Forum  eCoal.pl v3.5  Ciągła praca bez przechodzenia w podtrzymanie Subskrybuj
2018-10-28 16:02
  C-Z-U-B-I Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Jak w temacie. Jak ustawić kocioł aby pracował ciągle bez przechodzenia w tryb podtrzymania? Tak żeby się nie ldstaeial tylko zmieniał moce w zależności od zapotrzebowania. eCoal? 
2018-10-28 16:54
  wlasti Posts: 83 Ostrzeżenie: 0

Czy nie za duży kocioł?

na teraz 4 razy za duży...

Ja by poszedł tak

spalanie grupowe

potem

zacznij od maXYMALNIe niskiej mocy 8/8
i najniższe możliwe do dobrego spalania podawanie i dmuchawę -

w zależności jaki masz komin - aby go nie zniszczyć..

- gdy nie będzie dochodził do zadanej temp to dasz 8/12 i tak samo 12 ustawisz najniżej jak się da...

być może, że odbiór będzie tak mały że nawet najniższe moce nie pomogą...
2018-10-28 19:16
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
zamien sie z uzytkownikiem wspinacz , jemu chodzi cały cza s
2018-10-28 19:30
  C-Z-U-B-I Posts: 27 Ostrzeżenie: 0
Widziałem ten post 😁😁😁
2018-10-28 20:00
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
C-Z-U-B-I napisał » 2018-10-28 19:30
Widziałem ten post 😁😁😁





2018-10-28 20:14
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
No właśnie u mnie jest odwrotna sytuacja jak u kolegi 
2018-10-28 20:27
  karoka65 Posts: 3142 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Ameno25 napisał » 2018-10-28 19:16
zamien sie z uzytkownikiem wspinacz , jemu chodzi cały cza s

Jednemu chodzi to mu źle zamiast się cieszyć to narzeka, drugiemu zaś nie chodzi i tez narzeka, hehe
2018-10-28 20:40
  wspinacz6 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Mi tam nie przeszkadza bo pokój mam na górze ale tesciu ma pokój obok kotłowni i mu szumi cały czas i co rano słyszę pytanie czy tak ma być więc mu odpowiadam że skąd mam wiedzieć zielony jestem tak samo jak on, dlatego zapytałem na forum 
2018-10-29 13:06
  gesy1974 Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Ustaw pompę CW na 60 stopni Celsjusza a kocioł na 58 i masz problem z głowy kocioł pracuje cały czas bez odstawiania się w tryb podtrzymanie.Tylko sam niewiem czy to dobra metoda na spalanie grochu. Powrót jest dogrzany wykresy płaskie bez szarpania. 
2018-10-29 14:29
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
gesy1974 czy aby napewno tak zadziała ? testowalem takie ustawienia i wydaje mi sie ze pompa CWU wylaczy sie w momencie gdy CWU osiagnie temperature zadaną kotła....
2018-10-29 15:33
  anaana Posts: 609 Ostrzeżenie: 0
Ustaw tak żeby Cwu nigdy nie osiągnęło temperatury CO.
Stała praca kotła zwiększa ilość spalonego eko.
Można przejść na ustawienia tzw. ręczne, zejść z mocą tak że kociołek nigdy nie osiągnie np. 55st.
Efektywne spalanie jak to kolega Rajmund pisał = brak kiszenia kotła.
Users on-line: 00Damian00, drozdmarcin4, Kermit, Kiler5, krzysiaczek300, marcin88, Mariush, mkierczuk