Forum eCoal.pl v3.5 Złe ustawienia, czy kiepski groch. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Z tym, że przy tym mocniejszym grochu przy 6 stopniach było 15 kg a nie 30 więc nie wiem czy ten co mam aktualnie widział kiedyś 26mj W większe mrozy 30kg to uznałbym za spalanie normalne ale teraz to chyba trochę za dużo Póki co niech chodzi na nowych ustawieniach zobaczymy jak to będzie wyglądało.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Hej juz widze ze te ustawienia które CI podałem są złe ,
Daj na kazdej mocy po jednym powtórzeniu wiecej czyli max 6 , i dmuchawe po 2% wiecej dla kazdej mocy dodane 2018-12-03 15:22Słuchaj jak pochodzi kocioł tak ze 2 gdzinki zrob zdjecie palnika podczas pracy |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
A po czym stwierdzasz, że jest źle? Już to zmieniam, zwale z palnika to co aktualnie zalega i później prześlę zdjęcie.
|
|||
|
||||
artur1973
|
gmaj22 napisał » 2018-12-02 11:35
Wydrukować i powiesić nad kotłem: ZmieniajZAWSZE jeden parametr: 1/Jak nie dopala ale osiąga zadaną temp. - wydłuż przerwępodawania. 2/Jak nie dopala i nie osiąga zadanej temp. - podnoś nadmuch. 3/Jak spieka popiół (popcorn-szlaka krusząca się w palcach) aleosiąga zadaną temp. -obniżaj nadmuch 4/Jak spieka popiół i nie osiąga zadanej temp. -skracaj przerwępodawania. 5/Jak skleja popiół (twarda stopiona szlaka) - to nadmuch w dół. [/quote skopiować sobie pozwoliłem,rozumiem że to wszystko przy otwartej przesłonie??? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
OEPM26-Marcin napisał » 2018-12-03 17:00 A po czym stwierdzasz, że jest źle? Już to zmieniam, zwale z palnika to co aktualnie zalega i później prześlę zdjęcie. CZy na palniku był nie dopalony groch ? |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Wyglądał na dopalony i najgorzej ten popiół nie wyglądał
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Słuchaj na palniku ma być puch z popiołu , płomien ma być zółty leniwy , nie może być czarnego grochu , jeśli teraz zauważysz że coś nie dopala , sciągnij po jednym podaniu z każdej mocy , a dmuchawę zostaw tak jak jest
dodane 2018-12-03 18:26A jeszcze jedno , tak przeleciałem sobie Twoje staty i zgadza sie spalało CI 15kg/doba ale chłopie wez no sie ogarnij , przeciez to było na początku listopada a za oknem to było po 15 stopni w dzien i bez przymrozków w nocy Więc co TY pitolisz i ludzi w H robisz , No chyba że ja sie mylę , to wstaw screena z tego spalania 15kg i screena z temperatury na zewnatrz |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Za chwile mijają dwie godziny to sobie pójdę i zerknę jak to wygląda. Okolice 17 listopada i jakoś po temperatury w dzień 1 do 2 stopnie w nocy -1 do -2 spalanie było średnio 22 kg Po 20 zmieniłem groch i spalanie skoczyło znacznie do góry a temp była taka sama momentami nawet cieplej. Aktualnie przy 6 stopniach w dni dzisiejszym wychodzi średnio 32 kg a czasami prawie pod 40 biło. Aczkolwiek widać, że po tych zmianach coś delikatnie zaczyna spadać. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
to juz nagle nie 15 tylko 22 kg zgadza sie od 17 zrobiło sie chłodniej i spalanie zaczęło wzrastać , i zobacz 17 pierwszy dzien chlodniej a tu juz 22kg , kup sobie tego samego grochu ze dwa worki , wsyp go teraz jak bedzie ponizej zera ustaw sterownik tak samo jak był , i zrób 15kg/dobe wklej screen a pozniej daj kazdemu namiar na ten cudowny opał
Patrz u mnie dziś pokazuje że jest 6stopni , a wieje i wolałbym zeby było -5 i słonecznie |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
W przyszłym tygodniu jak mają przyjść lekkie mrozy planuję wsypać ten mocniejszy bo jeszcze go mam. Zobaczę jaki będzie efekt Coś w tym musi chyba być, że przy tej samej temperaturze spaliło się więcej. Zresztą wszystko wyjdzie w praniu dopiero zima idzie
dodane 2018-12-03 19:34 Tak to aktualnie wygląda |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Z tymi cegłami lepij juz chyba nie bydzie ,a tak na powaznie zostaw to i wyrzuc stary popiół i po nocy zobacz jak wyglada nowy popiół
|
|||
|
||||
Jowtek
|
||||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Czytałem, że niektórzy w ogóle je usuwają inni jeszcze na te stawiają następne więc różne kombinacje są Przed chwila wywaliłem stary z popielnika więc niech się zbiera teraz nowy. Na pewno wygląda lepiej niż wtedy bo jest dużo drobniejszy. Aczkolwiek do puchu jeszcze trochę brakuje
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
JA tam pale miałem i mam lepszy popiół od was , ze 100kg sredno dwie pełne brytwanki
Po ile buliliscie za ten groch ? |
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Też mam znajomego który pali miałem i sobie chwali, a nawet pelletem palił i też sobie to chwalił Ja mam modernizację co na dofinansowanie więc przez 5 lat musi być groch bo w razie kontroli byłaby kaplica Za 26mj płaciłem 860 za 29mj 920.
|
|||
|
||||
Jowtek
|
750 energo z bielska
|
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
No i biorąc pod uwagę to ile było popiołu to ze 150 kg spokojnie z 5 szufladek. Z tym, że wtedy przez te spieki zajmowało to dużo miejsca. Teraz widać, że jest znacznie drobniejszy więc powinno być tego mniej.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
ten po 750 to luss , ja placilem 710 workek , w sumie to to jest jak groch jesli chodzi o granulacje , frakcji drobnej takiej 5mm -10mm moze ze 20% reszta 25-30mm
|
|||
|
||||
OEPM26-Marcin
|
Minus tego mojego słabszego jest też chyba taki, że z 35% to jest jakieś drobnicy przypominającej dobry miał. Ten 29 był fajny gruby. Ale niby w mojej mieścinie jest to chwalone. Chwalony jest też Skarbek z jednego składu ale ponad 1100 zł za tonę to sporo a cholera wie, czy będzie jakaś różnica która by tą cenę zniwelowała.
|
|||
|
||||
gmaj22
|
OEPM26-Marcin napisał » 2018-12-02 22:11 A mnie w dalszym ciągu nie podoba sie ten 3D. Sciagnij ten siłownik i pokaż os zaworu, albo sprawdż, czy jak przekręcisz maksymalnie w lewo, czujesz, że pompa się dławi albo wyczuwasz uderzenie hydrauliczne? Albo inaczej: nie sledziłem na bieżąco wątka, ale czy wczesniej, zanim ustawiłes maksymalne otwarcie 3 D na 60%, to czy przy 100% otwarciu, temperatura za mieszaczem nie spadała powoli? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||