Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Jak usprawnic czyszczenie kotła Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
beni226
![]() |
Witam, czy macie moze jakies patenty na szybsze i mniej uciazliwe czyszczenie kotla. A może ma ktos pomysł jak by założyć czyszczenie tak jak w nowszych kotłach. Chetnie widziane fotki na patent.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przede wszystkim polecam odkurzacz do sadzy i popiołu
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Najlepiej nie czyścic
![]() A tak na serio , ja to robię w 20 min z odkurzaczem , pomału delikatnie , no i zakladaj maskę zawsze to coś da |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Do wybierania popiołu podkładam tackę od piekarnika i to co spadnie obok wygarniam dedykowanym haczykiem do czyszczenia kotła . Do czyszczenia kanałów pionowych wymiennika , do szczotki dokupiłem w obi sztywny wycior, nie ta fabryczna "miękka kita" , sztywny daje radę
![]() |
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
A ja raz na 3dni poruszam wajchą... Rbr...
|
|||
|
||||
w0jci0l
![]() |
No właśnie jak u was z tym czyszczeniem pieca? Jak często wyciągacie pionowe zawirowacze i tam czyścicie. Jako w sezonie letnim nie ma z tym problemu tak w sezonie zimowym trzeba by wygasić kocioł i to czyścić...
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie trzeba nic wygaszać, włączasz tryb ręczny i do roboty. Czyszczę profilaktycznie co zasyp żeby nie grzać komina
![]() |
|||
|
||||
w0jci0l
![]() |
I nic nie wydostaje się wtedy do kotłowni
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
A co ma się wydostawać
![]() |
|||
|
||||
w0jci0l
![]() |
Hmmmm :-> Przy otwarciu górnej pokrywy i wyjęciu zawirowaczy nie będzie wydostawał się dym na kotłownie?
|
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
nie będzie
![]() dodane 2018-10-30 19:04 Ameno25 napisał » 2018-10-29 16:54 ja to robię w 20 min z odkurzaczem , pomału delikatnie , no i zakladaj maskę zawsze to coś da Opierdzielasz się Ameno - mi to szybciej schodzi ![]() |
|||
|
||||
w0jci0l
![]() |
No ciekawe to jest
![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Bodzio po tym filmie Ci "nowi" chyba są podłamani
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
taaa do pisania jesteś dobry bodziasty ale to coś pokazał twu twu -ogólnie brudas syf kiła i mogiła
![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie miałem wrzucić ten film Bodzia jako przykład, bo pamiętam na początku mojej przygody z mojm OEP16kW też byłem w
![]() ![]() |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
rajmund napisał » 2018-10-30 19:54 taaa do pisania jesteś dobry bodziasty ale to coś pokazał twu twu -ogólnie brudas syf kiła i mogiła ![]() ![]() Cóż wymagać od oryginalnego burka po 6 tygodniach palenia Rajmund pokaż swoje palenie - to będziemy tobie bić pokłony - bo podobno masz w piecu jak w szpitalu. Będziesz naszym guruuuuuuuu ![]() Bo jak narazie to tylko paplesz nic nie wnosząc ciekawego |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
tak mam szpital -leżą na szafce blisko łóżka setki draż tylko nie posłodzone qrestwo ale nigdy za mojego żywota moje oczy nie widzały u mnie w mojej kotłowni-laborze takich żeczy co tyś pokazał j. wyżej , ![]() młodzi adekci morze zobaczą twój wytwór wiedzy to mogą co nie które molochy paść smrodośmierdzących maszynerji wraz z tymi kol co je wywyższają na ekranach a młodzi powiedzą przeca to nie ta epoka ![]() ![]() pisze do zabawy z nudów . |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
rajmund napisał » 2018-10-30 22:34 ...... to mogą co nie które molochy paść smrodośmierdzących maszynerji wraz z tymi kol co je wywyższają na ekranach ...... I bardzo dobrze - niech padają. Jak dobrze pójdzie to mojego burka to ostatni sezon i wyląduje tam gdzie jest jego miejsce. dodane 2018-10-30 22:44Oby tylko wytrzymał do końca sezonu ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
bodziasty, używasz jakiegoś translatora ? Enigmy ?
|
|||
|
||||
Rotaz
![]() |
Jako "nowy" dołożyłbym jeszcze do kpl. formę do robienia pustaków
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||