Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z podłączeniem sterownika z internetem Subskrybuj
2019-03-24 21:58
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam

Mam takie pytanie bo nie mogę połączyć sterownika z internetem (cały czas mam offline) mimo że kabel i router ok. Po podłączeniu do sterownika kabel Lan wyświetla się ip mask itd. ale cały czas jest offline.
Jak włączę dhcp w sterowniku za pomocą aplikacji w telefonie to mimo wszystko nie pobiera adresu. Telefon po sieci lokalnej się łączy bez problemu.
Gdy zmienię w aplikacji na ip statyczny to nie mam możliwości zmiany ip sterownika, bramki poprzez telefon tak jakby było nieaktywne.
Próbowałem także w routerze ustawić na sztywno adres który wyświetla sterownik ale to tez nie przyniosło rezultatu.
Przed ostatnią aktualizacją oprogramowania połączenie z internetem działało poprawnie....
Zmieniałem już routery i bez skutku.

Jakieś pomysły i sugestie ?
 
2019-03-24 22:50
  leON22 Posts: 2246 Ostrzeżenie: 1
Włącz DHCP bezpośrednio w sterowniku i restart urządzenia
2019-03-25 06:28
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Próbowałem nie pomaga...
2019-03-25 07:51
  mnich Posts: 168 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

Czy po wypięciu przewodu ethernet ze sterownika diody przy gnieździe gasną? A na wpiętym jedna świeci, a druga pulsuje? Jaki adres IP wyświetla się na sterowniku jak jest włączone DHCP? Czy przewód też był zmieniany ?


2019-03-25 09:14
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam
Po wypięciu diody gasną oraz na wyświetlaczu znikają informacje dotyczące połączenia ip itd. Restart urządzenia nie pomaga. Na wpietym jedna świeci a druga mruga. Restart nie pomaga. Wyświetlany IP. 192.168.0.129. Przewód też.zmienialem. Jakby było z.przewodem coś nie halo to aplikacja by się nie łączyła na telefonie
 
2019-03-25 09:16
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Jakie adresy IP, Maska, Brama pokazują się na wyświetlaczu w momencie, gdy masz podłączony przewód, oraz DHCP ustawione na tak??
2019-03-25 15:10
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Przy włączonych dhcp.
IP: 192.168.0.129
Maska: 255.255.252.0
Brama: 192.168.0.254

I wyświetla się Offline
2019-03-25 15:19
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Te dane są domyślnym które sterownik dostaje wychodząc od nas z produkcji. To pokazuje że router nie przyznaje adresu sterownikowi.
Jakie dane mają inne urządzenia w ten sieci podłączone do tego samego routera?
2019-03-25 15:32
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawione w routerze przydzielanie adresów przez dhcp 192.168.0.100-200. Wchodząc w ustawienia routera widzę dwa urządzenia, komputer o przydzielonym adresie 192.168.0.102 oraz telefon o przydzielonym adresie 192.168.0.100. Router wogóle nie widzi sterownika pieca, ale a pomocą telefonu połączeonego z wifi aplikacja ecoal działa.

dodane 2019-03-25 15:32Ok znalazłem jeszcze stary router pentagrama i zadziałało. Nowy router firmy Tenda wogóle nie widzi sterownika pieca i nie przydziela mu ip. Pytanie tylko czemu ?
2019-03-25 15:34
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
No to ustaw sterownik tak :
Dhcp
Ip: 192.168.0.50
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1 chyba ze adres IP routera jest inny.
Zobacz czy to coś zmieni.
2019-03-25 15:35
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Tenda z tego co wiem to chińska produkcja. Może stosują jakiś inny sposób przydzielania adresów. Jak możesz podaj co to za router to może poszukamy i zobaczymy w czym jest problem.
2019-03-25 15:40
  sparagus Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Router Tenda model:F3

Na sztywno przypisywanie nic nie daje.
2019-04-02 07:48
  DawidGronclo Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź jeszcze czy masz popraną maskę podsieci oraz DNS
Users on-line: milous, stegniaz4, waldecki997

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more