Forum  eCoal.pl v3.5  Obwód CO2 czujnik temperatury Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-03-16 16:05
  Bartchez Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam,
mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w ustawieniach, czy jest możliwość ustawienia tak obwodu CO2 aby po dogrzaniu pokoju ( czujnik bezprzewodowy) wyłączała się automatycznie pompa CO2?  podobnie jak w przypadku CO1 

2019-03-16 16:22
  karoka65 Posts: 2320 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Tak
2019-03-16 20:07
  minertu Posts: 1955 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Tak
2019-03-17 04:18
  Bartchez Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Super a możecie napisać jak to zrobić bo komentowałem z przypisaniem czujnik do obwodu co2 to wyłącza mi pompę na stałe bez różnicy na temp. Ustawienia dla co2 temp normalnej i harmonogramu też nie działa
2019-03-17 10:52
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
To nie przypisuj w ustawieniach Pokoi zmień z Obwód CO2 na BRAK  
2019-03-18 08:45
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witaj,w obwodzie CO2 masz czujnik bezprzewodowy czy termostat ? bo ciężko ogarnąć przez te ustawienia  

Jeżeli bezprzewodowy to typ regulatora pokojowego  ustaw jako czujnik wewnętrzny. Czas pracy pompy 0 minut. 


2019-03-18 22:22
  Bartchez Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
mam czujnik BT1
Coś jest nie tak, przy odczycie z czujnika 22,3 histerezę na 1 i temperaturze normalnej (bo ta jest ustawiona w kalendarzu na stałe ) na 21 to pompa nadal działa. Nawet jak ustawię na 18 to nadal działa. 
2019-03-18 22:43
  halo Posts: 11 Ostrzeżenie: 1
bartchez pompy co mam pracowac cały czas temperatura w domu regulujesz zaworem 4d lub termostaty (kocioł węglowy to nie gazowy, jak wyłączysz pompy temp. na grzejnikach lub podłogówce spada i po załączeniu pomp zimna woda z instalacji wpada do kotła i kocioł znów jedzie na pełnej mocy by zagrzac instalację
2019-03-18 22:58
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
To ustaw czas pracy pompy na 0 tak j/w zalecił @ES_Serwis  
2019-03-18 23:17
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Przeciez w drugim obwodzie masz temp ustawiona na 22 deg... I czas pracy pompy na 180 minut. A czas postoju na minute. Wiec po osiagnieciu temp zadanej w pomieszczeniu pompa wylaczy sie na minute by po tym postoju zaczac pracowac przez 180 minut. Czyli masz ustawiona prace tak jakby ciagla.
2019-03-19 06:49
  Bartchez Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
OK super to dużo wyjaśnia, myślałem że to bardziej działa na zasadzie jeśli temperatura jest niższa niż zadana to działaj w trybie włącz/wyłącz czasowy, jeżeli jest wyższa to wyłącz mimo wszystko. 
Temperaturę ustawiłem na noc znowu, a już będzie dobrze działać.
2019-04-03 06:24
  oczko2008 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam a ja mam pytanie trochę inne a mianowicie mam na piecu ustawione tem na CO1 na 22 a pokazuje cały czas 26 a na CO2 24 a pokazuje 30 może ktoś pomóc dlaczego tak jest i za bardzo ciepło jest w domu a tym bardziej że na dworze już robi się cieplej z góry dzięki za odpowiedź
Pięć jest podlonczony do internetu można zobaczyć wykres 
Pozdrawiam 
2019-04-03 06:30
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Po osiagnieciu temp zadanej w pomieszczeniu pompa wylacza sie i zaczyna pracowac cyklicznie.
Czas pracy pompy i czas postoju pompy...pompa zaczyna pracowac wg tych dwoch parametrów. Znajduja sie oczywiscie w obwodzie CO1/2.
Dopasuj oba parametry do wlasnych potrzeb. Ustawiajac czas pracy na 0 pompa bedzie wylaczona. 
Jezeli nadal ma pracowac cyklicznie skroc czas pracy a wydluz czas postoju..tak aby temp w pomieszczeniu byla utrzymywana na poziomie temp zadanej
2019-04-03 06:37
  oczko2008 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Ok dzięki jak wrócę z pracy ustawie tak jak piszesz i zobaczymy
Na tą chwilę co pamiętam to mam czas pracy pompy na 20 minut a postuj na 15 
2019-04-03 07:04
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Czyli pompa pracuje dluzej niz stoi..stad przegrzewanie. Nie mozna przesadzic ze zbyt dlugim postojem poniewaz woda powrotna moze sie zbytnio wychlodzic. Masz zawor 4d?
2019-04-03 09:55
  oczko2008 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Nie mam zaworu 4d 
dodane 2019-04-03 09:55Jeżeli można proszę o jakieś rady dzięki 
2019-04-03 14:25
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ustaw czas pracy 5 minut, czas postoju 30. 

Jeżeli nadal będzie przegrzewało (po kilku dniach) zwiększ czas postoju. 

Zwróć uwagę na temp wody wracającej do kotła. 

Najlepiej (choćby dla żywotności pompy) żeby pompa pracowała non stop a temp była by regulowana zaworem 4D. Chyba że dom jest dobrze ocieplony,nie ma dużych strat ciepła i masz dobrą ochronę powrotu. 


2019-04-07 15:51
  oczko2008 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Ustawione czekamy dzięki dam znać po kilku dniach 
dodane 2019-04-07 15:02Witam jak zmieniłem ustawienia tak jak mówiłes to fajnie drazu na zegarach przy pompach od co1 i co2 podłoga 
temperatura spadła ale po jednym dniu dałem wiecej czasu na postuj i zauwazyłem ze pompa od co1 sie wyłacza cyklicznie a od podłogówki chodzi non stop i pokazuje na zegarze 28 stopni i nie wiem czy sie zawiesiło cos 
moszesz zobaczyc moje urzadzenie udostepniłem 
dodane 2019-04-07 15:51pompa co2 cały czas pracuje a w domu 26 stopni tak pokazuje a ustawione na 21 
2019-04-08 07:41
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
- Może trzeba skalibrować czujnik wewnętrzny w mieszkaniu? Był kalibrowany? Rzeczywiście jest tak ciepło w domu? Czy czujnik jest zamontowany do tego obwodu, w tym pomieszczeniu gdzie pracuje pompa 1
- Jak mamy dwa obwody grzewcze to powinny być zamontowane dwa czujniki. Jeden czujnik zamontowany pod T wew. obsługujący pompę 1 i drugi czujnik zamontowany pod T2 obsługujący pompę 2
Jeżeli mamy problem z zamontowaniem czujników po kablu to proponuje montaż czujników radiowych, bezprzewodowych, które są łatwe w montażu, eliminują zbędne okablowanie  i nie wymagają kalibracji np taki zestaw link
W razie pytań proszę dzwonić 605 780 882

2019-04-08 09:19
  oczko2008 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Dziś rano zaglądałem i dziś coś zalapalo bo na zegarach spadła temperatura więc poczekam jeszce kilka dni i zobaczę
Widać że coś spadło może za ciepło na dworze i trzeba więcej czasu na schlodzenie 
Bo tak ogólnie to zadowolony jestem z pieca i spalania tylko ta temperatura że za ciepło jest no ale poczekam jeszcze kilka dni i zobaczymy 
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: geozemb, LiMat, lulekp

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more