Forum eCoal.pl v3.5 Jak usprawnic czyszczenie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
beni226
|
Witam, czy macie moze jakies patenty na szybsze i mniej uciazliwe czyszczenie kotla. A może ma ktos pomysł jak by założyć czyszczenie tak jak w nowszych kotłach. Chetnie widziane fotki na patent.
|
|||
|
||||
leON22
|
Przede wszystkim polecam odkurzacz do sadzy i popiołu
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Najlepiej nie czyścic
A tak na serio , ja to robię w 20 min z odkurzaczem , pomału delikatnie , no i zakladaj maskę zawsze to coś da |
|||
|
||||
leON22
|
Do wybierania popiołu podkładam tackę od piekarnika i to co spadnie obok wygarniam dedykowanym haczykiem do czyszczenia kotła . Do czyszczenia kanałów pionowych wymiennika , do szczotki dokupiłem w obi sztywny wycior, nie ta fabryczna "miękka kita" , sztywny daje radę
|
|||
|
||||
lukaszledwon
|
A ja raz na 3dni poruszam wajchą... Rbr...
|
|||
|
||||
w0jci0l
|
No właśnie jak u was z tym czyszczeniem pieca? Jak często wyciągacie pionowe zawirowacze i tam czyścicie. Jako w sezonie letnim nie ma z tym problemu tak w sezonie zimowym trzeba by wygasić kocioł i to czyścić...
|
|||
|
||||
leON22
|
Nie trzeba nic wygaszać, włączasz tryb ręczny i do roboty. Czyszczę profilaktycznie co zasyp żeby nie grzać komina
|
|||
|
||||
w0jci0l
|
I nic nie wydostaje się wtedy do kotłowni
|
|||
|
||||
leON22
|
A co ma się wydostawać
|
|||
|
||||
w0jci0l
|
Hmmmm :-> Przy otwarciu górnej pokrywy i wyjęciu zawirowaczy nie będzie wydostawał się dym na kotłownie?
|
|||
|
||||
bodziasty
|
nie będzie
dodane 2018-10-30 19:04 Ameno25 napisał » 2018-10-29 16:54 ja to robię w 20 min z odkurzaczem , pomału delikatnie , no i zakladaj maskę zawsze to coś da Opierdzielasz się Ameno - mi to szybciej schodzi |
|||
|
||||
w0jci0l
|
No ciekawe to jest Znowu nowa wiedza dzięki forum
|
|||
|
||||
karoka65
|
Bodzio po tym filmie Ci "nowi" chyba są podłamani
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
taaa do pisania jesteś dobry bodziasty ale to coś pokazał twu twu -ogólnie brudas syf kiła i mogiła
|
|||
|
||||
leON22
|
Właśnie miałem wrzucić ten film Bodzia jako przykład, bo pamiętam na początku mojej przygody z mojm OEP16kW też byłem w - u 😋 Teraz mam tak samo jak u niego
|
|||
|
||||
bodziasty
|
rajmund napisał » 2018-10-30 19:54 taaa do pisania jesteś dobry bodziasty ale to coś pokazał twu twu -ogólnie brudas syf kiła i mogiła Cóż wymagać od oryginalnego burka po 6 tygodniach palenia Rajmund pokaż swoje palenie - to będziemy tobie bić pokłony - bo podobno masz w piecu jak w szpitalu. Będziesz naszym guruuuuuuuu Bo jak narazie to tylko paplesz nic nie wnosząc ciekawego |
|||
|
||||
konto usunięte
|
tak mam szpital -leżą na szafce blisko łóżka setki draż tylko nie posłodzone qrestwo ale nigdy za mojego żywota moje oczy nie widzały u mnie w mojej kotłowni-laborze takich żeczy co tyś pokazał j. wyżej , młodzi adekci morze zobaczą twój wytwór wiedzy to mogą co nie które molochy paść smrodośmierdzących maszynerji wraz z tymi kol co je wywyższają na ekranach a młodzi powiedzą przeca to nie ta epoka pisze do zabawy z nudów . |
|||
|
||||
bodziasty
|
rajmund napisał » 2018-10-30 22:34 ...... to mogą co nie które molochy paść smrodośmierdzących maszynerji wraz z tymi kol co je wywyższają na ekranach ...... I bardzo dobrze - niech padają. Jak dobrze pójdzie to mojego burka to ostatni sezon i wyląduje tam gdzie jest jego miejsce. dodane 2018-10-30 22:44Oby tylko wytrzymał do końca sezonu |
|||
|
||||
konto usunięte
|
bodziasty, używasz jakiegoś translatora ? Enigmy ?
|
|||
|
||||
Rotaz
|
Jako "nowy" dołożyłbym jeszcze do kpl. formę do robienia pustaków
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||