowym tak jak teraz (ani zima ani lato) ustawiam temperturę CWU wyższą niż na kotle celowo, żeby sobie puścić ciepło na kaloryfery dłużej aniżeli sama woda by się grzała. Mam jedną pompę na co i cwu i musiałbym dwa razy w ciagu dnia przełączać wtyczkę z tyłu sterownika. Jak chcę podgrzać pomieszczenia to ustawiam zadaną na 60 st(wyzszą niż zadana na kotle) i wtedy pompa pracuje w sposób ciągły, a od jakiegoś czasu właśnie się wyłącza niewiadomo dlaczego. Powinna chodzić cały czas a nie chodzi. Sama się wyłącza własnie nie wiem dlaczego.

Tą pompą to masz wpiętą w gniazdo CWU rozumiem? Dlaczego nie dałeś drugiej pompy do CWU? chęć zaoszczędzenia, instalator młotek? czy jakiś inny powód?
Kombinowałeś niby dobrze ale to nie jest do końca tak jak Ci się widzi, poczytaj o zmianach jakie wprowadzono w oprogramowaniach choćby w 1.1.22.2 ( jest na forum wątek prowadzony przez programistę ) 
2019-09-27 15:40
  s_baro Posts: 53 Ostrzeżenie: 0
OK. Dzieki poczytam. Tak mialem pompe wpieta w gniazdo od CWU przedwczoraj wpialem od C.O. i po prostu wlaczas sobie tryb zima/ lato a przy okazji i woda sie nagrzeje. Z ta jedna pompa to dlugo by opowiadac. Krotko mowiac jedna pompa bo jest maly domek ok 75 m. Pewnie zaraz zapytasz to czemu kociol 25 kw. Obok buduje drugi dom 160 m2 i wszystko bedzie chodzilo na jednym kotle. Tak po krotce opowiadajac.
A co do pierwszedo Twojego akapitu to powiem tak. Zakonczmy juz ten temat bo do niczego dobrego to nie prowadzi.
2019-09-27 21:32
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jeśli to nowo budowany domek ocieplony wg. obecnych standardów i przepisów to spokojnie kotłem 10kW ( wiem ciężko uwierzyć ) byś to nagrzał a nie chabetą 25kW. Jak będziesz podłączał ten nowy dom to weź jakiegoś człowieka który zna sterownik i niech to zrobi jak ma być żebyś tu dalej nie siedział.
Users on-line: aldona, Anielka1234, Bercik25, bogpie, conandram, davidek_221, fabianmyszkowski, Grzegorz321, jarek1793, lukk13, Marcin43, mariosob, MOSFET, pat190A, pppiec, Pudelski7, slodko, tomrych7, wajnerj, wojkoc, ziga