Forum eCoal.pl v3.5 OEP 16 sterowanie zaworem 3d Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Lecho
|
Witam Posiadam piec na ekogroszek do niego są trzy obwody: 1 CWU, 2 podłogówka na zaworze trójdrożnym, 3 drabinki w łazience -jako ochrona powrotu na zaworze tr. Mam pytanie dot zaworu trójdrożnego na podłogówce -obecnie to Afriso ATM761. Czy jest taka możliwość aby otwarciem (temperaturą za zaworem) sterował piec wg zadanej krzywej grzania. W ustawieniach obwody CO - Obwód CO1 - zawór 4d są jakieś ustawienia dot zaworu. - w tych ustawieniach temperatura zadana, obniżona maksymalna - to temp pokojowa czy z czujnika który mógłbym zamontować na wyjściu za zaworem 3D Obecnie jak jest ciepło musze ręcznie przykręcać i odkręcać(jak jest zimno) zawór na podłogówce. Już wiem ze nie ma oryginalnego strownika Afriso do istniejcego zaworu 3d, -tak wiec podsumowując czy da sie zrobić działanie automatyczne tego zaworu na działanie na temp za zaworem i jaki zawór zastosować i ile to może kosztować. Ew jest ktoś na śląsku (powiat Mikołowski) kto podjął by sie wymiany takiego zaworu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam,tak jest możliwe ustawienie programatora pogodowego dla zaworu 3D/4D
Siłownik musi mieć zasilanie 230 V i być 3punktowy. Minimum 3 żyły. |
|||
|
||||
leON22
|
Kupić siłownik Afisto j/w, zamontuj czujnik temp za zaworem 3D, zmienić ochronę powrotu na pompa CWU. Powinieneś to ogarnąć sam
|
|||
|
||||
Lecho
|
Witam.
Dzięki za szybkie odpowiedzi -dla czego ochronę powrotu zmienić na CWU?? -może być zawór Afriso z siłownikiem afriso 343? Może bym ogarnął tylko trochę mnie przeraża wykręcenie starego zaworu i wymiana na inny. dodane 2019-01-17 15:05Jeszcze jedna rzecz mnie irytuje, wie ktoś może dla czego nie można ustawić ochrony powrotu na np pompę obwodu CO2 lub CO1? |
|||
|
||||
leON22
|
Ale po co wykręcić stary zawór, wystarczy sam siłownik na ten zawór zamiast pokrętła
|
|||
|
||||
Lecho
|
Niestety nie przejdzie ten numer, na ten zawór nie pasuje żaden sterownik afriso.
od producenta dostałem taką odpowiedź: "Nie mam możliwości podłączenia siłownika do zaworów serii ATM, zawory ATM są zaworami termostatycznymi, w pełni samodzielnymi" |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ponieważ te pompy służą do nagrzewania pomieszczeń ? przy zbyt dużym odbiorze ciepła nie miało by to sensu...
|
|||
|
||||
Lecho
|
Skoro służą do ogrzewania pomieszczeń, to nie mogą służyć już jako ochrona?
A co jeśli mam funkcję dodatkową pompy jako cyrkulację cwu to ochronę mogę realizować tylko przez: cwu lub zawór 4d? |
|||
|
||||
leON22
|
Fakt to zawór termostatyczny, wymień go na Afriso ARV 384 i do tego siłownik Afriso ARM 343 Ochrona tylko przez pompę mieszającą, zawór 4D albo pompa CWU.
|
|||
|
||||
Lecho
|
Dzięki leON22, właśnie tej wymiany się boje, ale skoro piszecie że będzie działało tak jak myślę to trzeba to zmienić.
Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
|
Zapytaj sprzedawcy czy różni się ten twój zawór od tego pod siłownik, chodzi o rozstaw śrubunków i średnicę gwintów, moim zdaniem nie powinien
Ładnie nas wpuściłeś w maliny z tym Twoim zaworem 3D |
|||
|
||||
Lecho
|
czko
To raczej mnie instalator wpuścił w maliny z tym zaworem(ale to już inna sprawa), zamiast od razu zamontować sterowany z pieca. |
|||
|
||||
leON22
|
Najwyraźniej nie wszyscy "instalatorzy" posiedli tą tajemną wiedzę o możliwościach działania sterownika , dobrze że nie wcisnął Ci jeszcze jakiegoś bezprzewodowego reg.temp.wew
|
|||
|
||||
budgie1
|
Te regulatory to porażka
dodane 2019-01-17 16:30Oddam salusa w dobre ręce za przysłowiową flaszkę |
|||
|
||||
leON22
|
Dobrze, że nie fallusa , może prędzej jakiś klient by Ci się trafił
|
|||
|
||||
budgie1
|
Mogę w gratisie dorzucić
dodane 2019-01-17 17:28Bez baterii |
|||
|
||||
buhaj39
|
budgie1 napisał » 2019-01-17 17:28 Mogę w gratisie dorzucić dodane 2019-01-17 17:28Bez baterii Jeśli ten Salus jest bezprzewodowy i mówisz poważnie to chętnie przygarnę go za przysłowiową flaszkę Jakby co to kontakt na priv. |
|||
|
||||
budgie1
|
Bezprzewodowy
|
|||
|
||||
Lecho
|
budgie1 napisał » 2019-01-17 16:30 Te regulatory to porażka dodane 2019-01-17 16:30Oddam salusa w dobre ręce za przysłowiową flaszkę Budgie1 które regulatory to porażka? możesz jaśniej ten salus to regulator zaworu 3d? |
|||
|
||||
budgie1
|
To regulator pokojowy. Załącz - wyłącz.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||