Forum  eCoal.pl v3.5  Dym w podajniku na ekogroszek Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-09-11 07:15
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Kolejny piękny dzień przyniósł kolejny problem. Mianowicie dzisiaj po otwarciu podajnika podczas pracy kotła zaczął wychodzić dym z ekogroszku. Podajnik był zapełniony w 1/3 i dym zaczął wychodzić dopiero po uruchomieniu wentylatora bo wcześniej go tam nie było. Dodam, że jeśli wentylator jest na postoju to żadnego dymu nie ma. Ogólnie nawet zastanawiam się czy to jest dym bo czujnik CO który wisi nad piecem/podajnikiem nie zarejestrował żadnego odczytu (chociaż bardziej wyglądało to na dym niż pył).

Czy to normalne? Może nie powinienem otwierać klapy w momencie gdy kocioł może uruchomić dmuchawę? Na postoju kotła w podtrzymaniu dymu nie ma nigdzie - ani w palenisku ani w podajniku czyli raczej komin jest ok (w końcu jest nowy wkład i 250cm2/8m wysokości raczej jest wystarczające aż nadto do tego kotła).

Przy okazji drugie pytanie - jak dosypuję węgiel to można dzieś w sterowniku wybrać ilość dosypanego węgla ale i można gdzieś też wybrać czas do opróżnienia. Skąd mam wiedzieć jakie wartości tam wklepać? O ile ilość jest logiczna to czas pozostaje dla mnie zagadką. 
2019-09-11 07:27
  pawel3 Posts: 311 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

proszę sprawdzić czy kocioł jest czysty.

Należy zasypać zasobnik do pełna,zrobić zasyp po czym wyzeruje nam się czas pracy podajnika (w lewym górnym rogu okna podajnika) czekamy aż paliwa nam się prawie skończy i odczytujemy czas pracy podajnika. W parametrach zaawansowanych > czas pracy podajnika do opróżnienia zasobnika > wpisujemy czas który nam się wyświetlił. Po każdym kolejnym zrobionym zasypie na panelu pokaże nam się % zapełnienia zbiornika
Za każdym razem robiąc zasyp zsypujemy zbiornik do pełna i klikamy na panelu że zasypaliśmy
2019-09-11 07:30
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Kocioł jest czysty - on jest nowy i działa dopiero 3 dzień, tak samo wkład kominowy.
2019-09-11 07:52
  ES_Serwis Posts: 322 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam. Otwierając zasobnik dobrze jest zatrzymać dmuchawę,odczekać chwilę. 

Im mniej paliwa w zbiorniku tym więcej dymu może się z niego wydobywać po rozszczelnieniu zbiornika (otwarciu)

Pozdrawiam
2019-09-11 07:55
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
juzo napisał » 2019-09-11 07:15

Czy to normalne? Może nie powinienem otwierać klapy w momencie gdy kocioł może uruchomić dmuchawę? Na postoju kotła w podtrzymaniu dymu nie ma nigdzie - ani w palenisku ani w podajniku czyli raczej komin jest ok (w końcu jest nowy wkład i 250cm2/8m wysokości raczej jest wystarczające aż nadto do tego kotła).

Jak najbardziej normalne dlatego w klapie znajduje się zabezpieczenie przed jej otwarciem żeby potem nie mieć takiego problemu ( dymu w kotłowni ) lub ewentualnego zapalenia się paliwa w zasobniku szczególnie gdy jego poziom spadnie do minimum  
2019-09-11 08:39
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Dzięki Panowie, uspokoiliście mnie Czekam teraz na moduł radiowy i czujniki temperatury które wczoraj zamówiłem i będę kontynuował zabawę. Mam nadzieję, że przed sezonem grzewczym uda mi się już wszystko opanować (z Waszą niezastąpioną pomocą  )
2019-09-11 09:58
  karoka65 Posts: 2354 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Powinieneś mieć zamontowany czujnik otwarcia klapy zasobnika, w momencie otwarcia pokrywy powinien zatrzymać się podajnik i wentylator. Masz ten czujnik dezaktywowany w oprogramowaniu obecnie. Albo ktoś go wyłaczył w niewiedzy albo Ci go nie zamontowali a powinni.
2019-09-11 10:45
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Niestety nie ma u mnie żadnego czujnika otwarcia klapy. Widzę, że jest dostępny w sklepie esterownik więc pewnie sobie zamówię skoro to takie istotne. No chyba, że to jest coś co obowiązkowo powinno być z piecem i mam kłócić się z producentem o dosłanie?
2019-09-11 10:59
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
W/g mnie ten czujnik powinien być w standardzie wyposażenia kotła , czy też sterownika . Bynajmniej tak było u mnie . Dzwoń do montera co z nim zrobił ?
dodane 2019-09-11 10:59Czujnika zerwania zawleczki podajnika też nie masz 
2019-09-11 11:10
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Zacznę od telefonu do producenta (Tilgnera) bo w sumie to bezpośrednio od nich piec przyjechał zmontowany z założonym już sterownikiem. Czujnika zerwania zawleczki również nie zamontowali. Brakuje nawet nawierconych miejsc montażowych więc może taką biedną wersję dostałem (chociaż napowietrzanie było zrobione i żeliwny palnik więc chyba nie taka biedna). Warto dodatkowo inwestować w ten czujnik zerwania zawleczki? Często się zrywają? Może warto jeszcze dokupić zapas bo tylko 3 były w komplecie  
2019-09-11 11:23
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
Dziwne Ogniwo & ES dają kpl.czujników Co do zawleczek to wszystko zależy od jakości opału u mnie jak do tej pory 2 razy w ciągu 3,5 sezonu ( raz na początku mojej przygody z OEP16kW drugi niedawno na groszku no name , który dostałem od swatów , bo wymieniamy ich kocioł na gaz ) W tym sezonie nie przewiduję takiej awarii palę pelletem węglowym.Moim zdaniem warto , bo jak Ci zerwie zawleczkę to silnik motoreduktora podajnika będzie pracował non-stop , aż w końcu pójdzie z niego dym , chyba że ma zamontowane jakieś zabezpieczenie pewny
2019-09-11 11:55
  jdabrowski85 Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
Ja mam skam-p premium i też nie było ani czujnika otwarcia klapy, ani czujnika zerwania zawleczki.
2019-09-11 12:34
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Czyli lepiej w to zainwestuję Zaciekawiłeś mnie tym pelletem węglowym, z tego co widzę cena porównywalna do ekogroszku. Warto? Jakie plusy w porównaniu do eko?
2019-09-11 12:49
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
Plusy jest suchy i mam moc , ciszej pracuje podajnik , mniej sadzy w kotle więcej pyłu . Minus objętościowo wchodzi go mniej niż eko przy załadunku , ja zasypuję 3 worki po 20kg. Przy energicznym załadunku pyli , trzeba delikatnie wysuwać worek z zasobnika 
PS. Na forum jest wątek na temat Varmo Plus
2019-09-11 14:31
  pawel3 Posts: 311 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Czujniki otwarcia klapy i zerwania zawleczki Tilgner nie montuję.

Jak zerwie zawleczkę to silnik trochę będzie pracował aż do momentu wyskoczenia alarmu "Wygaszony Kocioł" jeżeli algorytm wygaszania kotła jest aktywny przynajmniej w  grzaniu.
Zanim Otworzysz klapę  żeby sprawdzić poziom paliwa i akurat będzie pracował wentylator to wcześniej przełącz w sterowanie ręczne.
2019-09-11 22:08
  strefa_EKR_12 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Niestety Tilgner nie montuje czujnika otwarcia zasobnika i zerwanej zawleczki.

Można kupić te czujniki w sklepie esterownik i samemu zamontować. Umnie zamontowane i działa.
2019-09-13 10:42
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Ok dzięki za pomoc! Dzisiaj dotarł moduł bezprzewodowy i termometry więc będę miał czym się bawić, zapewne jakoś na przyszły tydzień domówię te czujniki żeby mieć już komplet.
dodane 2019-09-13 10:42Dalej nie mogę sobie poradzić z statystykami - od uruchomienia kotła wsypałem węgiel 2 razy - raz 50kg na rozruchu i dzisiaj 25kg. Zaznaczyłem dzisiaj dosypanie węgla 25kg a w statystykach dalej nic się nie pokazuje poza zasypami. Ktoś podpowie gdzie popełniam błąd?
2019-09-13 11:13
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
Podpowie ale jak widać wszystko chcesz mieć podane na tacy , a o statystykach jest kilka tematów . Nie pokazuje , bo w zdarzeniach musisz dodać zakup  Uzupełnić wszystko jak w instrukcji i powinno działać
Lektura --->
dodane 2019-09-13 11:13 STATYSTYKI 
2019-09-13 11:47
  juzo Posts: 24 Ostrzeżenie: 0
Wybacz moje lenistwo - ostatnio mam dużo na głowie i rzeczywiście mógłbym lepiej poszukać... Ale z drugiej strony nie róbmy z tego forum Elektrodowego "było, zamykam" 


Post który podlinkowałeś bardzo mi pomoże - muszę teraz obliczyć ilość kg/min


Swoją drogą przydała by się jakaś mapa tego forum (no chyba, że jest a ja znowu nie znalazłem) - coś na zasadzie posta przypiętego do głównej w którym byłby spis treści z odnośnikami do najważniejszych tematów które dla początkujących są czarną magią. Może jak trochę odkopię się z pracy to sam coś takiego stworzę żeby odrobić nieco swoje lenistwo.


Pozdrowionka i miłego weekendu 
2019-09-13 11:54
  leON22 Posts: 2351 Ostrzeżenie: 1
Nie musimy śmiecić, wystarczy użyć wyszukiwarki Jak chcesz mieć w statach widoczne wszystkie zasypy , to zakup musisz dodać z datą wcześniejszą . Nie wiem jak Tinger ale dla Burka średnio przyjmuje się 0.23 kg/min , możesz na początek tyle wpisać , a potem skorygować tę wartość edytując wcześniejszy wpis i wpisując odpowiedni dla twojego podajnika współczynnik , thx 
PS. Aha i jak dosypałeś 25kg , to w zaawansowanych musisz poprawić czas pracy podajnika , czyli 25kg : 0.23 = 108 min Obecnie masz wpisane 500 min   
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: Alexgorlich, ben760, celmar, czerskiandrzej, Dant3, jarek1974, Kris75, mkuras10, Ogniwopapo, tomek1981

Recently added

Hermansky_4CV+ST431

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more