Forum  eSterownik.pl  Konfiguracja zdarzeń Subskrybuj
2019-02-18 10:20
  PiotrG_Br Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Od tygodnia jestem użytkownikiem kotła RBR-K 12 kW.
Spalanie już jako tako ogarnąłem z dużą pomocą kolegi -adek, i powoli zaczynam sam grzebać głębiej
Interesuje mnie, w jaki sposób można uwidocznić w zdarzeniach ilość powtórzeń pracy podajnika? Dla spalania grupowego 12 kW mam zadane 5, ale w rzeczywistości jest ich najczęściej mniej, czasem zdarzy się więcej.
Chciałbym to widzieć w zdarzeniach, wykresach, gdziekolwiek. To co działa, to grzanie - podtrzymanie. Cała reszta, pomimo zaznaczenia na liście, jest niewidoczna. Nie rozumiem tego.
Pozdrawiam, Piotr
2019-02-18 10:29
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Witam,w zdarzeniach są widoczne zmiany robione przez użytkownika ew zmieniany stan pracy sterownika/kotła. 

Jeżeli koryguje Pan ustawienia(zaznaczone z listy)są one widoczne w zdarzeniach. 
2019-02-18 10:56
  PiotrG_Br Posts: 15 Ostrzeżenie: 0

Ok, samodzielne zmiany ustawień są widoczne na linii pod wykresami. A co z zakładką zdarzenia w edycji wykresów?

U góry jest napisane "Pokaż wybrane zdarzenia na wykresie (pionowe kreski)", i nic się nie pokazuje.

dodane 2019-02-18 10:56
2019-02-18 11:01
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
PiotrG_Br napisał » 2019-02-18 10:20

Interesuje mnie, w jaki sposób można uwidocznić w zdarzeniach ilość powtórzeń pracy podajnika? Dla spalania grupowego 12 kW mam zadane 5, ale w rzeczywistości jest ich najczęściej mniej, czasem zdarzy się więcej.
Pozdrawiam, Piotr

Sugerujesz, że nie podaje Ci 5x czy nie widzisz tej ilości podań w aplikacji ? Sprawdź osobiście licząc podania podczas pracy podajnika ( dla zadanych 5x przy mocy 12kW to 5 podań po 7s z przerwami 20s między nimi i przerwa na dopalenie ok. 3min po czym jak kociołek nie osiągnie temp. zadanej, zaczyna się następny cykl w grupie kolejne 5x ) gdy temp. spadnie o wartość przejścia na moc Max wtedy kociołek startuje z wyższą mocą i odpowiednio zadaną ilością podań. Mniejsza ilość podań występuje tylko w podtrzymaniu, chyba że nasz ustawioną taką samą jak w grupowym  

2019-02-18 11:03
  PrzemekP Posts: 902 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
PiotrG_Br napisał » 2019-02-18 10:56

Ok, samodzielne zmiany ustawień są widoczne na linii pod wykresami. A co z zakładką zdarzenia w edycji wykresów?

U góry jest napisane "Pokaż wybrane zdarzenia na wykresie (pionowe kreski)", i nic się nie pokazuje.

Tekst ten jest pozostałością po pierwszej koncepcji pokazywania zdarzeń. Przy większej ilości zmian w tym samym czasie wykresy byłyby nieczytelne.
Zmieniliśmy to na drugi wykres z kółeczkami. 
Zasada pozostała ta sama - tworząc swój schemat wykresów po zaznaczeniu zdarzeń będą się pokazywały na dolnym wykresie z kółeczkami.
Tekst o pionowych kreskach zaraz zostanie usunięty.
2019-02-18 11:08
  PiotrG_Br Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Siedziałem dość długo przed monitorem i wygląda to przeróżnie. Rusza dmuchawa, poda 1 raz przez 7 s, potem kilka sekund i 2 podanie, długa przerwa 1-2 min, i znów poda 1 lub 2 razy. Czasami na początku poda 3 w ostępach kilku sekund. Potrafi podać 2 razy i już łapie zadaną temperaturę. Między pierwszymi podaniami i ewentualnymi ostatnimi, mija 10-12 minut, do wyłączenia dmuchawy. Tak to widać na schemacie w esterownik, ale nie sądzę żeby fizycznie na piecu było inaczej.
2019-02-18 11:15
  seba Posts: 1352 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Wizualizacja na stronie esterownik (schemat) nie jest odświeżana w czasie rzeczywistym. Dane są aktualizowane co kilka sekund, więc nie masz co mierzyć stoperem przez jaki czas załączone są urządzenia patrząc w ekran.
2019-02-18 11:16
  ES_Serwis Posts: 312 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Ma Pan ustawione spalanie retorta grupowe z mocą 12 kW(podawanie 7 sekund) przerwa między podawaniami jest ustalona na sztywno 20 sekund. Po zakończeniu cyklu pracy ( ilość powtórzeń) następuje czas na dopalenie paliwa. (od 2-5 minut) 

Nawet po przekroczeniu temp zadanej kocioł musi dokończyć cykl pracy. 


2019-02-18 11:17
  PiotrG_Br Posts: 15 Ostrzeżenie: 0

seba napisał » 2019-02-18 11:15
Wizualizacja na stronie esterownik (schemat) nie jest odświeżana w czasie rzeczywistym. Dane są aktualizowane co kilka sekund, więc nie masz co mierzyć stoperem przez jaki czas załączone są urządzenia patrząc w ekran.


Aha, i wszystko jasne

2019-02-18 12:20
  leON22 Posts: 2203 Ostrzeżenie: 0
Tak myślałem, że liczysz podania przed monitorem, przed kotłem i podajnikiem wszystko jest jak być powinno  
Users on-line:

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more