Forum  eCoal.pl v3.5  Złe ustawienia, czy kiepski groch. Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
2018-12-02 21:41
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Akurat bojler rzadko grzany jest z kotła Pompa cwu włącza się raz na ruski rok


"Jesteś pewien, że lustro przymyka od właściwej strony?" tzn?


Teraz jak ograniczyłem otwieranie na 60% to otworzył się do maksa i jest 35,8 za zaworem 3D. Dziwne bo wcześniej było 52% i temp 43,5.
2018-12-02 21:47
  gmaj22 Posts: 2204 Ostrzeżenie: 0
Zdjęcie popiołu zrobiłeś. Zrób też zdjęcie 3D, to zobaczymy. Na kotle 76 C, za mieszaczem 36 C przy 60% otwarciu? Nie podoba mi sie to. Czujniki we własciwych miejscach i skalibrowane? To podstawa.
2018-12-02 21:50
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
No dziwne jest to, że wcześniej przy 52% było 43,5. Zdjęcie już zrobie jutro a póki co zawór ustawię tak jak był bo się chłodno zrobi
2018-12-02 21:52
  gmaj22 Posts: 2204 Ostrzeżenie: 0
Moze przymyka od strony pompy. Pompa autoadapt?
2018-12-02 22:11
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
tak ale pompa jest ustawiona na sztywno na 1 biegu. Wcześniej było na 3 później na 2 ale różnicy nie widziałem wiec ustawiłem na 1

dodane 2018-12-02 22:11
Daleko do kotłowni nie mam więc od razu zdjęcie wrzucam


2018-12-02 22:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
musisz opanować ten siłownik na zaworze bo jak bedzie się tak otwierał i zamykał to nic nie ustawisz może ustaw go teraz w recznie 
2018-12-03 00:44
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Na pewno problem był z tą pompą bo faktycznie blokował Grzać grzało ale nie zwracałem uwagi na to jak otwiera się zawór 3D. Teraz jest na drugim biegu i wygląda już to lepiej.

dodane 2018-12-03 00:44Tylko cały czas ten sam problem... po podtrzymaniu temperatura spada o 10 stopni od zadanej
2018-12-03 07:52
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Widać ze troche rad posłuchałeś , włącz jeszcze tą pompę kotłową  tak żeby pracowała stale , jak masz tam zawór to zdław dodatkowo przepływ ,  a pompa na najmniejsza moc .
2018-12-03 11:12
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 ciężko nie słuchać rad osób, które mają te kotły od jakiegoś czasu Ja w zasadzie dopiero zacząłem palić więc niewiele o tym wiem A gdzie można włączyć tą pompę na stałe? Nie bardzo mogę to znaleźć. Zawór mam więc mogę to zdławić a pompa cały czas pracuje na najniższej mocy. Z tym że się co jakiś czas tylko włącza. 
2018-12-03 11:30
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
ustaw min temp powrotu  najwyżej jak sie da ,  chyba zawsze jest 3* nizej niz zadana CO ,  w sumie chodzi o to zeby temp powrotu nie  osiagała tego co wpisałes wtedy pompa pracuje cały czas 
dodane 2018-12-03 11:30A jak myślisz jaka zmiana  ustabilizowała prace kotła i instalacji  ?

Dopiero teraz możesz zacząć bawić sie w  ustawianie parametrów spalania 
2018-12-03 11:45
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Maksymalnie mogę ustawić 60 tak też zrobiłem. Czyli teraz pozostaje mi jeszcze dokręcenie zaworu, żeby ta temp nie była za wysoka na powrocie.


Pewnie ten nieszczęsny siłownik zaworu trochę tu mieszał

Czy jest sens aby kocioł był regulowany pogodowo, czy lepiej dać stałą 60 stopni i tyle? Może wtedy jeszcze lepiej to by pracowało.  W końcu pogodowo regulowany jest zawór 3D więc to chyba wystarczy

dodane 2018-12-03 11:45I może jeszcze jedno pytanko. Jeśli tą zadaną na kotle będę miał 60 stopni (chyba, że trochę mniej też wystarczy) bądź w okolicach jeśli będzie aktywny reg pogodowy to ile trzymać na powrocie?
2018-12-03 12:03
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
U ciebie jak jest pompa mieszająca kocioł możesz ystawić sztywno 60 ,  powrót będziesz miał zawsze dogrzany 

Powrót u Ciebie przy włączonej i pracującej non stop pompie mieszającej nie powinnien byc w Twoim przypadku mniej niz 5* ,  tym sie nie przejmuj 
dodane 2018-12-03 12:03a powiedz jeszcze gdzie masz czujnik powrotu zainstalowany ?
2018-12-03 12:17
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Dobra to ustawiłem 60 stopni i niech tak póki co będzie.


Powrót zdławiłem ale chyba słabo bo jest taka sama temp jak na kotle Idę jeszcze pokręcić. 


Czujnik powrotu jest praktycznie przy samym kotle, zaraz za śrubunkiem i kolankiem, może z 10/15cm od kotła. 
2018-12-03 12:27
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
No widzę że temp powrotu równa sie z temp zasilania , zrób tam minimalny przepływ 
Druga sprawa tak jak Ci pisałem , temp powrotu musi byc 2 * niższa niz zasilania , w przeciwnym przypadku , sterownik sam podnosi zadana aby zachowac róznice , zobacz ustawiłes 60 a masz 62
2018-12-03 13:41
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Właśnie się zastanawiałem czemu jest 62 skoro mam zadaną 60

dodane 2018-12-03 12:40Pozmieniałem, pokręciłem zobaczymy co teraz będzie się działo

dodane 2018-12-03 13:38Dobra coś się udało zrobić. Różnica między zasilaniem a powrotem jest teraz około 5 stopni tak więc chyba tak może zostać.

dodane 2018-12-03 13:41Nie wiem tylko co ten groch jest za dziadostwem. Specjalnie kupiłem 26mj na takie pogody bo myślałem, że będzie lepiej a okazuje się, że przy takiej samej pogodzie spala go się praktycznie dwa razy tyle co tego mocniejszego 29mj I coś czuje, że tu ze spalaniem za wiele się nie wymyśli tylko trzeba go wypalić i na przyszłość brać min 29mj
2018-12-03 14:33
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
OK 
Teraz jak chcesz zejść ze spalaniem nizej  , ustaw mu moce 8kw/32 12kw/34 po 5 podań zostaw
1 histereza 0 
2 histereza 1

Zostaw tak na jakis czas zobaczy sie jak bedzie to szło , jak bedzie dobrze kocioł sie zbierał to , trzeba bedzie już tylko regulować wiatr do grochu , żeby zminimalizować  topienie popiołu i spiekanie 
dodane 2018-12-03 14:33Napisz jeszcze co tam ogrzewasz , i ile Ci na starym kotle opału pochłaniało i czy paliłes ciagiem czy grzałes powietrze w domu 
Jak budynek jest docieplony , bo to ma ogromne znaczenie .
2018-12-03 14:43
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Ustawienia zmieniłem.


Domek około 250 metrów to jest cała powierzchnia a nie powierzchnia ogrzewana bo w piwnicy nie w każdym pomieszczeniu są grzejniki - aczkolwiek ciepło rozchodzi się chyba wszędzie Ściany zewnętrzne pustak, cegła, styropian 15 cm. Dach niestety nie ocieplony. Tam są chyba tylko jakieś kanaliki czy coś które niby ciepło mają trzymać nie wiem o co chodzi


Jeśli chodzi o stary kocioł i spalanie to przy ostatnich zimach które były dosyć łagodne to nie szło więcej niż 4 tony na okres grzewczy.


" czy paliłes ciagiem czy grzałes powietrze w domu" tzn?
2018-12-03 14:53
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Jesli palisz w domu ciagiem 24/24 nagrzewasz cały dom , sciany , posadzki ,  wszystko co kumuluje energie , przy takim sposobie ogrzewania mamy wiekszy komfort cieplny , bo nawet jak nam na chwile grzejniki zrobia sie zimne , wszystko jest wygrzane.
Natomiast jak palisz powiedzmy rozpalasz rano ale na noc juz w piecu gasnie  i cała noc sie nie pali , na drugi dzien z rana znow podpalasz , to grzejesz powietrze , masz uczucie ciepła ale budynek nie jest w stanie sie wygrzac , 
2018-12-03 15:09
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
To było palone tym drugim sposobem W dzień się paliło cały czas. Na noc było wsypane węgla i przymknięty komin byle by się tylko tliło i nie wygasło do rana żeby znów móc to rozpalić Efekt tego był taki, że rano zawsze dom był wyziębiony i było po prostu chłodno. Wiadomo, ze grzejniki żeliwne trzymały temp dłużej jednak to i tak było niewystarczające. Aktualnie poranne wychłodzenie już nie występuje
2018-12-03 15:13
  Ameno25 Posts: 2760 Ostrzeżenie: 0
Więc musisz sie liczyc z wiekszym spalaniem  niestety , za to rano masz ciepło
Jesli masz tam 250m2 do tego dach nie jest docieplony , to uwierz mi że te 30kg na dobe nie jest jakims złym wynikiem 
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
Users on-line: arkadioosz, ben760, Dan123, Diablak, dytyramb, eugpac, gnasiu, Kermit, Mart77, Matus123, rykala, sebus423, TishiTib, Tomasz35kw, verb