W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  Oszczędność Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 6Next pageLast page
2018-12-14 19:14
  Ameno25 Posts: 2609 Ostrzeżenie: 0
marcinbb napisał » 2018-12-14 18:58
Ameno proponuje ustawienia nie wiedząc nawet czym pali kolega założyciel tematu ale bez zastanowienia pisze:

Ameno25 napisał » 2018-12-14 18:10
Grupowe ustaw sobie na początek po jakieś 4 podania na mocach 8 i 12 , po 4 podania


przy takich podaniach paliło by mi się w podajniku
A co kolegę obchodzi 4 podania i wiatr 34-36 może pali zrębkami?

Przepraszam marcinbb już nie będę niepotrzebnie proponował bezsensownych ustawień 
Autor ma szczeście ze jednak jestes Ty i na pewno nie zastosuje sie do moich bezsensownych rad .






2018-12-14 19:23
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za zainteresowanie. Przykro mi tylko, że trochę za dużo przy tym emocji
dodane 2018-12-14 19:19Palę mixem groszku Ziemowit-Piast, Groch jest gruby. Ekogroszek z Chwałowic wygląda przy nim jak miał
dodane 2018-12-14 19:23Spieka przy większym wietrze.
2018-12-14 19:23
  Ameno25 Posts: 2609 Ostrzeżenie: 0
Z tego co masz w stopce ,  taki dom pewnie potrzebuje do 20 kg na dobę  nawet jak jest pozniej 0 , pewnie w duze mrozy więcej ,ale to zależy od  tego jakie masz straty cieplne 
Miałem miał z piasta kiedys to pamiętam że dosyć duza ilośc popiołu i miał tendencje do spiekania , robiła sie szlaka i dosyc mocno kopcił , 
2018-12-14 19:27
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Ameno, a jakie ustawienia w podtrzymaniu ma początek?
dodane 2018-12-14 19:25Popiołu jest sporo. Full popiołka z 50 kg.
dodane 2018-12-14 19:27Dzięki temu forum doprowadziłem do tego, że kociołek chodzi w miarę równo. Jakby jeszcze spalał te 5kg mniej to byłaby bajka
2018-12-14 19:28
  Ameno25 Posts: 2609 Ostrzeżenie: 0
Z 50kg masz ful popiołu :/ to nie za fajnie jak na ekogroszek  
Podtrzymanie w zimie to można olać , przecież kocioł nie odstawi sie na tyle żeby musiał podtrzymywać , zwłaszcza jak palisz w automacie 
2018-12-14 19:36
  RFAJ Posts: 104 Ostrzeżenie: 0
Według mnie . Schahecla na sztyry (zapałka)  a halba na roz (0.5) i oto chodzi.
2018-12-14 19:43
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
RFAJ...to jest pomysł
dodane 2018-12-14 19:42Ameno, długo trzeba obserwować wprowadzone zmiany?
dodane 2018-12-14 19:43Ten opał wziąłem na próbe. Żona kumpla pracuje na składzie i mi go poleciła
2018-12-14 19:48
  Ameno25 Posts: 2609 Ostrzeżenie: 0
Bedziesz widział po godzinie jak sie kocioł zbiera , czy dochodzi do zadanej , zerkasz pozniej na palnik jak tam sytuacja , automat moim zdaniem działa dosyc agresywnie i generuje wieksze spieki niz grupowy , na grupowym popioł bedzie lepszy 
2018-12-14 20:03
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Mam -9 na dmuchawie i spieków nie ma.
2018-12-14 20:03
  oxalis3 Posts: 142 Ostrzeżenie: 0
no i jeszcze zerknij na dym z komina, jeżeli jest ,to można dać dmuchawę na plus i jak zerkniesz na palnik to tylko niektórzy maja popiół jak z papierosa, Zawijan radzi:
Witam. Jakie ustawienie na grupowym jest korzystniejsze:
36% ładny kopczyk, pyłek w popielniku ale delikatny dym z komina,
37% palenisko trochę się zapada, pojawiają się małe spieki ale z komina nie dymi.


Optuję za wersją nr 2.
Pozdrawiam z_2
2018-12-14 20:10
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Też bym nie chciał dymić
dodane 2018-12-14 20:10Wystarczy mu mocy 8/12?
2018-12-14 20:17
  Ameno25 Posts: 2609 Ostrzeżenie: 0
jak Ci sie dobrze spala opał w automacie , w domu ciepło , to nic nie zieniaj , spalanie te 20kg musisz sie z tym liczyc , a nie jest prawdą że na automacie zawsze pali wiecej , u Ciebie wiadac że odbiór jest wystarczajacy  zeby automat działal bez odstawki i nie przebijał zadanej 
2018-12-14 20:21
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Też tak sądzę Ameno-dzięki za kontrolę mojego schematu
2018-12-14 20:21
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Czy wystarczy to sam zobaczysz. Najważniejsze żeby nie zmieniać zbyt szybko. Pal tak przez dobę zobaczysz jak piec dochodzi do zadanej i co na palniku. Niestety tak z tymi kotłami jest. W zeszłym sezonie miałem wszystko cacy ustawione. W tym sezonie inny opał i wszystko poszło Się walić. Ustawianie na nowo. Ale już miałem jakieś doświadczenie i szybko poszło. Obserwuj i jutro napisz co i jak. 
2018-12-14 20:26
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Fajnie mi chodzi w automacie lukasz...i chyba pozostanę w tym trybie...no chyba, że mnie podkusi eksperymentować
2018-12-14 20:28
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
Że schematu wynika że nie masz czujnika pokojowego.  W opcjach CO masz go włączony. Jak jest naprawdę? 
2018-12-14 20:29
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Mam bezprzewodowego Salusa do regulacji. Ecoal nie widzi jego temperatury. W domu ma 22,4-22,8 stopnia.
2018-12-14 20:30
  lukaszledwon Posts: 80 Ostrzeżenie: 0
To jak ecoal go nie widzi to co nim regulujesz? 
2018-12-14 20:31
  przemekoep10kw Posts: 182 Ostrzeżenie: 0
oszczednosc proponuje ci załozyc kurtke i czapke obnizyc do 14 c i mniej spalisz wtedy ....to na tym rzecz nie polega dla twojego domu to 20 kg to normalka z lekkim minusem na zewnatrz oczywiscie ..musisz obserwowac spalanie kopczyk spiekanie dym z komina najgorsze to jest to ze opał mało spikajacy to rzadkosc pokłady typu 31.1 juz dawno skonczyły 
2018-12-14 20:34
  budgie1 Posts: 600 Ostrzeżenie: 0
Na schemacie widać tylko, kiedy grzeje lub nie.
dodane 2018-12-14 20:33Jesli spadnie temp. poniżej zadanej na Salusie to zawór 4D się bardziej otwiera.
dodane 2018-12-14 20:34Przemek te 14 stopni jest równoznaczne z rozwodem
First pagePrevious page2 / 6Next pageLast page
Users on-line: