Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Złe ustawienia, czy kiepski groch. Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
2018-12-01 14:18
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Witam,

Zastanawiam się jest problemem tego, że co dwa dni mam pełen popielnik... Wydaje mi się, że to trochę za dużo...  Tak powinien wyglądać popiół z groszku? Chyba nie bardzo i coś mi się tu nie podoba... Teoretycznie 26 mj. Przy tej pogodzie idzie go chyba trochę za dużo. No ale skoro tyle popiołu to się nie ma co dziwić.











Drugi problem mam taki, że kiedy skończy się podtrzymanie spada temp do 50 stopni a nawet i niżej... Wcześniej gdzie miałem groch niby 29mj tak się nie działo.
2018-12-01 15:51
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Tak jakbym widział niedopalony opał , spieki żużlowe pewny Zwiększ moc min na 12kW i daj trochę więcej wiatru 12/16kW - 38/40% powinno być lepiej
2018-12-01 16:14
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
A jeśli chodzi o liczbę podań? Póki co tu nic nie ruszać?
2018-12-01 21:09
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2018-12-01 15:51
Tak jakbym widział niedopalony opał , spieki żużlowe pewny Zwiększ moc min na 12kW i daj trochę więcej wiatru 12/16kW - 38/40% powinno być lepiej

Widzisz niedopalony opał i każesz mu zwiększyć z 4x5 sek/4x7 sek.  na 4x 7sek./4x9 sek? 
Przeciez wuidać, że nie ma problemu z dobiciem do zadanej. Raczej ująłbym po jednym podaniu, albo zostawił na mocy min/max 8 kW z czterema podaniami bez zmiany wiatru i po czasie sprawdził efekty.
2018-12-02 01:21
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Kurcze to co zrobić Ogólnie pierwszy groch który kupiłem miał niby 29 mj w temp ok 0 stopni palił się  całkiem spoko. Pojawiały się spieki ale to może jeszcze kwestia ustawień. Kupiłem 26 mj bo tą 29 przerzucało niedopaloną i myślałem że słabszy groch będzie lepszy. Jednak dupa bo przy tej samej temp tego słabszego bierze z 5 kilo więcej...

Mnie ogólnie przeraża ilość popiołu... Paląc na starym kotle zasypowym nie miałem tyle popiołu co teraz. Aktualnie nie nadążam go wyrzucać :/
2018-12-02 02:13
  leON22 Posts: 4871 Ostrzeżenie: 1
Zmień te moce na 8/12kW po 5 podań, wiatru 38/40% ustaw na sztywno temp.kotla 60st , powrót 50st , za zaworem  4D ustaw taką temp. żeby osiągnąć zadaną wew. Ustawiłeś pogodówkę, mam nadzieję, że wiesz jak to działa tzn. odpowiednie dobranie temp. krzywej grzania 
2018-12-02 07:25
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Matko Bosko Częstochowsko
Po wykresach widać że nadał pali sie w tym piecu nie zaciekawie , 
Sam sobie to ustawiłes czy fachowcy z forum 
2018-12-02 11:35
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Wydrukować i powiesić nad kotłem:

ZmieniajZAWSZE jeden parametr:


1/Jak nie dopala ale osiąga zadaną temp. - wydłuż przerwępodawania.


2/Jak nie dopala i nie osiąga zadanej temp. - podnoś nadmuch.


3/Jak spieka popiół (popcorn-szlaka krusząca się w palcach) aleosiąga zadaną temp. -obniżaj nadmuch


4/Jak spieka popiół i nie osiąga zadanej temp. -skracaj
przerwępodawania.


5/Jak skleja popiół (twarda stopiona szlaka) - to nadmuch w dół.

2018-12-02 12:04
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

To u mnie ewidentnie punkt nr 3


Tylko ciągle mam też problem z tym, że jak kocioł wychodzi z podtrzymania to temp spada o 10 stopni i więcej :/ Zadana koło 60, przebije o 4-7 stopni a później leci na łeb na szyje.
2018-12-02 12:34
  anaana Posts: 598 Ostrzeżenie: 0
Jeśli tem. spada o 10 st. to zmniejsz histerezę. Masz taki duży odbiór ciepła? 
dodane 2018-12-02 12:34Spadek temperatury jest chyba uzależniony od otwierania zaworu 4d.
Teraz zawór sie zamknął i tem. przekroczy 60st. gdy się otworzy temperatura poleci w dół.
2018-12-02 13:03
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

Histereze kotła mam 0,5 więc mniej to chyba nie ma już sensu U mnie jest konkretnie zawór 3D na zasilaniu. Jednak nawet jak jest w jednej pozycji dzieje się to samo. Nie działo się kiedy paliłem innym groszkiem 29mj. Ale kupiłem 26mj bo przy tamtym było sporo spieków w takich temp. Ale pomimo spieków szło go dużo mniej więc ten słabszy groch to bezsensowny wydatek a kosztował praktycznie tyle samo
Wydaje mi się, że problem może być w ustawieniu podtrzymania ale kombinuje i ciągle to samo :/  Wczoraj ustawiłem podtrzymanie identycznie jak ma gmaj22 ale nic z tego nie wyszło
2018-12-02 13:07
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
Zrobic aktualizacje sterownika, i ograniczyc otwarcie zaworu np do 60%, tmp. spada a zeby uzyskac zadana za zaworem, on sie otwiera pod 80% co widac na wykresach, wiec tmp. kotla jeszcze bardziej spada. 
Ustawic moce 8/16 by sie nie odstawial tak czesto. Ewentualnie zmiejszyc ilosc podan w grupie .
Tu sobie zobacz jak to chodzi https://esterownik.pl/device/14699 
2018-12-02 13:26
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Histereza 4d 0 stopni !
2018-12-02 16:50
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 Histereza 3D Mam 0 stopni

makog jak ograniczę otwarcie zaworu do 60% to zamarznę jak będzie mały mrozik A sterownik jest chyba aktualny przynajmniej jakoś niedawno się aktualizował.

2018-12-02 16:57
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
OEPM26-Marcin napisał » 2018-12-02 13:03

(...)  Wczoraj ustawiłem podtrzymanie identycznie jak ma gmaj22 ale nic z tego nie wyszło



Nie kopiować ustawień To do niczego nie doprowadzi. Mam inny kocioł, inny palnik, inny przesyp i inny opał. 
2018-12-02 17:03
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
OEPM26-Marcin napisał » 2018-12-02 16:50
Ameno25 Histereza 3D Mam 0 stopni

makog jak ograniczę otwarcie zaworu do 60% to zamarznę jak będzie mały mrozik A sterownik jest chyba aktualny przynajmniej jakoś niedawno się aktualizował.


Chyba to sie pchla, nie powiem gdzie masz aktualizacjie do pobrania, pokazuje ci to sam sterownik, dalem ci link do podgladu, tam tak jest ustwiony i jakos nie marzna, moze masz za maly przekroj rur i samego 4D ze tak mocno musi sie otwierac by uzyskac zadana za zaworem, moze czujnik zle zamontowany, cos mi sie to tam nie podoba tak do konca.
2018-12-02 19:12
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
OEPM26-Marcin napisał » 2018-12-02 16:50
Ameno25 Histereza 3D Mam 0 stopni

makog jak ograniczę otwarcie zaworu do 60% to zamarznę jak będzie mały mrozik A sterownik jest chyba aktualny przynajmniej jakoś niedawno się aktualizował.




Tylko że te 0 * to akurat nie jest dobrze 


dodane 2018-12-02 19:12Makog Ci dobrze radzi te ograniczenie otwarcia zaworu do 60% ma spowodować tylko to żeby nie było wahadła temperatury na kotle , histereza ustawiona na 2 * też wygładzi pracę zaworu 4d , to że przez 5 min bedziesz miał nizsza temp. za 4d nie spowoduje ze Ci dupa zmarznie , a to że temperatura za zaworem bedzie  plus minus 2 stopnie to przy ogrzewaniu grzejnikowym to znikomy procent !
2018-12-02 19:29
  toriman Posts: 118 Ostrzeżenie: 0
gmaj22

Wielkie dzięki za łopatologiczne przedstawienie zmian ustawień spalania. Teraz wychodzi mi na to, że u mnie jest punkt 3 - czyli nadmuch w dół i obserwacja.

Aktualnie nie mam podłączenia do sieci więc nic nie pokażę ale wygląda na to, że kocioł ma się dobrze

Pozdrawiam
2018-12-02 21:13
  OEPM26-Marcin Posts: 60 Ostrzeżenie: 0

makog faktycznie jest Nie wiedziałem co to za ikonka Już się aktualizuje

Rury z kotła mam 1,5 calowe, później wszystko zredukowane na cal - na grzejniki, i na bojler. A czujnik zaraz za pompą, która jest za 3D. Teraz niby przy 52% jest za zaworem 43,5 stopnia przedtem coś wariował chyba chwilowo bo faktycznie czasem się coś mocno otwierał.


Ameno25 to tak to ustawię zobaczę co się będzie działo.
2018-12-02 21:30
  gmaj22 Posts: 2084 Ostrzeżenie: 0
Nie wariował, tylko jak za duży, to każdy drobny ruch powoduje spore zmiany przepływu. Zwłaszcza jak się włączy lub  zatrzyma pompa CWU przed nim. Na bojler trzeba było puscić Cu 22 bezpośrednio z rury 1,5 calowej. Jesteś pewien, że lustro przymyka od właściwej strony?
First pagePrevious page1 / 4Next pageLast page
Users on-line: carlooss4, Ewa12, grzesiu, lan123, Naimad, Najczewsky, rafalbulenda, skalbel, tryt