Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo Eko Plus 25 KW - ustawienia pieca Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
leon ale nie widzę by w domu robiło się cieplej chyba że czujnik temp. wew. zepsuty ,jarek czyscisz też nad płytą szamotową w oep10 ta płyta jest posrodku dzwi i u mnie widać na górnym sklepieniu kotła zabrudzenia w 16 i 25 jest nad ostatnimi drzwiczkami i chyba cieżko to wyczyscic bez wyjęcia górą
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Oczywiście pid bęzynką
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
poważnie na szmatkę benzyna ekstrakcyjna zużyłem już butlę 3 sezony i powtórzenia miałeś dać 5
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Jutro wieczorem po pracy wyczyszczę piec. Nad płytą szamotową czyściłem szczotką, ale w tym sezonie jej nie wyciągnąłem. Jutro postaram się osiągnąć doskonałość w czyszczeniu, zgodnie z waszymi radami. Jeśli chodzi o temperaturę w domu to czujnik temperatury jest w chłodnym korytarzu w okolicy grzejnika, w domu w pokojach mam temperatury 21 do 23 stopni. W domu temperaturę reguluję termostatami przy grzejnikach. Wszystkiego najlepszego Jarek
dodane 2019-01-24 22:19Jest 5 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
czemu pokazuje wyłączenie pompy co ,daj w obwodzie pompa co
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Od 22 temperatura w programatorze jest ustawiona na niższą 17.5. Histerezę mam ustawioną na 0.5 stopnia. Temperatura aktualna CO wynosiła oko. 18 stopni. Czy bez względu na histerezę pompa CO powinna chodzić cały czas ? Pompa CO jest ustawiona na drugim biegu.
Wyjąłem też popiół, jest dość dużo spieków "kalafiorów" o średniej twardości (z trudem, ale mogę je rozkruszyć). W automacie nie było takich spieków. Jarek |
|||
|
||||
konto usunięte
|
odczekaj zmiana dopiero zrobiona , musisz mieć tak wysoko zadaną temp. kotła ja mam 44C nie mam bojlera jak dla mnie daj temp.kotła z 2C wyżej niż potrzebujesz do ciepłej wody do mycia
dodane 2019-01-24 23:02statystyki ustaw przy ecogrochu 0,18 kg na min |
|||
|
||||
leON22
|
jarek1969 napisał » 2019-01-24 22:49 Od 22 temperatura w programatorze jest ustawiona na niższą 17.5. Histerezę mam ustawioną na 0.5 stopnia. Temperatura aktualna CO wynosiła oko. 18 stopni. Czy bez względu na histerezę pompa CO powinna chodzić cały czas ? Pompa CO jest ustawiona na drugim biegu. Wyjąłem też popiół, jest dość dużo spieków "kalafiorów" o średniej twardości (z trudem, ale mogę je rozkruszyć). W automacie nie było takich spieków. Jarek Pompa powinna pracować non-stop , a u Ciebie co jakiś czas jest OFF , mimo włączonej opcji w ustawieniach ( wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia -na NIE ) , w takim razie co steruje tą pompą , że się wyłącza Co to za pompa , czy aby dobrze podłączona do sterownika pewny Przełącz ją na 1 bieg nie będzie tak studzić wody w obiegu , chyba że masz starą instalację i boisz się że nie dogrzeje Ci pomieszczeń w najdalszych punktach instalacji . Skoro masz termostaty na grzejnikach to po jakiego grzyba sterujesz zaworem 4D , odkręć go na max a regulacją temp. wew. niech zajmą się termostaty , albo rybki albo akwarium |
|||
|
||||
jarek1969
|
Wieczorem będę w domu to sprawdzę ustawienia i połączenia.
Patrząc się na schemat, wykresy, zdarzenia myślę, że przy ustawieniu 20/20 piec pracuje stabilniej, oby przekładało się to na zmniejszenie zużycia ekogroszku. Jarek dodane 2019-01-25 08:48Żona przełączyła pompę CO na 1 bieg i sprawdziła podłączenie pompy do sterownika niby jest OK. dodane 2019-01-25 09:04Zawór 4D spróbuję przestawić wieczorem, być może on blokuje pracę pompy CO. Odezwę się po godz. 17. (do tej godziny będę niedostępny) Jarek dodane 2019-01-25 09:11Pompa CO była wyłączona. Histerezę CO miałem ustawioną na 0.5 stopnia zmieniłem na 0 i pompa ruszyła. Być może to histereza CO, wpływała na zatrzymanie pompy CO. Czy histereza musi być 0 stopni ? Jarek |
|||
|
||||
leON22
|
Histereza CO nie ma nic wspólnego bardziej ten czas pracy pompy zmień na 0 , tak jak u mnie powinno być ok
PS. Przeczytaj instrukcję obsługi sterownika tam masz opisane wszystkie wartości co i jak i za co są odpowiedzialne . |
|||
|
||||
jarek1969
|
Przed chwilą wyczyściłem piec (nad płytą szamotową też), ale na razie bez użycia benzyny. Przestawiłem zawór 4D na 10.
Pracę pompy ustawiłem na 0. Od wczoraj od zmiany ustawienia 20/20 kw popiołu jest bardzo mało i bez spieków. Czas na obserwację. |
|||
|
||||
leON22
|
No to sprawa rozwiązana możesz dodać moc min 16kW z wiatrem 43% , w 20kW możesz podnieść na 45% . Potem obserwacja kopca na palniku , kierunek znasz tak że powodzenia
PS. Na jakim biegu pracuje pompa CWU ? |
|||
|
||||
jarek1969
|
Pompa CWU jest na 1.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
w obwód co daj tylko pompa co bez regulatora pokojowego , benzyną tylko pida w czopuchu czyscisz a nie kocioł
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Ustawienia i zmiany śnią mi się już po nocach, żona jest już zazdrosna o piec, ale to chyba dobre zmiany.
Pozdrowienia i szacun dla wiedzy i fachowości dla pmichalczyk i leON22 Jarek |
|||
|
||||
leON22
|
Jarek to "dołóż do pieca" na czas rozruchu daj mu moc 25kW z wiatrem 50% , bo Ci żonka zmarznie i zacznie szukać cieplejszego miejsca , oby nie
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
jarek nie wiem czy otwarcie zaworu 4D na full to dobre rozwiązanie bo bardzo długo nie może osiągnąć zadanej kotła ,może w instalacji jakaś kicha
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Wrócilem na 7. Może za dużo tych zmian. Tak jak wcześniej napisałem d wczoraj od zmiany ustawienia 20/20 kw popiołu jest bardzo mało i bez spieków. Było dobrze, na razie będę obserwował, ewentualnie trochę cofnę te zmiany.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
pompa co na jakim biegu , u mnie jak miałem na 1 to nie grzało grzejników na piętrze mam na 2 i jaką masz instalacje w miedzi czy stara na grubych rurkach
|
|||
|
||||
jarek1969
|
Pompa teraz na 1. Instalacja w miedzi. Na górze grzejniki są coraz cieplejsze. Myślę, że największy wpływ na długość dogrzewania miało ustawienie zaworu 4D, powinno być 7 może 6.
dodane 2019-01-25 19:56Zwiększyłem ilość podań na 6 (myślę że tak powinno być po czyszczeniu (przerwa ponad godzinę). |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona6 / 8Następna stronaOstatnia strona | ||||