Forum Pello v3.5 Ogniwo Eko pellet - ustawienia pracy palnika Subskrybuj | ||||
|
||||
tbajcer
|
Witam czy ktoś mógłby się podzielić ustawienaimi palnika ( podawanie/ przerwa . moce palnika na poszczególnych parametrach stopniach działania itp . Wartości nastaw dmuchawy itp. Generalnie czy w ogóle to trzeba ustawiać czy zostać przy parametrach fabrycznych ? Proszę o jak najwięcej porad , ponieważ po blisko 10 latach przesiadłem się z ekogroszku na pellet. |
|||
|
||||
pawel3
|
Część skontaktuj się z nami telefonicznie. Posprawdzamy ustawienia. Podpowiemy jak ustawić fabryczne na samym poczatku mogą być. Dobrze by było jakby sterownik był podlaczony do internetu
|
|||
|
||||
maciekvoldo
|
Witam mi też przydała by się pomoc w ustawieniu pieca
|
|||
|
||||
karoka65
|
A możesz jaśniej? co z nim jest nie tak?
|
|||
|
||||
marian1955
|
Najpierw slyszalem o przypadku kolegi bodaj z Nowego Sącza , wczoraj gdy mój kociolek lekko mnie zdenerwował , to po konsultaci z dyżurnym ES , PRZYSTAPIŁEM DO PIERWSZEGO SAMODZIELNEGO DEMONTAŻU RUSZTU PALNIKA....emocjonujące zajęcie..zamiast pyłu , popiołu , sadzy , której sie spodziewałem....zonk niespodzianka , listwa zębata sztokera , czy jak to się nazywa zostala przez montażystów , trochę niedouczonych jednak , ustawiona dokładnie na opak niż miało to być zrobione , już wszystko jest o.k. i kociołek działa jak należy.
Wsadziłem w ulubione kilkanaście nastawów różnych dostępnych kociolków z różnych stron kraju i trochę podpatruję , troch kopiuję i koryguję. Nikt nie zna Twoich kolego warunków terenowych , klimatycznych , specyfiki ciśnień atmosferycznych , stad kolego drogi nie znajdziemy uniwersalnych ustawień typu ....jak taka temperatura ....to taka moc. Trzeba budować system indywidualnie w zaleznośxci od wszyskich parametrow...pozdrawiam Marian Pozdrawiam wszystkich i kol. Tbajcera w szczególności. |
|||
|
||||
pawel3
|
marian1955, ladnie opisane. Trzeba sprawdzić podczas trybu grzania czy listwa od ukladu czyszczacego jest schowana.
|
|||
|
||||
marian1955
|
Drogi Pawle...dziekuję za przesylkę,już dziala...jakoś nie mialem szczęścia się dodzwonić bo Ciebie nie bylo akurat wtedy gdy próbowałem....ale skontaktuję się w sprawie fotokomórki , bo tak między Bogiem a prawdą to jej nie wyczyściłem , no bo nie wiem jak się do tego bezpiecznie zabrać ,a Wasza instrukcja w tym temacie jest jasna nie dla wszystkich , choć może to dotyczy tylko mnie / primum non nocere / ...pozdrawiam marian..
p.s. A tak wlasciwie ten post to był przeznaczony dla kolegi z Lutyni , którego też pozdrawiam i dopiero teraz zauważyłem gdzie go wyslałem...heej...ukłony dla wszystkich, aby nie zmarznąć i do wiosny..m. dodane 2018-11-29 07:56Drogi Pawle...dziekuję za przesylkę,już dziala...jakoś nie mialem szczęścia się dodzwonić bo Ciebie nie bylo akurat wtedy gdy próbowałem....ale skontaktuję się w sprawie fotokomórki , bo tak między Bogiem a prawdą to jej nie wyczyściłem , no bo nie wiem jak się do tego bezpiecznie zabrać ,a Wasza instrukcja w tym temacie jest jasna nie dla wszystkich , choć może to dotyczy tylko mnie / primum non nocere / ...pozdrawiam marian.. p.s. A tak wlasciwie ten post to był przeznaczony dla kolegi z Lutyni , którego też pozdrawiam i dopiero teraz zauważyłem gdzie go wyslałem...heej...ukłony dla wszystkich, aby nie zmarznąć i do wiosny..m. |
|||
|
||||
tbajcer
|
pawel3 jak najbardziej się do Was odezwę. Tak jak napisałem chodzi mi bardziej o to czy należy czy też nie coś grzebać w nastawach. Przy ekogroszku to była istna walka . Sam sterownik jest super , tylko ma bardzo ascetyczną instrukcję i opisy. Np jeden z parametrów tj kaloryczność pelletu bardzo mocno wpływa na pracę palnika , Ja mam kocioł ogniwo 18 kW
|
|||
|
||||
marian1955
|
Kaloryczność pelletu jak obserwuję rynek / w moich stronach/ , jest wartością tajemniczą ,niesprawdzalną ,mowi się i pisze co komu pasuje , dopiero palnik wartościuje to po swojemu , niektórzy z handlu nie do końca wiedzą o co pytam....tylko raz dostałem plik dokumentacji w Radlinie , ale to surowiec przed maszyną i w maszynie produkującej paliwo decyduje o kaloryczności produktu a nie certyfikat....
Moje pytanie...a kto mi powie ile rozpaleń wytrzymuje średnio zapalarka????? Pozdrawiam wszystkich , ale chyba towarzystwo zamarzło i zamarło..Mało nas na forum , oj mało....heej ..pozdrawiam wszystkich...marian1955 |
|||
|
||||
karoka65
|
marian1955 napisał » 2019-01-11 13:12 Moje pytanie...a kto mi powie ile rozpaleń wytrzymuje średnio zapalarka????? Pozdrawiam wszystkich , ale chyba towarzystwo zamarzło Producenci "obiecują" nawet po 100 tysięcy cykli a z doświadczenia mogę Ci napisać że mam kotły pelletowe u klientów gdzie zapalarki palą nawet 7-my rok a znam dwa przypadki gdzie: w jednym kotle spaliła się po niecałym roku a w drugim jedna również w niecały rok, w następnym roku eksploatacji następna i od tej drugiej wymiany chyba teraz mija trzeci rok. Wiele chyba z tego nie idzie wywnioskować i raczej zasada jak się uda z tym że zdecydowana większość pracuje latami bezawaryjnie, te "szybkie" uszkodzenia to śladowe ilości jak widzisz. Co do ciszy to wygląda bardziej na jakąś zmowę milczenia ale lepsza ta cisza niż czytać dyrdymały albo to samo po raz 134-ty |
|||
|
||||
marian1955
|
Drogi karoka65......
Dziekuję pięknie za konkretne informacje , po których mniej więcej wiem co jest grane w tym zakresie , śpię więc spokojnie ze nie walnie mi urządzenia już i nagle......... A co do Twojej uwagi odnośnie ciszy w eterze to z pokorą przyjmuję Twoją uwagę i uznaję ją za słuszną....w końcu prowadzenie kotłowni to jednak nie prowadzenie stacji kosmicznej....jest problem , leci pytanie , ktoś kompetentny odpowiada i tyle....W końcu vox populi vox dei , i chyba tak właśnie trzeba skoro robi tak większość....szybkiej wiosny i zdrowia...marian1955... dodane 2019-01-12 19:44Drogi karoka65...... Dziekuję pięknie za konkretne informacje , po których mniej więcej wiem co jest grane w tym zakresie , śpię więc spokojnie ze nie walnie mi urządzenia już i nagle......... A co do Twojej uwagi odnośnie ciszy w eterze to z pokorą przyjmuję Twoją uwagę i uznaję ją za słuszną....w końcu prowadzenie kotłowni to jednak nie prowadzenie stacji kosmicznej....jest problem , leci pytanie , ktoś kompetentny odpowiada i tyle....W końcu vox populi vox dei , i chyba tak właśnie trzeba skoro robi tak większość....szybkiej wiosny i zdrowia...marian1955... |
|||
|
||||
pawel3
|
marian1955 napisał » 2018-11-29 07:56 Drogi Pawle...dziekuję za przesylkę,już dziala...jakoś nie mialem szczęścia się dodzwonić bo Ciebie nie bylo akurat wtedy gdy próbowałem....ale skontaktuję się w sprawie fotokomórki , bo tak między Bogiem a prawdą to jej nie wyczyściłem , no bo nie wiem jak się do tego bezpiecznie zabrać... Przepraszam że dopiero dziś odpisuję W tedy byłem niedostępny bo byłem na wyjeździe Cieszę się że czujnik doszedł. Czujnik radiowy fajna sprawa nie trzeba rozkładać zbędnego nieestetycznego okablowania. Jest w ładnej obudowie i ma dokładniejszy pomiar. Jeżeli chodzi o fotokomórkę i jej czyszczenie. Aby się do niej dostać trzeba wyłączyć zasilanie, zdjąć osłonę palnika. Fotokomórka znajduję się z lewej strony palnika. Jest to gumowy "szary korek" gdzie dochodzą dwa kabelki. Wyciągnąć ta fotokomórkę i przetrzeć soczewkę miękką szmatką. Zamontować w odwrotnej kolejności. W instrukcji od palnika jest opisane czyszczenie fotokomórki. Ostatnio czyściłem fotokomórkę, soczewka była lekko "owędzona". Po oczyszczeniu wartości światła wzrosły i były bardziej stabilne. Odnośnie długości życia grzałki. Sam się kiedyś zastanawiałem. Czytając w necie wyczytałem takie info jak podał Karoka. U nas na serwisie nie mieliśmy jeszcze zgłoszenia odnośnie niedziałającej grzałki. A kotły z naszym sterownikiem pracują na pewno już drugą zimę. Pozdrawiam |
|||