Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Inteligentny Dom - ciekawe rozwiązania Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
2018-10-15 11:29
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

To to samo co Sonoff TH10 czy TH16 Oczywiście z wgraną Suplą
Jak na moje lepiej kupić TH10 czy TH16 za 7,5 - 10 dolarów wgrać oprogramowanie Supla

https://www.supla.org/pl/download
Tu jak to zrobić krok po kroku https://www.smartnydom.pl/wgrywanie-firmware-supla-do-sonoff/


I zamiast 89 + shiping mamy dokładnie to samo urządzenie za 23-30 PLN, nie wiem jak Was ale nie będę komuś płacił 89 PLN za to że do Sonoff TH16 wgra ogólnie dostępne oprogramowanie i zgarnie 50 PLN dla siebie.
Ja kupię u "majfrienda" i sam przeklepie na Suplę. Dla tych co nie lubią czekać Sonoff TH16 na allegro kosztuje 57 PLN.
2018-10-15 13:53
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Jak już sam masz zamiar przeklepac to może na coś lepszego niż supla??  Zastanów sie. Co to ten majfrienda?
dodane 2018-10-15 13:53I czym się różnią th10 od th16. Jak patrzyłem sonoff Basic można kupić na allegro za 40zl z przesyłką
2018-10-15 15:12
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

A Sonoff Basic u "majfrienda" (Chińczyka https://pl.aliexpress.com ) kupowałem od 3 do 5 dolarów. To sporo taniej niż 40PLN z allegro a mam ich w domu już chyba 8 szt.
Tu kupiłem 5 szt. w sumie za 28 dołków wychodzi 5,5 dolara za szt.



Różnicy między TH10 a TH16 jakoś nie mogę się doszukać. Podejrzewam że chodzi o moc 10A lub 16A.

Na co przeprogramować jeszcze nie wiem wiem że ten standardowy Sonoff na androida jest dość słaby.
2018-10-15 15:47
  Plakat Posts: 55 Ostrzeżenie: 0
Panowie mam kilka w domu - też zamawianych bezpośrednio u małych skośnych przyjaciół i wszystkie działają na oryginalnym Ewelinku.

Różnica między TH10 a TH16 jest taka jak pisze MarcinBB a dodatkowo TH16 można podpiąć czujnik temperatury, wilgotność, jakiś zbliżeniowy .
TH16 jest rozbudowany o licznik zużycia energii i występuje też w dualu tzn. jeden sonoff i dwa wyjścia do sterowania dwoma urządzeniami.

Czytam o tej Supli i mam podobny dylemat, czy przejść na nią bo możliwości są dużo dużo większe.
2018-10-15 17:20
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Jest jeszcze Afe i openHub do tego daje ogromne mozliwmożl w porównaniu do supli ale niestety trza się już znać. I są uklady dopuszkowe shely ale już nie ta cena
2018-10-15 19:38
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Trochę uporządkuję temat.
Moduły to jedna kwestia. Oprogramowanie (soft) to druga. Zaczęliście dyskusję od modułów SONOFF. Fabrycznie ITEAD instaluje w nich oprogramowanie współpracujące z aplikacją EWeLink. Do modułów SONOFF można wgrać softy działające w różnych środowiskach. Ja od kilku miesięcy korzystam z softów tworzonych w ramach polskiego projektu SUPLA który też już wymieniliście w wątku. Przez te kilka miesięcy widzę jak projekt się rozwija. Pojawiają się nowe pomysły i wdrażane są nowe funkcjonalności. SUPLA poza SONOFFami działa na modułach ZAMEL http://www.zamel.pl/produkty/supla-sterowanie-wifim , NICE https://www.nice.pl/aktualnosc/sterownik-elektroniczny-nice-wi-fi-juz-dostepny , ostatnio pojawiły się również wątki o sterowaniu modułami SHELLY https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=6&t=3762&hilit=Shelly , są również projekty (moduły) autorskie użytkowników np moduł dopuszkowy autorstwa użytkownika Espablo https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=33&t=2188 . Również Espablo stworzył soft uniwersalny dla całej gamy modułów https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=11&t=3843 .
Ja się przekonałem do SUPLI i Was również zachęcam do poczytania forum projektu https://forum.supla.org . Polecam aby obejrzeć też prezentację projektu autorstwa jednego z współtwórców https://youtu.be/5WobKP58YIk .
Ja nie jestem w żaden sposób związany z projektem. Jestem jedynie zadowolonym użytkownikiem.
Na koniec uwaga odnośnie wykorzystania SONOFF BASIC do sterowania bramą. Do takiego zastosowania moduł wymaga przeróbek elektroniki, gdyż fabrycznie po załączeniu przekaźnika modułu na jego wyjściu pojawia się napięcie, a do sterowania bramami potrzebny jest styk bezpotencjałowy. Jeśli zatem zamierzacie kupić moduł bezpośrednio u "majfrienda" i nie chcecie go przerabiać to wybierzecie moduł ze stykiem (stykami) bezpotencjałowym.


2018-10-15 20:10
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Daj link do tego majfrienda bo nie wiem jak to znaleźć. A druga rzecz kupiłem na allegro sonoff gotowy do bramy wszystko pięknie i mega szybko działa tylko powiedz mi jest jakaś opcja by była historia o której i kiedy brama została uruchomiona? Nadmieniam że historia temperatur jako tako jest.
dodane 2018-10-15 19:51coś takiego znalazłem
dodane 2018-10-15 20:10Kolejną fajną sprawą jest takie coś:
Wzmacniacz TDA7492P 2x50W Bluetooth V4.0 8-25V DC
Można podłączyć do tego 2 fajne głośniki JBL i naprawdę daje. Ja mam głośniki sufitowe i schowany w suficie wzmacniacz.
taka mała płyteczka

ja dałem rok temu za to 100zł teraz jak widać potaniały.
2018-10-15 20:46
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

Użytkownicy do sterowania bramą najczęściej wykorzystują taki moduł. U nas dostępny np tu Jeden z wątków na forum

Ja steruję 3 bramami więc zainstalowałem taki moduł

Wszystko zależy od tego iloma urządzeniami chcesz sterować, ile masz miejsca na moduł, gdzie go chcesz zainstalować (w skrzynce przy bramie czy w domu) i jakie masz napięcie w miejscu instalacji modułu.
Co do historii uruchamiania, to nie mam pewności czy obecnie takie informacje można odczytać. Część zdarzeń mam rejestrowanych na https://supla.fracz.com/logs - dotyczy tylko scen skonfigurowanych wg tej metody.
2018-10-15 20:57
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Nieźle znalazłeś... tylko nie wiem czego szukałeś Jeśli zwykłego Basica to OK.
Historia pewnie?? gdzieś tam jest dostępna u mnie w alarmie + pilocie mam to wyszczególnione.

Wzmacniacze jakoś mnie nie przekonują mam 2 zestawy kin domowych 5+1 poczciwego Yamaha RX 383 + zestaw głośników 5+1 i jakiegoś mniejszego Technix`a.
A głośniki sufitowe... trochę jak w sklepie nie widzę pomysłu do ich stosowania.
2018-10-15 22:19
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
and111 napisał » 2018-10-15 20:46

Użytkownicy do sterowania bramą najczęściej wykorzystują taki moduł. U nas dostępny np tu Jeden z wątków na forum


Ja steruję 3 bramami więc zainstalowałem taki moduł

Wszystko zależy od tego iloma urządzeniami chcesz sterować, ile masz miejsca na moduł, gdzie go chcesz zainstalować (w skrzynce przy bramie czy w domu) i jakie masz napięcie w miejscu instalacji modułu.
Co do historii uruchamiania, to nie mam pewności czy obecnie takie informacje można odczytać. Część zdarzeń mam rejestrowanych na https://supla.fracz.com/logs - dotyczy tylko scen skonfigurowanych wg tej metody.

No ale jak patrzę to ten 4ch nie ma mozliwości podłączenia czujników zbliżeniowych co za tym idzie nie masz takiej informacji zwrotnej czy fizycznie brama się domknęła no chyba że się mylę bo go jakoś tam przekonfigurowałeś fizycznie
dodane 2018-10-15 22:19
marcinbb napisał » 2018-10-15 20:57

Nieźle znalazłeś... tylko nie wiem czego szukałeś Jeśli zwykłego Basica to OK.
Historia pewnie?? gdzieś tam jest dostępna u mnie w alarmie + pilocie mam to wyszczególnione.

Wzmacniacze jakoś mnie nie przekonują mam 2 zestawy kin domowych 5+1 poczciwego Yamaha RX 383 + zestaw głośników 5+1 i jakiegoś mniejszego Technix`a.
A głośniki sufitowe... trochę jak w sklepie nie widzę pomysłu do ich stosowania.

Prawda taka że miałem w suficie taką rewizję gdzie schodziły się wszystkie kable z lamp salonowych i z kuchnie i trzeba było czymś tą dziurę zamknąć więc taki głośnik idealnie załatwił sprawę a że również nie miałem kasy na zestaw 5+1 (ok 2tyś) to sprawa ze wzmacniaczem była dla mnie idealna heheh
2018-10-16 21:25
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
pab11o napisał » 2018-10-15 22:19
No ale jak patrzę to ten 4ch nie ma mozliwości podłączenia czujników zbliżeniowych co za tym idzie nie masz takiej informacji zwrotnej czy fizycznie brama się domknęła no chyba że się mylę bo go jakoś tam przekonfigurowałeś fizycznie 

Moduł mam trochę zmodyfikowany: zrezygnowałem z możliwości sterowania przekaźnikami/wyjściami modułu za pomocą przycisków na module. Pod piny tych przycisków mam podlutowane wyjścia na kontaktrony. Niestety z braku czasu kontaktrony nie są jeszcze zamontowane przy bramach...
Muszę jeszcze uprzedzić w jednej kwestii. Cześć modułów SONOFF po wgraniu SUPLA miewa problem: w przypadku braku sygnału WI-FI z sieci do której zalogowany jest SONOFF  moduł poszukując sieci co jakiś czas się restartuje się. W chwili restartu potrafi na ułamek sekundy załączyć przekaźnik/przekaźniki. Jeśli moduł steruje oświetleniem, to co najwyżej mignie przez chwilę światło, w przypadku sterowania bramą niestety wystarczy do otwarcia/zamknięcia bramy. U mnie tak się zdarzyło. Problem eliminuje dolutowanie kondensatora: 1 kondensator na każdy z przekaźników modułu. W moim przypadku pomogło. Być może w najnowszym sofcie by @Espablo ten problem został rozwiązany programowo. Ja nie miałem jeszcze okazji tego przetestować. 
2018-10-16 22:59
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Większość osób co kupuje produkt chce aby był gotowy bo 80% społeczeństwa nie potrafi zrobić modyfikacji i dla niego zakup sonoff 4ch może być wyrzuceniem pieniędzy w błoto. 
2018-10-16 23:30
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Wczoraj do południa kupiłem Sonoff Gate, do dziś jeszcze nie wysłali 
2018-10-16 23:38
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
buahaha ja długo czekałem chyba z tydzień
2018-10-17 20:41
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

pab11o napisał » 2018-10-16 22:59
Większość osób co kupuje produkt chce aby był gotowy bo 80% społeczeństwa nie potrafi zrobić modyfikacji i dla niego zakup sonoff 4ch może być wyrzuceniem pieniędzy w błoto. 
Źle mnie zrozumiałeś. Nie proponowałem nikomu, żeby do sterowania bramą zastosował SONOFF 4CH PRO.
Ostrzegłem jedynie, że kupno "fabrycznego" SONOOFF BASIC dla osoby poszukującej gotowego urządzenia do sterowania bramą jest złym rozwiązaniem, gdyż na wyjściu "fabrycznego" modułu pojawia się napięcie. Podłączenie go bez przeróbek pod bramę doprowadzi co najmniej do uszkodzenia elektroniki bramy i/lub modułu. W gorszym przypadku może dojść do porażenia kogoś prądem.
Wskazałem moduł najpowszechniej stosowany do sterowania bramą ze względu na jego niewielkie rozmiary, wyjście bezpotencjałowe i gotowe piny do których można podłączyć krańcówkę/kontaktron. Moduł może być zasilany napięciem 24V, czyli takim, jakie jest w większości centralek sterujących bramami. Dzięki temu moduł można "upakować" w skrzynce z centralką bramy. Oczywiście bardzo istotna jest także stosunkowo niska cena modułu. Do modułu należy wgrać oczywiście odpowiednie oprogramowanie. Jeśli ktoś ma możliwość zainwestowania większej kwoty, to może zdecydować się na dedykowane moduły do sterowania bramami - już z wgranym oprogramowaniem SUPLA: moduł bramowy ZAMEL SBW-01 lub moduł bramowy NICE SBP-01
Ja świadomie zdecydowałem się na moduł SONOFF 4CH PRO, gdyż spełniał moje podstawowe wymagania: miał 4 wyjścia bezpotencjałowe, z których 3 były mi potrzebne do sterowania bramami, miał mocowanie na szynę DIN (chciałem zainstalować moduł w rozdzielni elektrycznej do której mam doprowadzone przewody sterowania bramami), mógł być zasilany z napięcie 230V, no i najważniejsze – kosztował niespełna 140 zł z przesyłką (zakup w Polsce). Kupując moduł nie miałem jeszcze pewności, czy uda mi się uruchomić na nim SUPLA, gdyż dostępne wówczas softy były skompilowane pod moduł SONOFF 4CH (bez PRO) – w tym module wyjścia są „napięciowe” – czyli w chwili załączenia danego kanału na jego wyjściu pojawia się napięcie. Na szczęście po zainstalowaniu SUPLA moduł działał zgodnie z moimi ówczesnymi oczekiwaniami: umożliwiał mi sterowanie bramami. W niedługim czasie jeden z forumowiczów skompilował oprogramowanie z możliwością podpięcia czujników otwarcia (kontaktronów), czujnika temperatury (DS18B20), oraz czujnika temperatury i wilgotności (DHT22). Byłem świadom, że w moim przypadku konieczna będzie niewielka przeróbka – dolutowanie wyjść na czujniki otwarcia.
Reasumując: zanim zdecydujecie się na zakup jakiegoś modułu musicie być świadomi gdzie i do czego chcecie go zastosować: jakie ma być napięcie zasilające, ilość kanałów/wyjść; czy wyjścia mają być napięciowe/beznapięciowe; wymiary i sposób montażu (dopuszkowy, we własnej obudowie, bez obudowy, montaż na szynę DIN itp.), czy ma gotowe wyjścia na osprzęt dodatkowy typu kontaktrony, czujniki temperatury, wilgotności itp. Oczywiście ważne jest, czy ktoś potrafi wykonać podstawowe czynności z lutownicą i może podejmować się przeróbek/modyfikacji do własnych potrzeb, czy też oczekuje rozwiązania kompletnego (gotowego modułu po ewentualnych modyfikacjach z wgranym oprogramowaniem – jak np. wspomniany SONOOF BASIC oferowany po przeróbkach na alle...o). Jeśli ktoś oczekuje kompletnych rozwiązań, to może także wybrać wspomniane już moduły z certyfikatami produkowane przez ZAMEL czy NICE (wszystko zależy od umiejętności i od zasobności).
Jeśli ktoś ma wątpliwości co zakupić pod własne potrzeby, to polecam poszukać na wspomnianym forum SUPLA ,a jeśli nie znajdziecie gotowej odpowiedzi, to zadać pytanie na forum.

Przepraszam za trochę przydługi wpis. Mam nadzieję, że dzięki niemu będziecie dokonywać świadomych wyborów - czyli nie "wyrzucicie pieniędzy w błoto". Jeszcze raz zaznaczam, że jestem jedynie użytkownikiem rozwiązań, które powstały w ramach projektu SUPLA. Nie miałem do czynienia z innymi (poza testowaniem przez krótki okres „fabrycznej” aplikacji EWeLink).
Z pewnością i na tym forum są użytkownicy innych rozwiązań i może zechcą się wypowiedzieć co do ich funkcjonalności i potencjalnych kosztów.

2018-10-17 21:40
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Jesu nie dam rady tego przeczytać za dużo. Nigdzie nie użyłem słowa Basic przeczytaj mój pierwszy post gdzie podaje już zmodyfikowanego pod bramy sonoff. Druga rzecz nie proponuj ładować tego urządzenia do skrzynki przy bramie gdyż tam sygnał wifi może nie docierać z domu. A trzecia rzecz prosił bym jak w temacie może jakieś kamerki do monitorowania domu jakie polecacie, domofony, dzwonki bezprzewodowe. Zamknijmy temat sonoff ktore jest  becnie najtańszym urzadzniem wifi on/off.
2018-10-17 22:53
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Witam, u mnie sygnał wi-fi jest przy skrzynce centralki bramy Nice ale martwi mnie zakres pracy tego Sonoff-a w/g specyfikacji 0-40*C  Towar wysłano myślę,  że jutro dotrze
2018-10-17 23:14
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

1.
pab11o napisał » 2018-10-17 21:40
Nigdzie nie użyłem słowa Basic przeczytaj mój pierwszy post gdzie podaje już zmodyfikowanego pod bramy sonoff. .

Czytałem dokładnie cały wątek. Wiem co kupiłeś. Pisałeś jednak później:
pab11o napisał » 2018-10-15 20:10
Daj link do tego majfrienda bo nie wiem jak to znaleźć. A druga rzecz kupiłem na allegro sonoff gotowy do bramy wszystko pięknie i mega szybko działa tylko powiedz mi jest jakaś opcja by była historia o której i kiedy brama została uruchomiona? Nadmieniam że historia temperatur jako tako jest.
dodane 2018-10-15 19:51coś takiego znalazłem

Twój link do sonoff basic pod wpisem o sterowaniu bramą może być różnie zrozumiany.


2. Info o montażu modułu w skrzynce przy bramie podałem na podstawie informacji od użytkowników. Są różne powody dla których decydują się na takie rozwiązanie: nie mają możliwości estetycznego zamaskowania modułu w budynku, tak im po prostu wygodnie, a czasami nie mają wolnych dodatkowych przewodów pomiędzy modułem a bramą (ani możliwości ich przeciągnięcia). Przewody koniecznie do podłączenia czujnika otwarcia. Z tego powodu nawet w sytuacji niedostatecznej siły sygnału wifi stosują rozwiązania zwiększające zasięg wifi i montują moduł przy bramie.


3. Masz rację! Mój wpis jest zbyt obszerny. Zgadzam się również, że dość o sonoff. Pozostałe poruszone przez Ciebie tematy są również interesujące.

dodane 2018-10-17 23:14
leON22 napisał » 2018-10-17 22:53
martwi mnie zakres pracy tego Sonoff-a w/g specyfikacji 0-40*C  Towar wysłano myślę,  że jutro dotrze

Zerknij na ten wątek. Nie powinno być problemów.

Sonoff a działanie na mrozie
2018-10-17 23:17
  pab11o Posts: 538 Ostrzeżenie: 0
Myślę o czymś takimkamera ale cenowo troszkę drogo może xiaomi już się zrobiło drogie? Może ktoś z was zaproponuje coś podobnego tańszego o szerokątnym obiektywie
2018-10-17 23:21
  and111 Posts: 29 Ostrzeżenie: 0

leON22 napisał » 2018-10-17 22:53
martwi mnie zakres pracy tego Sonoff-a w/g specyfikacji 0-40*C  Towar wysłano myślę,  że jutro dotrze

U mnie nie otwiera się link z wcześniejszego wpisu do postu o działaniu sonoff na mrozie. W razie czego wklejam do skopiowania:
https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=6&t=3131&hilit=mrozie
First pagePrevious page2 / 4Next pageLast page
Users on-line: bili, Karlik, lukaszgrabowski1983, marcin1981, marekmarek, Tyson, wojtekr1960