Forum eCoal.pl v3.5 Temperatura obiżona za zaworem 3D "nie jest zgrana" z programatorem Subskrybuj | ||||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Witam, Od dnia dzisiejszego mam problem z ustawieniem temperatury za zaworem. Od momentu odpalenia pieca wszystko działało ok a teraz coś się pokićkało... Na noc obniżam temperaturę za zaworem o 5-6 stopni. Nie wiem czemu aktualnie obniża się ona cały czas pomimo tego że w programatorze jest wszystko ok. Dwa razy restartowałem sterownik i ciągle to samo. Póki co muszę mieć temperaturę ustawioną na 0 ale przestawianie jej ręcznie mija się trochę z celem... Co jest grane?
|
|||
|
||||
seba
![]() |
W przypadku, gdy masz ustawiony obwód CO z zaworem i pokojówką to właśnie pokojówka wpływa na pracę zaworu a nie programator. Jeśli temperatura w pomieszczeniu nie jest osiągnięta, to na zaworze ustawiona jest temperatura zadana. Jeśli natomiast temperatura w pomieszczeniu jest osiągnięta to na zaworze jest ustawiona temperatura obniżona.
|
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Myślałem, że pokojówka może co najwyżej zatrzymać pompę? Tylko sęk w tym, że zawór 3D nie ustawiał się na temperaturę zadaną tylko na temperaturę obniżona a tak chyba być nie powinno? Chyba że coś źle zaobserwowałem
dodane 2019-01-29 22:20Nawet teraz podałem temp obniżona i z 43 zrobiło się 38. Zadaną mam 39 a przy 39 za zaworem na pewno nie utrzyma się temp 22 w pomieszczeniu. dodane 2019-01-29 22:21więc nie do końca rozumiem sens działania ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Taaa Marcin "pokojówka" to Ci może co najwyżej potrzymać "pompę"
![]() ![]() ![]() PS. A tak na poważnie ustaw poprawnie krzywą grzania wtedy nie będziesz musiał aż tak obniżać temp.za zaworem ![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
W teorii zrozumiałem tylko zmyliło mnie określenie "temperatura zadana" ![]() Ale jak inaczej sensownie ustawić krzywą grzania? Kombinowałem 2 miesiące z tą krzywą aż w końcu doszedłem do tego, że teraz jest najbardziej odpowiednio bo utrzymuje się temperatura rzędu 21.9 do 22.5 stopni. Z tym że non stop a w nocy trochę za ciepło więc na noc zmniejszam temperaturę za zaworem o -5/-6 stopnia. Z tym, że wtedy i tak temperatura w nocy utrzymuje się na poziomie 21.3 stopnia a optymalnie byłoby około 20 ![]() Minus obniżania tej temperatury za zaworem o te kilka stopni też miałem poruszyć i poszukać rozwiązania. Bo zdarzyło się już dwukrotnie i dziś zdarzyłoby się to samo gdybym nie interweniował, że temp kotła przekroczyła 80 stopni i wtedy zawór 3D otwiera się maksymalnie i w domu robi się sauna ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W/g mnie poprawne ustawienie krzywej grzania nie istnieje
![]() ![]() ![]() Co do obniżenia temperatury to tak jak z hamowaniem autem , wiadomo że od razu się nie zatrzymamy . Jak chcesz z tego korzystać musisz odpowiednio wcześnie włączyć temp.obniżoną , kiedy nie wiem , musisz sam do tego dojść ![]() PS.Osobiście nie polecam stosowania programatorów i temp.obniżonych wprowadzają tylko bałagan w instalacji ![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
No właśnie zauważyłem, że idealnie się nie da ![]() Jeśli chodzi o zmniejszenie temp na noc to ok - pewnie można to zrobić sporo wcześniej niż mam to ustawione bo o 23 została obniżona i do tej pory jest 22.3 stopnia a już mamy noc ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nic z tym nie zrobisz , nie ma odbioru ciepła temp. w instalacji rośnie
![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Czyli tak po prostu musi być? Niby niczemu to nie szkodzi poza tym, że zamiast na noc się wychładzać na grzejnikach mam pewnie z 70 stopni
![]() W sumie nawet gdybym miał zawory automatyczne na grzejnikach to efekt byłby identyczny albo i jeszcze gorszy? Bo wtedy przepływ w grzejnikach byłby zupełnie zablokowany dopóki temp nie spadłaby do zadanej. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Marcin nie obraź się ale kombinujesz jak "koń pod górkę"
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Jak pokazują statystyki trochę na tym można zaoszczędzić. Skoro np. w dzień średnie spalenie jest rzędu 25kg a w nocy przy obniżonej rzędu 19kg. Na cały sezon grzewczy trochę się tego uzbiera ![]() Codzienne kręcenie grzejnikami byłoby rozwiązaniem dosyć uciążliwym i mało zautomatyzowanym ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
[quote author="OEPM26-Marcin" date="2019-01-29 23:33"
Minus obniżania tej temperatury za zaworem o te kilka stopni też miałem poruszyć i poszukać rozwiązania. Bo zdarzyło się już dwukrotnie i dziś zdarzyłoby się to samo gdybym nie interweniował, że temp kotła przekroczyła 80 stopni i wtedy zawór 3D otwiera się maksymalnie i w domu robi się sauna ![]() Pokaż no ten zawór 3D. Czy on się czasem nie zamyka od strony pompy?? |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Tzn.? Co konkretnie pokazać?
![]() ![]() dodane 2019-01-30 13:41W którymś poście wrzucałem już jakieś zdjęcie dokładnie to co poniżej: ![]() Ustawione jest tak, że jak zdejmę siłownik i ą plastikową zębatkę to to "wycięcie na bolcu" jest pomiędzy dolną rurą, która wychodził z kotła i tą boczną, która idzie od powrotu. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
OK, czyli już było weryfikowane
![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
Tak właśnie jest
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Kombinujesz dobrze, tylko musisz pamiętać, że jeśli na "0" będzie lekko otwarty, np. 15%, to musisz ustawić na sterowniku maksymalne otwarcie np. na 80-85%. To już zależy od konstrukcji samego pokrętła, pierścienia, blokad obrotu itp.
Takie "numery" robi się np. w sterownikach, które przy sterowaniu pokojowym nie mają opcji obniżenia temperatury za zaworem po osiągnięciu temp. pomieszczenia - zamykają mieszacz, ale nie wyłączają pompy za zaworem. Ale z tym już dasz sobie radę ![]() |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
![]() |
W którymś poście ktoś mi pisał (być może nawet Ty) żeby lepiej opanować zawór 3D to dobrze zmniejszyć jego maksymalne otwarcie np. do 60% bo jest wtedy mniejszy zakres ruchu. I właśnie dlatego sobie myślałem, że jak już będzie lekko otwarty to wtedy będzie można jeszcze to zmniejszyć np. do 50%. Czy te 10% przyniesie jakieś korzyści to nie wiem ale chyba też nie zaszkodzi
![]() |
|||