Forum eCoal.pl v3.5 Pusty zasobnik Subskrybuj | ||||
|
||||
Powolniak
|
Czy zdarzał wam się alarm przedwczesnego pustego zasobnika? Dzisiaj nagle pokazał pusty zasobnik a do zasypu jeszcze kupa węgla. Odłączyłem kocioł z wtyczki czy to może być powód? |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
skierka21
|
chyba do przodu , rok 2019
|
|||
|
||||
leON22
|
Ok sorki , mnie też się pokiełbasiło Trochę się wypiło tych wynalazków przez te święta
|
|||
|
||||
Powolniak
|
Do tyłu? podaje2019rok. Skasowanie błędu powoduje dosypanie paliwa więc ok 300min nie będzie pasować oraz zasypy to i statystki nie będą poprawne |
|||
|
||||
leON22
|
Nie rozumiem jak skasowanie błędu powoduje dosypanie paliwa To edytuj ostatni zasyp i wpisz tyle ile w/g Ciebie pozostało
|
|||
|
||||
simko1
|
Zasypy i statystyki to dwie inne rzeczy nie powiązane że sobą.
Zasypu są tylko informacja dla Ciebie. Statystyki są liczone z przesypu na min i kaloryczność paliwa. Te parametry wypełniasz przy "zakupie paliwa". |
|||
|
||||
darsan
|
Witam. Po wyłączeniu kotła występuje alarm pustego zasobnika, a na panelu pokazuje że jest pełny, dosypanie paliwa usuwa alarm, problem pojawia się tylko podczas wyłączania i ponownego włączania kotła, sprawdzałem już wszystko, daty czas, aktualizowałem do najnowszej wersji sterownik …….czy ktoś wie jak usunąć ten problem. |
|||
|
||||
seba
|
Możliwe, że bateria podtrzymująca RTC padła. Na środku płyty jest oznaczenie CR1220.
|
|||
|
||||
darsan
|
Dzięki Seba to było to.
|
|||
|
||||
leON22
|
Coś ostatnio jest wysyp na te padające baterie
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
Witam. W ciągu ostaniego tygodnia dwa razy wystąpił alarm pustego zasobnika mimo iż był jeszcze węgiel co ciekawsze po wystąpieniu alarmu stan zasobnika pokazuje 100% a alarm dalej występuje, Do tego jeszcze sterownik pokazuje datę nasępnego zasypu 25 kwiecień 2020r
|
|||
|
||||
leON22
|
Sprawdzałeś moc baterii
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
Nie, Zaraz saprawdze. to jest 3V czy 1.5V? dodane 2019-11-10 23:30Jednak bateria, zamiast 3V było 0,7V |
|||
|
||||
leON22
|
Chyba profilaktycznie muszę ją wymienić u siebie
|
|||
|
||||
Jacek_OEP10kw
|
Strasznie mała ta bateryjka żeby to była cr 2032 to by o wiele dłużej podziałała
|
|||
|
||||
oxylion
|
U mnie działała pięć lat. Czy to krótko? Tylko gdyby nie forum to pewnie bym sto innych rzeczy sprawdził. Nie da się jakiegoś komunikatu na niskie napięcie tej baterii "doprogramować" w sterowniku? |
|||
|
||||
leON22
|
Nie chwaląc się u mnie 7 sezon z tym, że praktycznie sterownik podłączony do sieci non-stop, pewnie to jest recepta, "narząd nieużywany zanika" prawo Lamarka
|
|||
|
||||
gwarek
|
W płytach głównych do których był bardzo ograniczony dostęp z powodu bezpieczeństwa. Wstawiałem zamiast tej małej baterii a czasem większej dwie szeregowo podłączone baterie AA. Pracują już chyba z 10lat i jest OK ... lutownica i do pracy rodacy. |
|||