Forum  bruli.pl  Kilka Pytań Bruli v 3.5 Subskrybuj
2019-02-09 12:19
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam. 
Zakupiłem używany sterownik Bruli v 3.5 do kotła hef eko plus 20. Jeszcze nie używałem takiego sterownika. Teraz jestem na etapie rozprowadzania instalacji elektrycznej,  Założenie jest takie, że jedna pompa będzie na grzejniki a druga pompa będzie wspólna dla bojlera i ochrony powrotu. Dodatkowo bojler z głowicą termostatyczną i kapilarą. Jak głowica zamknie bojler to cieńszą rurką wszystko z pompy będzie szło do powrotu. Jak głowica się otworzy to będzie szerszą rurką szło przez bojler i też do powrotu. Ta druga pompa ma pracować cały czas. Mam zatem pytanie - czy sterownik daje taką możliwość, czy mam ją podłączyć do gniazdka 230v? 
Dodatkowo proszę o pierwsze wskazówki, jakieś wejścia w głębsze ustawienia jeżeli mogą być potrzebne, może ktoś może podesłać instrukcję ?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam, 
2019-02-09 12:54
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Instrukcje masz Tutaj
W sterowniku jest gniazdo pompy mieszajacej które można  ustawiać w kilku funkcjach jak pompa mieszajaca, kotłowa i cyrkulacyjna. Wiec podpinaj pod sterownik. 
Zachecam abyś podłączył sterownik do internetu. Ułatwi to kontrole nad kotlem
Kilka sterowników z kotłami hefa jest podłączonych do platformy. 
2019-02-13 10:47
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za szybką odpowiedź. Oczywiście podłączę do internetu w odpowiednim czasie. Na tym etapie ważną informacją dla mnie było to gdzie podłączyć drugą pompę. Reszta dopiero przede mną. Na pewno nie obejdzie się bez pytań więc do następnego...
dodane 2019-02-13 10:47
Witam ponowne i ponownie uśmiecham się do kolegów z prośbą o pomoc.
W instrukcji sterownika wyczytałem, że po podłączeniu czujnika temperatury cwu sterownik automatycznie rozpoznaje obecność obiegu cwu i będzie chciał sterować pompą obiegową cwu. U mnie jak już pisałem wcześniej pompa będzie jednocześnie dla cwu i dla ochrony powrotu więc nie będzie podłączona do sterownika jako pompa cwu ale np. jako pompa cyrkulacyjna. Temperaturą bojlera będzie sterował zawór termostatyczny z kapilarą. Chciałbym jednak, aby czujnik temperatury cwu był podłączony do sterownika i abym mógł przynajmniej widzieć odczyt tej temperatury.
Czy mogę w tej sytuacji podłączyć do sterownika czujnik cwu bez pompy cwu czy raczej sterownik będzie "głupiał" chcąc np. obniżać lub podnosić temperaturę cwu za pomocą nieobecnej pompy czyli bezskutecznie ?
2019-02-13 11:49
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Czujnik CWU tak czy siak podłącz do bojlera, żeby mieć podgląd temperatury ciepłej wody.
Czy zastosowanie głowicy z kapilarą jest już przesądzone? Może zamiast głowicy zamontujesz na zaworze siłownik NC zasilany z gniazda pompy CWU w sterowniku? Wtedy sterownik zamiast uruchamiać pompę, uruchomi siłownik. Przynajmniej uruchamianie siłownika będzie zależało od czujnika a nie żyło własnym życiem jak w przypadku głowicy z czujnikiem zdalnym. 
Pompa CWU może być podłączona do gniazda pompy mieszającej i odpowiednio skonfigurowana. Ten bajpas musisz dodatkowo skryzować. Musi mieć większe opory przepływu niz wężownica bojlera.
2019-02-13 12:02
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym że wszystko jest już poskrecane z głowica i kapilarą tak jak napisałem. Wobec tego sprawdzę jak to działa, jeżeli nie będzie zdawało egzaminu zastosuje zawor z siłownikiem tak jak radzisz. Puki co chciałbym wiedzieć czy mogę podłączyć czujnik temperatury do bojlera jeżeli sterownik nie ma wpływu na temperaturę CWU, chce mię tylko odczyt temperatury na panelu. Wybaczcie literówki ale piszę z telefonu. 
2019-02-13 13:46
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Mozesz, jeśli nic nie jest podłączone do zasilania pompy CWU. Nie pamietam dokładnie, ale w ustawieniach pompy CWU można ją chyba wyłączyć, żeby niepotrzebnie nie "klikał" przekażnik.
2019-03-03 12:29
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam ponownie.
Po raz kolejny zwracam się z prośbą o podpowiedź, mianowicie ostatnio zauważyłem że zdarza się (prawie zawsze w nocy)  że temperatura na kotle mocno spada po czym wszystko wraca do normy, Jest to dobrze zauważalne na wykresie w zdarzeniach o tej godzinie pojawia się "status wyjścia - wył". Czy któryś z forumowiczów jest wstanie podpowiedzieć gdzie może leżeć problem ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
P.S. Dołączam zrzuty ekranu. Na wykresie problem widoczny jest między godziną 3-4.


dodane 2019-03-03 12:29
2019-03-03 12:56
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Wygląda to tak jakby czujnik temp.powrotu szwankował , sprawdź jego połączenie w sterowniku  Ewentualnie zatrzymanie pompy CWU , która chroni powrót pewny Tylko wtedy ten wykres temp.powrotu, nie "leciałby" tak na łeb na szyję 
PS. Nie zauważyłem spadku temp.na kotle
2019-03-03 13:33
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Moje przemyślenia są takie:
Gdyby nie było w zdarzeniach informacji "status wyjścia - wył" można by przypuszczać że któraś pompa nie pracuje chociaż powinna, lub któryś czujnik szwankuje.
Spadki temperatur następują tylko wtedy gdy występuje komunikat "status wyjścia - wył". Można wnioskować że spadki temperatury są następstwem tego zdarzenia. Pytanie czym jest to zdarzenie i jakie parametry(ustawienia sterownika) mogą je wywoływać.
2019-03-03 14:02
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Problem polega na a tym , że takiego błędu "status wyjścia - wył" nie ma w wykazie błędów sterownika  Jak widać widoczny jest tylko w aplikacji mobilnej . W takim razie ,w tej kwestii musi się wypowiedzieć serwis ES, albo ktoś kto już przerabiał powyższy problem  
Maik78 napisał » 2018-03-02 09:29
Witam. 
W dniu dzisiejszym w sumie na stronie www. w zdarzeniach nie mam żadnego zdarzenia. Natomiast w aplikacji mobilnej o godzinie. 1.02 pojawił się komunikat o treści status wyjścia Wył. Nie wiem o co chodzi. Przeglądałem wykresy i nic konkretnego się nie wydarzyło. Kilka dni wstecz też miałem taki komunikat. Nie wiem co ten komunikat oznacza. Może ktoś pomoże jak mam to czytac

Jak widać bez odzewu 
2019-03-03 20:19
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Jak słusznie zauważyłeś spadek temp. powrotu związany jest również ze spadkiem temp. na kotle. Wyłączenie pompy CO1 dało by raczej odwrotny skutek - wzrost temp. na kotle a nie spadek. Szukałbym raczej powiązania z pompą CWU - zauważ, że zawsze po osiągnięciu temp. zadanej w zasobniku CWU następuje spadek temp. powrotu.
dodane 2019-03-03 20:19Może spadek temp. powrotu to następstwo wyłączenia pompy CWU po dogrzaniu zasobnika (wtedy również powrót masz wysoki) - spada temp. na powrocie i powtórnie załącza się pompa CWU aby chronić powrót.
2019-03-04 07:42
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Z całym szacunkiem seba ale wyłączenie pompy CWU nie spowoduje tak nagłego spadku temp. powrotu widocznego na wykresie około godz.3.30  
2019-03-04 08:03
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Zauważ, że schemat ciągle się powtarza. Spada temp. na powrocie, również na zasilaniu. Dzieje się to dokładnie w momencie dogrzania temp. w zasobniku CWU. Dzisiaj sytuacja się powtórzyła. Mało prawdopodobne, że jest to problem z czujnikiem powrotu - po spadku temp. na powrocie o 20 deg w ciągu 1 minuty wzrost temp. do poprzedniego poziomu następuje w ciągu 3-4 minut.
Wystarczy prosty test - wyciągnąć wtyczkę od pompy CWU na minutę, zobaczymy co się stanie z temp. powrotu.
2019-03-04 08:52
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Sory seba szacunek  miałeś rację Przed chwilą zrobiłem ten test u siebie, przełączyłem sterownik na tryb ręczny, wyłączyłem pompę CWU na 3min i efekt podobny W takim razie musi podnieść zadaną temp. CWU na min. 55st albo powrotu na 52* najlepiej obie wtedy pompa CWU będzie pracować non-stop Tylko co z tym jego błędem w aplikacji mobilnej 
Mój test : 
dodane 2019-03-04 08:52
2019-03-04 08:53
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
To nie błąd w aplikacji - tylko parametr, który nie powinien być wyświetlany w aplikacji.
2019-04-02 23:58
  barbo1999 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0

Witam ponownie. 
Problem rozwiązałem jakiś czas temu, ale nie pomyślałem aby napisać dla potomnych...
Jak już pisałem na początku mojej przygody z Bruli"m mam regulację temperatury CWU za pomocą głowicy termostatycznej z kapilarą. Ciepła woda z pompy CWU/ochrony powrotu płynie częściowo przez wymiennik CWU, częściowo wprost do powrotu (skryzowane zwykłym zaworem kulowym). Pośrednim problemem był słaby obieg przez wymiennik mimo niemal zakręconego zaworu (tak aby większość ciepłej wody szła przez wymiennik). To powodowało bardzo powolne nagrzewanie CWU. Problem rozwiązałem - głowica (z kapilarą) była źle wkręcona w zawór, coś tam źle siadło i zawór na wymiennik był prawie całkowicie zamknięty niezależnie od ustawienia temperatury na głowicy.
Powolne nagrzewanie CWU skutkowało czasami przejściem sterownika w tryb priorytetu CWU - wyłączenie pompy CO (4 osobowa rodzina do pracy / szkoły więc rano ciepła woda na full a obieg na wymiennik niedomagał...). Ciężko było się w tym połapać, ponieważ grzejniki były nadal gorące. Mimo wyłączonej pompy CO ciepło szło grawitacyjnie tyle że powroty na grzejnikach zapewne były chłodne bo obieg wolniejszy. Po osiągnięciu przez CWU zadanej temperatury pompa CO włączała się (akurat w nocy bo nikt nie używał ciepłej wody) i skutki były widoczne na wykresach. Parametr "Obwód CWU / cyrkulacja , Histereza #2" który miał wcześniej wartość 20 ustawiłem na 30 co oznacza "wyłączony". Od tej pory nie było już problemu z dziwnymi spadkami temperatur. 
Dziękuję wszystkim za pomoc i do następnego.
dodane 2019-04-02 23:58Pobawiłem się jeszcze trochę ustawieniami, prześledziłem zdarzenia w aplikacji mobilnej i nasuwają mi się takie wnioski:
-samo zatrzymanie się pompy CO i jej ponowne uruchomienie nie skutkuje zdarzeniem w aplikacji mobilnej. Sprawdziłem to przez znaczne obniżenie temperatury zadanej w mieszkaniu. Pompa CO wyłączyła się. Po kilkunastu minutach podniosłem temperaturę. Pompa CO załączyła się. Brak związanych z tym zdarzeń w aplikacji mobilnej.
-następna próba to znaczne podniesienie temperatury CWU z jednoczesnym ustawieniem Histerezy #2 (priorytetu CWU) na wartość 5. Pompa CWU załączyła się, pompa CO wyłączyła się (priorytet CWU). 
Zaskutkowaało to zdarzeniami w aplikacji mobilnej :
"Status wyjścia - podgrzewanie CWU"
"Status wyjścia - podgrzewanie CWU (Priorytet)"
Po kilkunastu minutach wróciłem do ustawień początkowych CWU.
Zaskutkowaało to zdarzeniem w aplikacji mobilnej :
"Status wyjścia - Wył"
-Nie mając pewności czy "Wył" odnosi się do wyłączenia samego podgrzewania CWU czy do wyłączenia priorytetu CWU postanowiłem podnieść temperaturę zadaną CWU powyżej obecnej ale na wyłączonym priorytecie CWU (Hiztereza #2 na 30). Pompa CWU włączyła się.
Zaskutkowaało to zdarzeniem w aplikacji mobilnej :
"status wyjścia - podgrzewanie CWU"
Następnie wróciłem do temperatury pierwotnej. Pompa CWU wyłączyła się.
Zaskutkowaało to zdarzeniem w aplikacji mobilnej :
"Status wyjścia - Wył."
Sprawdziłem z ciekawości moje wykresy temperatury CWU. Dzisiaj rano ok. 06.30 spadła poniżej zadanej. Ponownie uzyskała zadaną temperaturę ok. 08.00. 
Sprawdziłem aplikację mobilną. Ok 06.30 "status wyjścia - podgrzewanie CWU, ok. 08.00 "statys wyjścia - Wył."
Można wnioskować że zdarzenia w aplikacji mobilnej "status wyjścia" odnoszą się tylko do CWU a zdarzenie "status wyjścia - Wył." powinno brzmieć "status wyjścia - podgrzewanie CWU wył."

Users on-line: Dawid, heniek53771, jacpatron, Misza, Szwager

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more