Forum  eCoal.pl v3.5  2 bojlery Subskrybuj
2019-05-14 21:45
  Wilczeg Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam

Sytuacja wygląda następująco.
Mamy jedną kotłownie z ojcem, jeden piec ogrzewa bliźniaka. Każdy z nas ma swój bojler i tutaj po zamontowaniu kotla  ogniwo plus wraz z sterownikiem wyszedł nam problem. Mamy czujnik który mierzy temperaturę mojego zbiornika. Nagrzewa go do 47 stopni. Jednocześnie nagrzewa 2 zbiornik Ojca. Wszystko chodzi na jednej pompie. Jeżeli Ojciec spuści wodę ze swojego zbiornika to temperatura spada, ale piec bojlera nie dogrzeje bo nie ma spadku temperatury na moim zbiorniku w którym jest czujnik. Czy jest jakas możliwość by oczujnikowac 2 bojlery? Tak by piec dostawał informację z 2 zbiorników i grzał póki oba nie osiągną zadanej temperatury? Z góry dziękuję za pomoc i jakieś pomysły.
2019-05-14 22:02
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
witam tak na predce przychodzi mi do głowy abyś zamontował w każdym zbiorniku taki termostat. styki termostatu podpinasz równolegle zesoba pod pomiar temperatury obwodu np CO2. ustawiasz regulator pokojowy termostat. w przypadku kiedy któryś z termostatów zewrze pompa się załączy. wyłączy się jak wszystkie będą rozwarte.
oczywiście w tym celu trzeba poświęcić obwód CO2. Nie wiem czy jest wykorzystywany?
tu masz np. taki termostat do CWU
https://allegro.pl/oferta/termostat-kapilarny-do-zasobnikow-c-w-u-7415400300?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Akcesoria+i+pozosta%C5%82e&gclid=Cj0KCQjwzunmBRDsARIsAGrt4mvKpW1pQzA20uDtnIHu7Rs1sOMIyz-Dw-ZKYF7qzUezdQeiv1aryA0aAvoyEALw_wcB
2019-05-14 23:12
  s_baro Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
Albo są takie zawory temperatury np. AVTB firmy Danfos też z kapilarą. Nie podłącza się do nich żadnej elektroniki. Minusem jest to (ale nie jestem tego w 100 % pewnien) że pompa musi cały czas działać (w tym przypadku najlepsza byłaby energooszczędna). Działa to chyba w ten sposób że pompa cały czas west włączona - jeśli jest to nowego typu np grundfoss alpha 2 to gdy nie ma odbioru ciepła i wszystkie zawory są zamknięte to pobór prądu zmniejsza się do minimum, bodajże 3 W i jest powiedzmy w trybie gotowości, a gdy temperatura w którymś z zasobników spadnie to zawór AVTB się otwiera i dogrzewa CWU na tym zasobniku na którym potrzeba. Drugi minus to taki że te zawory nie są chyba tanie, ale jest to jakieś rozwiązanie gdzie bez udziału żadnych czujek woda w obu zasobnikach będzie zawsze taka jak potrzeba.
2019-05-14 23:29
  leON22 Posts: 2245 Ostrzeżenie: 1
Kluczem do rozwiązania tego problemu może być ciągła praca pompy CWU, skoro jest tylko jedna, to ustaw temp. CWU taką, żeby sterownik jej nie osiągnął, żeby pompa pracowała non-stop ( zbliżona do temp. kotła )  
2019-05-15 08:59
  MONAT Posts: 116 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie jak leON22 pisze , a i zdrowsze to dla kociołka bo ochrona powrotu zapewniona , tak mam u siebie
2019-05-15 12:49
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dobra Panowie,rozwiązanie super na sezon zimowy..a czy latem nie lepiej zadziałać z tym stykiem ?? Przy ciągłej pracy pompy kociołek nie będzie krócej w odstawieniu ? Kolego MONAT w trybie letnim też pracuje Ci non stop ? 

Kolego halo..jeżeli już jakiś post został usunięty znaczy że nie wnosił nic do tematu ew nie miał nic związanego z kulturą osobistą oraz szacunkiem do drugiego użytkownika ew po prostu nie był zgodny  z ogólnym regulaminem. 

Pozdrawiam serdecznie i życzę spokoju ducha  
2019-05-15 17:18
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Mała pompka mieszająca, miedzy bojlerami, załączana różnicą temperatur w bojlerach  . Przy odpowiednim połączeniu rur CWU obu podgrzewaczy, można wykorzystać wyjście sterownika na pompę cyrkulacyjną. Miesza wodę w obu.   
2019-05-15 18:56
  Wilczeg Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Szkoda że nie ma możliwości podpiąć 2 czujnika cwu w gniazda rezerwy. Bo te rozwiazania z pompą wydają mi się nie ekonomiczne. Wysoka temperatura ustawiona dla Cwu to ciągle podgrzewanie obiegu. Może da się jakoś usredniac wynik temp. Z 2 bojlerów? Zewrzec 2 czujniki?
2019-05-15 19:43
  leON22 Posts: 2245 Ostrzeżenie: 1
Przy odpowiednim ustawieniu temp. zadanej kotła i CWU oraz energooszczędnej pompie cwu to najprostsze rozwiązanie ale zrobisz jak uważasz
ES_Serwis u mnie działa ta opcja cały rok bez problemu z ochroną powrotu  
2019-05-15 19:50
  ES_Serwis Posts: 316 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
W sumie na krotkim obiegu co zabierze to od razu zwroci do kotla..dzieki leON22 za info
2019-05-15 21:55
  MONAT Posts: 116 Ostrzeżenie: 0
W sezonie letnim w sumie nie ma potrzeby żeby CWU pracowała non stop. Różnica między zasilaniem i powrotem ok. 5*C , w lecie palę czeskim eko ale i tak się odstawia . Myślę że  najprostszym i chyba najtańszym rozwiązaniem @ wilczeg będzie przekalibrowanie czujnika CWU by pompa pracowała cały czas
2019-05-15 23:18
  karoka65 Posts: 2330 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Monat nie pisz o czeskim eko bo to smrodeko a nie żadne eko
Jak kupujesz to cudo sprzedawca ma obowiązek ( nie że może a musi ) dać Ci świstek który się nazywa:
Świadectwo jakości paliwa stałego". Dostajesz taki świstek? co na nim pisze jeśli tak? możesz się podzielić taką informacją?
Nie żebym się czepiał akurat Ciebie bo nie tylko Ty tym palisz ale kocioł 5 klasa, najlepiej żeby  było 80% dotacji albo 100 a później do zasobnika sypie się..............
Od całe klasy i cała ekologia
Jak u nas zaczną tego pilnować jak za południową granicą to strach się bać bo pewnie z 90% dotacji pójdzie do zwrotu i mandaty mocno zasilą budżet.
Do czeskiej granicy mam ze 40km, Czesi przyjeżdżają po kotły, sterowniki itp. mimo że tam dotacje do kotłów były wysokości 60, 80 a nawet 90tyś koron to oni nie chcą słyszeć ostatnio o dotacjach.
Myślę że powoli zaczynie dziać się to i u nas.
Co zaś do tematu watku to zgodzę się z Tobą i Leonem że najmniej inwazyjne i bezkosztowe wyjście dla kolegi gospodarza wątku będzie włączenie pompy CWU na stałe lub kombinować wg. propozycji Pawla3
2019-05-16 06:43
  Ameno25 Posts: 2373 Ostrzeżenie: 0
Wystarczy dwa termostaty  kapilara kupić i połączyć równolegle ,   chociażby takie , w obwód styczników puścić zasilanie pompy ,( pompa wpięta w gniazdko lub sterownik i ustawiona na ciągła pracę  lub programoator ) , spadek temperatury na jakimkolwiek bojlerze włącza pompę CWU 
2019-05-17 10:37
  wojtas883 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0

Programatory , czujniki , styki , automatyki zawory 4d lub HD w 3D  - no da się wszystko zamontować , ale po co ?

jak ten sam efekt przy minimalnym zwiększeniu kosztów uzyskamy przez ciągłą bądź cykliczna prace pompy CWU.
Weź kolego kalkulator i policz sumę strat przy cyklicznej lub ciągłej pracy CWU,  jak różnica będzie jakaś tam znośna to po co się babrać.
W mojej instalacji mam termiki na każdym kaloryferze i boiler a w zasadzie 2 x250 są używane jako sprzęgło . nie rozumiem po co wyłączać pompę ?
2019-05-17 10:53
  Wilczeg Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Kocioł mam od kilku dni. Spróbuje tak jak doradzacie i zobaczymy. Do drugiego bojlera mam nitkę 10 m dlatego tak mocno zastanawiałem się nad ciągła praca pompy. Gdybym do końca sobie nie poradził pozwolę sobie jeszcze raz poprosić o pomoc. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za bezinteresowną pomoc
2019-05-17 12:01
  pawel3 Posts: 272 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Możesz jeszcze zrobić tak

- jeden obwód CWU robisz tak jak powinno być

- DRUGI, Bierzesz czujnik powrotu i montujesz do zasobnika, pompę od tego zasobnika wpinasz pod mieszającą

zaawansowanych ustawiasz ochrona powrotu "pompa mieszająca", funkcja pompy dodatkowej "mieszająca".

Minimalna temp. powrotu (tutaj ustawiasz ile chcesz mieć na  CWU) jak na czujniku spadnie o 2 stopnie  to pompa sie włączy. 

Jak będziesz czujnik powrotu przedłużał to go później możesz skalibrować
Users on-line: agamok, ben760, CHIENA1234, oe25buladom, zytajerzy

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more