Forum  Pello v3.5  Pello v3.5 Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
2018-12-10 21:17
  Bambino Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam Serdecznie wszystkich. Po czytaniu wielu opinii jestem szczesliwym posiadaczem pieca na Pellet Ogniwo 18 kw z sterownikiem pello v3.5. Piec zaczol prace 9.12.2018. Mam pytanie odnosnie ustawien. Czy ktoś moze juz doswiadczony operator tego  sterownika powiedziec czy ingerowal w ustawienia planika, jego moc, podawanie przez podajnik itp? chodzi o dobor parametrow. Chciałbym sie dowiedziec ile powinien palic piec na dobe pelletu. Nie wykonałem jeszcze kalibracji podajnika ale chyba nie bedze to problem? Chciałbym dowiedziec sie jak zejsc ponizej 2kg na godzine itp . Pozdrawiam serdecznie
2018-12-10 21:28
  karoka65 Posty: 2196 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
Dzień pali i już szczęśliwy
Chociaż jeden.
2018-12-10 21:31
  leON22 Posty: 1828 Ostrzeżenie: 0
Człowiek cieszy się dwa razy : jak kupuje i jak sprzedaje albo w przypadku kotłów złomuje  
2018-12-10 21:42
  anaana Posty: 534 Ostrzeżenie: 0
Masz trochę więcej internetu? to udostępnij sterownik, ciekawe jak to śmiga👍
2018-12-10 21:57
  Bambino Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Jak narazie kociol nie ma internetu. Chata dopiero postawiona wygrzewam posadzki i mury. W domu jest juz powoli przyjemnie cieplo. Pytanie ile wasze piece polykaja na dobe bede wdzieczny za wszelkie wskazowki odnosnie ustawienia pieca
2018-12-12 16:41
  marian1955 Posty: 17 Ostrzeżenie: 0
To  nie  jest  tak  jak  myślisz . Marx  by  napisał  że  masz  dziecięcą  chorobę....nowego  piecyka...nikt  z  nas  nie  ma  tak  samo  ....metry , pogoda , klimat  , ooocieplenie itd.  to  czynniki  które  decydują  o  tym  ile  kto  spali , jakość  pellletu  ,jego  kaloryczność , nastawy  i  co  jeszcze  chcesz.....to  nie  problem  zejść  na  2  kg /h , pytanie  czy   w  domku  będzie  ciepło????  Aby  dostać  trzeba  dać , od  tego  nie  uciekniesz....nastawiaj , podpatruj , dzwoń do  dyżurnego ES , ważne  ze  chcesz  rozmawiać  na  forum , bo  jest  nas  mało , wszyscy  tzn. cala  reszta  jak  kierowcy    na CB , wolą  słuchać  niż  się  odezwać , znajdź  sobie  kilka  udostępnionych  piecyków  i  podpatruj , podpatruj , to  jest  też    niezła  jazda  i  lekcja, u  mnie  1  wór  gdy  plus  na  dworze , 2  w  okolicach  zera , do  trzech  przy  minus 10 , ale  metrów  ze  aż  strach  pisać  ile , ocieplenie  też  marne , okna  nieszczelne  , to  wszystko  kosztuje hajs.
                                                                          Pozdrawiam Bambino i  wszystkich  Marian 1955
2018-12-12 16:45
  Rotaz Posty: 20 Ostrzeżenie: 0

@ anaana
udostępnij sterownik, ciekawe jak u Ciebie  śmiga...
2018-12-12 16:51
  marian1955 Posty: 17 Ostrzeżenie: 0
No   i  zrób  tą  kalibrację  bo  się  z  kociołkiem  nie  dogadasz....pozdro.m.
dodane 2018-12-12 16:51No   i  zrób  tą  kalibrację  bo  się  z  kociołkiem  nie  dogadasz....pozdro.m.
2018-12-12 16:57
  anaana Posty: 534 Ostrzeżenie: 0
Rotaz internet na samych oparach leci, nic ciekawego, jakis zrzut? :








Nic ciekawego.
dodane 2018-12-12 16:57drugi kocioł




Brak zawirowaczy i blachy od dodatkowego kanału, spaliny prosto w komin 🤕😲
2018-12-12 16:58
  Rotaz Posty: 20 Ostrzeżenie: 0

Dzieki , wystarczy.
2018-12-12 20:08
  Bambino Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam po małej przerwie. Chce pisać i bede pisał nie boje sie opinii publicznej. Może i mam zespól choroby dziecięcej na nowy piecyk no ale ważne że jest duzo opcji do wykorzystania . Tak jak mówicie patrze na innych i zauwazyłem że na wyższych mocach jest mniejsze zuzycie. Troche dziwne no ale. Ogólnie  miałem problem "roszenia"  się komina więc zastosowałem boiler 140 L dwupłaszczowy jako bufor (serdecznie polecam taki boiler) pieknie trzyma temp. i robi u mnie jako ochrona powrotu. Zostawiłem sobie furtkę  na zasilaniu i na powrocie zrobiłem zawory jakby była potrzeba założenia pompy kotłowej i na pewno na dniach ją będę zakładać gdzie to się na pewno przełoży na plus dla kotła i spalania. Ogonie mam 3 pompy  energooszczędne na CWU, CO, Pompa podłogowa no i 4 własnie jest w drodze aby ją dać jako kotłową by czuwała nad dobra temp powrotu. Obecnie jade na mocach MAX 15 Kw, ŚREDNIA 11 Kw i MIN 5 Kw. Jak narazie jest ok. Niebawem podłącze piec pod internet. Chciałem również pochwalić serwis a dokładnie Pana Dawida za naprawdę super pomoc dzieki czemu szybko dowiedziałem sie co od czego . Zrobilem aktualizacje sterownika recznie bez problemu , kalibracja podajnika, mała przerobka czyszczenia palnika bo byly zamienione kable i narazie chodzi
2018-12-13 08:27
  marian1955 Posty: 17 Ostrzeżenie: 0
Sprawdź jeszcze  czy  listwa zębata  , znajdująca  się  z  tyłu / sztoker / czy  jakoś  tak  jest  schowana  w  trakcie  pracy, namiętnie  ostatnio  jest  składana  fabrycznie  na  odwrót.Pokaz  się   w  internecie  to  poplotkujemy  na  boku...heeej.m.
2018-12-13 12:30
  bartlomiejde15 Posty: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam jak wychodzi u was kalibracja?? U mnie 1235 g i obawiam się ze to pewno za mało. Mam również wrażenie jakby żmijka podajnika zew się zacinała gdyż jak mi piec się już wygasi to nie może się rozpalić tak jakby nie podawał paliwa. Proszę o pomoc w ustawieniu parametrów 😀😀
2018-12-13 13:06
  Bambino Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
marian1955 napisał » 2018-12-13 08:27
Sprawdź jeszcze  czy  listwa zębata  , znajdująca  się  z  tyłu / sztoker / czy  jakoś  tak  jest  schowana  w  trakcie  pracy, namiętnie  ostatnio  jest  składana  fabrycznie  na  odwrót.Pokaz  się   w  internecie  to  poplotkujemy  na  boku...heeej.m.
To juz zrobilem po 2 dniach bo u mnie czyszczenie caly czas bylo wysuniete po zamianie kabli z LP i LL odwrotnie wszystko działa poprawnie. wczoraj kupilem modul i bedziie piec podlaczony. Pozdr
2018-12-13 23:23
  marian1955 Posty: 17 Ostrzeżenie: 0
Wchodź  jak  najszybciej  na  neta  i  wszystko  będzie  latwiejsze  i  prostsze...pozdrawiam  ...marian
2018-12-19 11:42
  Bambino Posty: 5 Ostrzeżenie: 0
Czy macie już sprawdzone nastawy dla pieca np: 12KW i 70 % moc dmuchawy. Chodzi o ustawienie mocy dmuchawy dla poszczególnych mocy aby uzyskac dobre spalanie i w miare zeby tmp. sie trzymała. Pozdr
2018-12-26 13:13
  minertu Posty: 1938 Ostrzeżenie: 0 MINERTU.EU
Bambino dość dobrze ci idzie , puść go na PID
2018-12-26 21:44
  wlasti Posty: 67 Ostrzeżenie: 0

Bambino - masz fizycznie ten bufor co na wykresie?
Jeśli tak to bym ustawiał kocioł na te mityczne 90% sprawności - dokładnie tak jak w instrukcji obsługi
i próbował bym wycisnąć wszystkie soki ze sprawności ładując bufor po sufit - ile się da...
2018-12-27 12:54
  papik Posty: 4 Ostrzeżenie: 0
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość dodania parametru MOC DMUCHAWY do Wykresu parametrów pracy pieca.
Myślę ze dostęp takiego parametru na wykresie pozwoliłby na lepszą regulację płomienia i spalania. Jeżeli jestem w błedzie to prosze o korektę. Wszyscy mają taki sam problem ze znalezieniem odpowiednich nastawów nadmuchu do mocy  a i prawdą jest że palimy różnym pelletem i chyba nikt nie posiada sprawdzonych nastawów.
2018-12-27 13:18
  karoka65 Posty: 2196 Ostrzeżenie: 0 Karoka-EKO
papik napisał » 2018-12-27 12:54
 prawdą jest że palimy różnym pelletem i chyba nikt nie posiada sprawdzonych nastawów.

I tego się trzymaj.
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: DAN4444, el-company, horwat, vexpo, zeus47

Ostatnio dodany

Adam Dutka - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej