Forum  eCoal.pl v3.5  Regulator Salus czy sterownik zaworu 4D? Subskrybuj
2019-06-09 18:35
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam serdecznie. Jestem zupełnie nowy na forum i w użytkowaniu pieca z podajnikiem. Dzięki wam powoli dochodzę do ustawien ktore nie gaszą kotła (4razy w 3dni) albo 85stopni na kotle udostepniłem swoj piecyk jak ktoś pooglada i coś wypatrzy to bede wdzięczny. Mam bardzo kaloryczny wegiel z Kwk Mysłowice-Wesoła.
Pytanie jednak dotyczy regulatora ktory mam wybrać a sterownika zaworem 4d. Jak uważacie czy wybrać sterownik zaworu 4d czy ten regulator Salus 091FLRF?? Nie mam pojecia co lepsze a moze obydwa??
Postaram sie dolaczyc fotki mojej instalacji  

dodane 2019-06-09 18:32Tak to wygląda. Mam oczywiscie sterownik eCoal. Pl. Aha mam bardzo chyba dlugi komin i juz mialem problemy z woda w kominie:( da sie coś z tym poradzić czy tylko przeróbka komina?
Z. Gory dziękuję. 
dodane 2019-06-09 18:35
2019-06-09 18:46
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Sterownik do regulacji pracy zaworu 4D masz w zestawie Chyba chodzi Ci o siłownik zaworu 4D , wtedy musisz zamontować dedykowane czujniki temp. za zaworem, temp zew. i wew i wszystko
PS.Salus to taki drogi termometr z wyświetlaczem i termostatem pokojowym , osobiście nie polecam  Jaki długi ten komin i z czego ?
2019-06-09 19:38
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Mam tydzień na podjecie decyzji czy ten siłownik czy ten Salus dlatego pytam z tego co sie wczytalem w fora raczej każdy pisze o tym siłowniku a ja lajik masakryczny jestem narazie. Te opisy grupowe kw jak w aucie a mialem zasypac 2 razy dziennie i po temacie
Komin ma prawie 13 metrow i w polowie jest z cegly a w polowie betonowy odlew. Podniosłem dom o pietro. Dom byl z plyt betoniwych i komin żelbetowy a nadbudowa z cegły. Zawsze mi się zatykał na 3-4metry od pieca to.beton był... Wiertarka i zestaw do czyszczenia komina 7 dni pracy wiele wiader sadzy szkoda gadac...
Wracajac do wyboru jak sadzisz ten siloenik plus czujniki temp beda lepsze od tego ustrojstwa? Jeszcze tego nie opanowalem bo teraz tylko CWO. 
Oglądałeś moze moje ustawienia nie ma tam jakiś rażących błędów?  
2019-06-09 19:58
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Uroki betonu , myślę że na tym kotle przy odpowiednich ustawieniach parametrów spalania ( odpowiednio wysoka temp.spalin ) powinno być ok w kominie . Montuj ten siłownik i czujniki temp. będzie Pan zadowolony Co do ustawień to masz wyłączoną ochronę powrotu ale temp. powrotu OK , czy czujnik powrotu zamontowany w odpowiednim miejscu ? Zmniejsz histerezę temp.kotła w grupowym na 0.5st , dmuchawa 36% dla 8kW , w podtrzymaniu czas pracy 10s , czas postoju 50min , moc dmuchawy 38% .
2019-06-09 20:28
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Zamontowany jak na fotkach. Jakbys podpowiedział ktore ustawienia modyfikowac zebt temp spalin byla wysoka. 
dodane 2019-06-09 20:28Zamontowany jak na fotkach. Jakbys podpowiedział ktore ustawienia modyfikowac zebt temp spalin byla wysoka. 
2019-06-09 20:48
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Czujnik powinien być zamontowany na króćcu jak najbliżej kotła 
2019-06-09 20:52
  karoka65 Posts: 2325 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Ja to tam bym zapytał co on grzeje i jaki ma wielki ten kocioł.
2019-06-09 20:57
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Wiesiu grzeje CWU , a kocioł jak w opisie OEPM 14kW
PS. Włącz ochronę powrotu przez pompę CWU , temp. CWU 54st , powrót 52st , dodaj moc max 12kW w grupowy  4 podania , dmuchawa 38% o resztę się nie martw , jak kociołek nie będzie się zbytnio odstawiał to komin wyschnie
2019-06-09 21:26
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
A gdzie ustawia sie powrót 52? Reszte ustawiłem zgodnie ze wskazówkami
I powiedz co znaczy odstawiał?


dodane 2019-06-09 21:26Ok juz znalazłem dziekuje za pomoc. Jak zamontuje ten silownik to sie odezwie.
2019-06-09 21:28
  karoka65 Posts: 2325 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Latem kocioł praktycznie cały czas jest w podtrzymaniu ( odstawiony ), nie wiem po co mu potrzebne 12kW przy grzaniu samej wody ale kręćcie sobie
2019-06-09 21:31
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Dobrze że napisałeś praktycznie , co do mocy max to np. jak ma mały baniak cwu żeby szybciej dogrzać w nim wodę U mnie 120l , kąpiel w wannie dla 1 osoby, dla drugiej pozostaje ciepły prysznic , a 3 i 4 zimny  
2019-06-09 22:03
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Zgadza się mam zbiornik 130l i córkę nastoletnią z wodą bywa różnie 😋
2019-06-09 22:29
  halo Posts: 12 Ostrzeżenie: 1
najlepiej ustawic kocioł na cały sezon w jednej mocy tak by jak najszybciej się nagrzewał j jak najdłużej odstawiał a jak długo będzie się odstawiał czy nagrzewał to zależy od zużycia wody użytkowej czy w zimie od temp. na zewnątrz a siłownik to jak dla mnie szkoda kasy po pracuje w połączeniu z czujnikiem temp. zew. a ten w zestawie jest słabej jakości a powiedzmy przy temp.5C  padającym deszczu i wiatrze ,a ta sama temp. i słonce trzeba różną temp. puścić na grzejniki ,bardziej martwi mnie kocioł ecoplusM
2019-06-10 10:13
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Kociolek mi wlasnie wygasł:( co mam skorygowac wg was??
Moglbys rozwinac to zdanie o Kociolku?? 
2019-06-10 10:41
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Zmień parametry grzania w podtrzymaniu ( czas postoju 30min , ilość powtórzeń x3 ) , nie wiem czy samoczynnie  nie wypala Ci opału w podtrzymaniu ( zbyt duży ciąg kominowy ) , spróbuj uchylić drzwiczki od wyczystki pewny 
PS. Jak wygląda kopiec na palniku , czy w ogóle jest , czy jest zapadnięty "krater" 
2019-06-10 11:27
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Do tej pory raczej krater ale nie za głęboki wrócę do domu to podesle fotke. Mam kaloryczny węgiel 29_30 nawet nie wiem czy to też może mieć wpływ? 
2019-06-10 12:27
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Na pewno opał to podstawa , na lato do grzania CWU wskazany jest opał o słabszej kaloryczności , który daje więcej popiołu
2019-06-10 22:40
  andpawdom Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Około 15ej rozpaliłem i ustawilem czas pracy podajnika 14 przerwa 30 3 powtórzenia za rada serwisu efekt taki że zgaslo o 20ej jakos... Kopiec byl ogromny i pełno węgla w popielniku... 
2019-06-11 10:17
  Sa1666 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Koledze Halo pewnie chodzi o to że nie ma pojęcia albo instalator nie ma pojęcia o tym że sam wspaniały kocioł nic nie da. Potrzebny jest również dopasowany osprzęt typu np dobrany komin,paliwo itp itd.

2019-06-11 15:33
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Bez urazy, Fachowcy zaś mówią , że nie ma złych kotłów są tylko ch...i palacze  Z resztą @Sa1666  jak najbardziej się zgadzam  Sam montowałem do dmuchawy "klapkę" żeby mi niepotrzebnie nie wypalało wysokokalorycznego opału ( np. Varmo+ lub Bartex Gold , czytaj Wesoła )  "na postoju" Koledze @halo widać nie leży ta wersja kotła OPM, bo ciągle "wiesza na niej psy"  a co do zaworu 4D i siłownika, to nie  musi on współpracować z przewodowym czujnikiem zew. tzw.pogodówka i krzywa grzania ( fakt nie jest on najlepszej klasy ) można kupić czujnik bezprzewodowy , który działa jak należy , albo włączyć sterowanie zaworem 4D za pomocą czujnika temp.wew. i odpowiednio dobraną temp. za zaworem 4D , ot cała filozofia niestety dla niektórych nie do ogarnięcia , smutne ale prawdziwe 
Users on-line: LiMat, rafting

Recently added

dom-piec0420

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more