Forum  eCoal.pl v3.5  Ogniwo Eko Plus 25 KW - ustawienia pieca Subskrybuj
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
2019-01-25 20:00
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
po co dałeś 6 teraz nie spala za duża dawka paliwo podaje a spaliny spadają daj 5 i zostaw bo za dużo namieszamy
2019-01-25 20:38
  jarek1969 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
6 było chwilowo, wróciłem na pięć. Jest OK.
2019-01-25 20:44
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Jarek ostatnia moja propozycja ustaw zadaną kotła na 60st i otwarcie zaworu na 50% czyli w/g skali na 5 , powinno być OK , resztę reguluj termostatami na grzejnikach
2019-01-25 20:57
  jarek1969 Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Dzisiaj zostawię to na ustawieniach z dnia wczorajszego. Jutro spróbuję ww. ustawień.
Jarek
2019-01-26 08:08
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Jarek jak to mówią moi znajomi mechanicy z BU2 ZF_TRW : teraz to jest "Lodzio miodzio" będzie Pan zadowolony
2019-02-03 10:33
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
do leON22 mam pytanko zauważyłem że dzisiaj w nocy ok 3.30 w nocy zmieniła się dziwnie temperatura powrotu co widać na wykresie co jest tego przyczyną 
drugie pytanie mam dodatkowy ruszt razem z tą kostką na środek czy prawdą jest że w okresie zimowym można to wsadzić celem oszczędności 
dodane 2019-02-03 10:33drugi ruszt czyli deflektor i ruszt
2019-02-03 13:39
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Nie miem co jest tego przyczyną , może to że wyczyściłeś kociołek ( spadła temp za zaworem ) ? Jak już to zmieniła się na lepsze , bo już tak nie szarpie tym powrotem ( brak piły na wykresie ) podnieś temp.powrotu na 55st i CWU na 58st Co do rusztodeflektora , to są różne opinie najlepiej jak sprawdzisz sam . U mnie ta kostka "pseudodeflektor" leży na dwóch żeliwnych belkach z Casto ... resza rusztu zdemontowana , w piecu czyściej za to wyższa temp spalin . Możesz na próbę rzucić tą połówkę rusztu bezpośrednio nad palnik w miejsce tej "kostki" i zobaczyć co i jak , potem zdać relację
2019-02-04 13:41
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
okazało sie że padła mi pompa cwu założyłem nową zobaczę
2019-02-04 18:00
  Belzebub Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich!

Chciałbym was prosić żebyście zetknęli fachowym okiem na moją instalację A właściwie ustawienia pieca.

Sytuacja wygląda następująco. Mam regulator pokojowy na którym ustawiłem żeby za dnia było 22,4stopni i niestety coś jakby blokuje zawór 4d bo ni cholera nie dogrzewa pokoju do zadanej temperatury bo jest jakieś 20,8 stopni i nic z tym ten sterownik nie robi. Podejrzewam ze mam złe ustawienia. Juz kopie w tym od dłuższego czasu sprawdzam różne wpisy na forum tylko niestety nic nie działa.


Piec ogniwo Eko 25kw, znajdziecie to pod nazwą Atut

Z góry dzięki za pomoc
2019-02-04 18:09
  ES_Serwis Posts: 322 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Co masz w instalacji ? kaloryfery ? jeśli tak to zdecydowanie zwiększ maksymalną temp za zaworem 4D. Na tą chwile jest 45 deg co powoduje ustawienie 40 deg na zadanej. (zawsze temp będzie puszczana minimum 5 deg niższa niż ustawiona maksymalna)


2019-02-04 21:09
  Belzebub Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Tak grzejniki Purmo mam. Oki zmienilem na 50 teraz. A czy cos jeszcze powinienem zmienic? Dzieki za zainteresowanie bo juz do glowy z tym dostaje :p 
2019-02-04 21:23
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ustaw moc min max 20KW 5 powtórzeń dmuchawa 45% hizteryza 0,7C i zadana kotła taka ze by było w domu ciepło 
2019-02-04 21:46
  Belzebub Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Oki właśnie to przestawilem i zobaczymy co będzie. A ta temperatura zadana kotła maksymalnie jaka może być? Żebym nie przesadził dałem 63 stopnie. Dzięki chłopaki za pomoc. Dom mam stary i nie ocieplony więc pewnie przez to takie chocki klocki z ustawieniami
dodane 2019-02-04 21:46A jeszcze co z tą ochrona powrotu? Bo też tu czytałem różne teorie i nie wiem jak to ugryźć 
2019-02-04 22:50
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
ustaw na kotle tyle by w domu było ciepło masz siłownik na zaworze ja mam termometr za zaworem i reguluję ręcznie ile trzeba puscić w instalacje żę by w domu było ciepło , musisz zgrać to z regulatorem zewnętrznym tak by siłownik pracował stabilnie nie zamykał a pózniej otwierał bo tego nie opanujesz powiedzmy teraz potrzebujesz 40C na grzejniki ustaw przy temp. +10 35C za zaworem -10 42C za zaworem
dodane 2019-02-04 22:50jak sypiesz do  pełna ustaw czas pracy zasobnika 680min
2019-02-05 10:42
  mazuro2 Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
do leON22 jak zauważyłeś gdy nie działała pompa cwu powrót był stabilny po założeniu nowej pompy znowu na powrocie zrobiła się piła może coś trzeba zrobić z tym powrotem
pompę zawiozłem na gwarancję i założyłem nową ale podejrzewam że poprzednią pompę wykończyło załączanie jej co parę sekund a była to pompa elektroniczna magma grundfos teraz mam zwykłą 3 biegową ale też włącza się co parę sekund pracuje ok 5 sek i tak wkoło 
2019-02-05 15:49
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Ustaw powrót na 55st I CWU na 60st nie powinno tak piłować Druga opcja zmniejszyć temp. zadaną kotła na 56st, moim zdaniem spalanie powinno się znacznie zmniejszyć ( oczywiście odpowiednia korekta ustawień spalania : ilości podań i mocy dmuchawy )  
2019-02-05 16:48
  Belzebub Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Dzięki wszystkim za pomoc. Już jest zdecydowanie lepiej chociaż jeszcze nie wszystko zmieniłem
2019-02-05 16:58
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Dodaj moc min 16kW ( 5 podań , dmuchawa 43% ) , bo na samej 20-tce przebija Ci o sporo temp.zadaną kotła Histerezę kotła zmień na 0.5st , przejście na moc max 1st , w zaawansowanych min.temp.powrotu 40st . Może będzie jeszcze lepiej  
2019-02-06 16:58
  Belzebub Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Oki już zmieniłem zobaczymy co bedzie
dodane 2019-02-06 16:58A macie jakiś pomysł na tą szufladą na popió? Bo piec ogolnie jest super lecz ta szuflada na popiół powinna być na cała szerokość A nie taka wąska. Oczywiście drzwiczki również powinny być szersze. Troszeczkę jest to uciążliwe. Może ktoś coś przerobil albo dorobił
2019-02-06 22:04
  leON22 Posts: 2347 Ostrzeżenie: 1
Poczytaj w tym temacie był mały mod popielnika w/g @simko1
Szuflada mod

dodane 2019-02-06 22:04Belzebub  możesz opisać dokładniej swoją instalację ( ile pomp , czy jest tak jak na schemacie )  Nie podoba mi się ta niestabilna praca kotła i jego zbyt wysoka temperatura o sporo przekraczającą zadaną  Może zmień moc min/max na 12/16kW po 5 podań , dmuchawa 40/42% , ochrona powrotu pompa CWU zamiast zawór 4D, bo pewnie tu jest pies pogrzebany
First pagePrevious page7 / 8Next pageLast page
Users on-line: 8854971, Falke, KrzysF, leON22, marcell7, Mysza, pg57, Rafaeloo12, ziareusz

Recently added

Krzysiek J - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more