W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  RBR-K 15kW statystyka spalania, a wartość rzeczywista Subskrybuj
2019-06-11 18:19
  GREG1983 Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
Cześć, co mógłbym jeszcze przestawić... ustawić...
tak bym miał mniej więcej podgląd rzeczywisty spalanego eko.
26.05 zasypałem 100kg w sumie było w zasobniku 130kg, 
ilość kg/min pracy podajnika ustawiona na 0,22kg/min
Czas do opróżnienia zasobnika ustawiony na 620 min...
Dziś mi statystyki pokazuje, że spalam ok 6-7kg/dobę eko i pozostło mi 16% eko w zasobniku
a w rzeczywistości mam więcej niż 1/3 zasobnika jeszcze ( Ci co mają RBR-K to eko na wysokości
załamania wyprofilowanego w podajniku). Dzięki za podpowiedź ewent. przekierowanie do posta.

2019-06-11 18:55
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Witam. 
Jeżeli chodzi o statystyki to podczas zakupu paliwa, podałeś współczynnik podawania 0.22kg/min na podstawie pracy ślimaka i tego współczynnika są wyświetlane  wykresy życia węgla.
Wskaźnik poziomu paliwa to niezależne od siebie sprawy. 
Musisz wskazać sterownikowi Ile czasu musi pracować ślimak aby opróżnić cały zasobnik. jak już mamy określony czas  to pamiętamy że zawszę zasypujemy zbiornik do pełna to określonego poziomu
2019-06-11 19:19
  GREG1983 Posts: 31 Ostrzeżenie: 0
pawel3 napisał » 2019-06-11 18:55

Musisz wskazać sterownikowi Ile czasu musi pracować ślimak aby opróżnić cały zasobnik. jak już mamy określony czas  to pamiętamy że zawszę zasypujemy zbiornik do pełna to określonego poziomu



Patrze tak przy ustawieniach różnych osób posiadających kotły RBR-K i większość ma ok 480 - 500 min czas ustawiony do opróżnienia zasobnika, ja już mam 620min i jeszcze mało... a przy wyliczeniach 0,22 x 620min wychodzi mi 136kg ponad cały zbiornik...
Nie wiem czy to dobrze rozumuje... :/ 
2019-06-11 19:41
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
cóż najlepiej to sam określ Ile/kg na minutę podaje podajnik☺️
możesz to zrobić samemu. zajmie ci to tylko 11 min w tym 10 min stania i patrzenia, jak się kręci ślimak.
-przełóż w sterowniku wtyczkę podajnika pod wolną pompę.
- wykonaj według tego filmu
https://youtu.be/MHOJO2i3orQ
(załącz w trybie ręcznym tą wolną pompę pod którą pędzie pracował podajnik przez 10 min)
-zważ podziel przez dziesięć, aby określić kg/min (określić Ile węgla poda podajnik przez minutę)

-
2019-06-12 10:20
  LiMat Posts: 154 Ostrzeżenie: 0
Po co ta cała teoria? Ustawiłeś podawania na 0,22 kg/min i po ustawionym czasie nie kończy się eko. Zapamiętaj datę zasypu i sprawdź ile do dzisiaj spalił (statystyki od 25.05). Porównaj do rzeczywistości i skoryguj podawanie w zapisie zakupu. Na koniec spalenia całego zakupu np. 1000 kg, skoryguj ostatecznie współczynnik kg/min i go zapamiętaj (dla tego węgla). Czas spalania ustawiany w Ustawieniach to tylko grafika / alarmy, i nie ma związku z rzeczywistym spalaniem. 
2020-03-21 12:42
  Mariusz1901 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam.Moje pytanie odnosnie retortowego ecoal: czym sie rozni jak wbijemy 15kw a 25kw? Jakie beda roznice?
2020-03-21 13:10
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
przede wszystkim "przedziałami" obrotów wentylatora  w stosunku do mocy kotła, częstotliwością podań paliwa 
2020-03-21 17:29
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Mariusz1901 napisał » 2020-03-21 12:42
Witam.Moje pytanie odnosnie retortowego ecoal: czym sie rozni jak wbijemy 15kw a 25kw? Jakie beda roznice?
Chciałbyś to wbić w RBRa ? Będzie za bardzo "agresywny" - sprawdź. paweł3 częściowo Ci to objaśnił.
2020-04-13 09:19
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Paweł napisał bzdury. Te orientacyjne moce nie mają nic wspólnego z wentylatorem i częstotliwością podawania. Nadmuch sterujesz sam do danej mocy i ilość podań też. Przytoczone 15 kw i 25 kw różnią się długością (czasem) jednego podania opału i tylko tym. 
2020-04-13 09:27
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
No lukaszu, to teraz przeczytaj ponownie o co zapytal Mariusz a następnie przepros Pawla . Kolega mariusz pyta o tryb retortowy ecoal nie grupowe(o czym Ty pomyslales) w trybie retorta ecoal wybierajac typ kotla (rozne moce do wyboru) dobieramy program do danego typu kotla(rozne wymienniki, dmuchawy, podajniki) tak więc roznica pomiędzy moccami bedzie taka jak Pawel napisal. 
2020-04-13 09:31
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Teraz doczytałem. Paweł najmocniej przepraszam. Moja wina zwracam honor. 
2020-04-13 10:19
  karoka65 Posts: 2837 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Zanim palniesz to załaduj.
dodane 2020-04-13 10:19Co do zapytania Grega to nie wiem co Ty masz za zasobnik bo akurat czy k12 czy  k15 miały te same zasobniki, pojemność w kg to około 115kg, zatem nie wiem jak Tobie mieści się 130? tyle to może jakiegoś super mokrego flotu ( błoto ) by upchał ale ślimak by tego nie podał. 
2020-04-13 11:26
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Ja wsypałem 120 kg ale ciężko było domknąć klapę. 
2020-04-13 11:39
  karoka65 Posts: 2837 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Jak jest drobniejszy węgiel to pod "korek" pewnie się wciśnie 120 ale można zasypać dosuszanie rozgarniając.
2020-04-13 20:32
  pawel3 Posts: 475 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
lukaszledwon napisał » 2020-04-13 09:31
Teraz doczytałem. Paweł najmocniej przepraszam. Moja wina zwracam honor. 

Spokojnie 😀. Miłego wieczoru życzę
Users on-line: ewamendera2, m4rjan