Forum eCoal.pl v3.5 dziura w palniku Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
jaro1234
|
Dobry wieczór palę w automacie od 4 godzin nie potrafi dojść do temperatury miałem ustawioną 53
na kotle 48 i spada w końcu wyłączyłem go. Temperatura spalin około 70 stopni i też spadała. Po wyłączeniu pieca w popielniku węgiel (greenpal) Podejrzewam dziurę w palniku , proszę o inne sugestie |
|||
|
||||
leON22
|
Udostępnij sterownik
|
|||
|
||||
jaro1234
|
wyłączyłem go przed 30 min
dodane 2018-12-15 21:45tamten rok był ok w tym roku rónież przez 3 miesiące i dziś taki problem mam ten piec dopiero 2 rok i już chyba palnik... |
|||
|
||||
leON22
|
Niedopalony węgiel w popielniku nie musi oznaczać najgorszego tzn, dziury Może zasyfione kanały w palniku pewny
|
|||
|
||||
jaro1234
|
co masz na myśli?
dodane 2018-12-15 21:47ja miałem prawie cały popielnik węgla |
|||
|
||||
marian_ben
|
kol. jaro1234 piec daj na RĘCZNY ,ale udostępnij sterownik |
|||
|
||||
jaro1234
|
piec czyszczę co tydzień
|
|||
|
||||
leON22
|
Ja też , podłącz sterownik , chcę zerknąć na wykresy
|
|||
|
||||
jaro1234
|
ok sekundę idę do piwnicy
|
|||
|
||||
leON22
|
Gdybyś miał dziurę , w korpusie to by się paliło ale miałbyś dużo dymu po otwarciu drzwiczek . Może wina opału ? Zbyt długi czas podawania paliwa , a za mała moc dmuchawy ? Możemy sobie tak gdybać
|
|||
|
||||
jaro1234
|
właśnie tak miałem jak otworzyłem drzwiczki żeby spojrzeć na płomień masa dymu wydostawała się do piwnicy nigdy tego nie miałem cały poprzedni rok spoglądałem często jak się uczyłem tego piecyka
|
|||
|
||||
leON22
|
No to stary, szukaj dziury
PS. Może , coś z czopuchem, kominem , kanałami wymiennika pewny |
|||
|
||||
jaro1234
|
piecyk udostępniłem tak myślę jak by było coś z kominem to temperatura spalin była by chyba wyższa niż te 70 sam już nie wiem...
|
|||
|
||||
leON22
|
Masz w automacie korektę nadmuchu -5% , próbowałeś zmienić na 0 ???
|
|||
|
||||
jaro1234
|
mogę spróbować tylko ja już w takich ustawieniach palę greenpalem od 2 miesięcy i nie było problemów a dziś taka niespodzianka... poczekam chyba do jutra niech się cały ochłodzi poczyszczę dokładnie piecyk i będę szukał dziurki, pocieszeniem jest to że jest na gwarancji ale jak tak mam co 1,5 roku wymieniać palnik to mam dosyć...
|
|||
|
||||
leON22
|
Ja też palę Greenpalem , tylko w grupowym 8/12kW dmuchawa 38/40%
|
|||
|
||||
Walter
|
W tamtym roku jak miałem mocno zasyfiony komin to wywalało mi dym na kotłownię i wyraźnie gorzej się paliło, po wyczyszczeniu komina i kotła sytuacja wróciła do normy.
|
|||
|
||||
jaro1234
|
cały poprzedni rok paliłem na grupowych i szczerze jak porównuję do tego roku to oszczędności wydają mi się minimalne i przez lenistwo dałem na automat
dodane 2018-12-15 22:23komin czyścimy 2 razy w roku ostatni raz we wrześniu |
|||
|
||||
leON22
|
A tą przestrzeń w popielniku za kanałami pionowymi wymiennika ciepła , dobrze wyczyściłeś
|
|||
|
||||
jaro1234
|
jak dobrze rozumiem masz na myśli ten otwór o wymiarach około 15x5 w popielniku? i czy wybrałem spadającą sadzę ? jeżeli to masz na myśli to tak najgorsze czyszczenie na kolanach z latarką...
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||