W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Najnowsza Aktualizacja Wersja: 1.1.28.1 - pytanie Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
2018-10-20 13:36
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Mając tylko jeden czujnik w 1 pokoju nie używać wyłączenia pompy po dogrzaniu i nie definiować obwodów w pokojach bo po dogrzaniu tego jednego pokoju pompa zatrzyma się i w innych pokojach będziecie mieć kostnicę.


Mnie się dzisiaj przywiesił system albo głowica. 
Ustawione w pokoju że ma być 7 stopni a nagrzało do 28 stopni i głowica otwarta na 38 zamiast zamknięta na 0. Takie hocki klocki.
2018-10-22 10:11
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
Seba w tej chwili po dodaniu do obwodu choćby jednego pokoju z głowicą TH2 sterownie pompą w obwodzie przechodzi tylko na Bero.
Temat wygląda tak: na rozdzielaczu podpiętym pod obwód CO1 mam grzejniki + podłogówkę w łazience. Na grzejnikach mam TH2 i tu sprawa prosta, gdy któraś się otworzy, to pompa startuje. Pozostaje problem jak uruchomić pompę gdy wszystkie głowice są zamknięte aby dogrzać obieg podłogówki w łazience. Pozostaje tylko sterowanie przez niezamontowaną na grzejniku TH2, bo na samym obwodzie podłogówki mam RTL. Gdyby sterowanie było przez sprawdzenie temp. w pokojach i regulatorze pokojowym (jeśli taki jest wybrany) to pompa mogłaby startować także z pokojowego, a ten mógłbym np dopiąć na RTL-ce w celu kontroli temp na powrocie, dodatkowo wymuszać choćby programatorem (podwyższona temperatura) załączanie pompy aby przed wieczorem dogrzać płytki w łazience.
2018-10-22 11:14
  siema Posts: 118 Ostrzeżenie: 0
CZy aktualizacja pobierze się sama  w niedalekiej przyszłości czy trzeba pobrać samemu?
2018-10-22 17:30
  sq9tbu Posts: 1240 Ostrzeżenie: 0
Pobierze się sama.
2018-10-23 07:46
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

Szczerze jestem zawiedziony nową wersją.
Nie idziecie w optymalizację pracy kotła.
Kocioł powinien wiedzieć aby zacząć grzać kiedy ruszy pompy (ogrzewanie na termostatach). A tak zanim sie rozbuja to zanim to  temperatura kotła mocno spadnie.

Druga sprawa brak możliwości zrzutu przebicia temperatury kotła do CWU. Powinna być możliwość ustawienia temperatury przejęcia nadwyżki przez CWU.

I najważniejsze mam siłownik z którego nie korzystam ponieważ aby nim sterować musi być załączona pompa.
Tylko że przez jeden zawór idą dwie pompy


2018-10-23 09:24
  mirkasss Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
witam a ja mam pytanie o ten nowy tryb kotła ekoplus + lepszy od eko plus czy wszyscy palą na manualu
2018-10-23 10:27
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Powolniak napisał » 2018-10-23 07:46

Szczerze jestem zawiedziony nową wersją.
Nie idziecie w optymalizację pracy kotła.
Kocioł powinien wiedzieć aby zacząć grzać kiedy ruszy pompy (ogrzewanie na termostatach). A tak zanim sie rozbuja to zanim to  temperatura kotła mocno spadnie.

Druga sprawa brak możliwości zrzutu przebicia temperatury kotła do CWU. Powinna być możliwość ustawienia temperatury przejęcia nadwyżki przez CWU.

I najważniejsze mam siłownik z którego nie korzystam ponieważ aby nim sterować musi być załączona pompa.
Tylko że przez jeden zawór idą dwie pompy



Aktualizacja nie ma tu nic do rzeczy.
Kocioł wie kiedy ma zacząć grzać, jeśli ma nadwyżkę temp. powyżej zadanej po co ma grzać?
Najpierw wykorzystuje to co ma w zapasie, jesli zaczyna brakować grzeje, kotły na paliwa stałe mają dużą bezwładność to nie ma tak że pstryk i już.
Temperatura "zbicia" nadwyżki przecież jest a czy Ty musisz mieć czym kręcić znowu? nie.
Kiedy zajdzie potrzeba zrzuci.
Co do zawory to nie jest to nikogo wina że z niego nie korzystasz, odkręć i sprzedaj jak Ci nie potrzebny, to też nikogo wina że ktoś CI narobił gnoju w instalacji a po co nim kręcić skoro pompy stoją też nie pojmuję.
Po prostu nie radzisz sobie z tym a nie że aktualizacja.
dodane 2018-10-23 10:27
mirkasss napisał » 2018-10-23 09:24
witam a ja mam pytanie o ten nowy tryb kotła ekoplus + lepszy od eko plus czy wszyscy palą na manualu

Co dla Ciebie lepsze musisz zdecydować sam.
W manualu? jak czujesz się na siłach, próbuj, tutaj jednak trzeba trochę doświadczenia ktorego większość po prostu nie ma. W automacie sobie nie radzicie gdzie większość rzeczy robi za Was sterownik a w manualu trzeba ustawić wszystko samemu pod dane paliwo.
2018-10-23 11:08
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

karoka panie wychodzący z szafy


1. Po to ma ruszyć wcześniej(w momencie wykrycia startu CO) aby nie dochodziło do sytuacji  nadmiernego spadku temperatury kotła podczas grzania podłogi.
2.  po przebiciu temperatury zadanej po co ciepło ma iść w stratę postojowa skoro możne iść w CWU lub CO niech  pompy chodzą to wytracenia nadwyżki w kotle i  kocioł zachowa powiedzmy  tylko 5*C przebicia


3. Po to ma kręcić tym zaworem że jak  chodzi druga pompa to żeby nie był zamknięty instalacja jest zrobiona dobrze tylko nie przewidziałem że  ktoś spierdzieli sterownik i sterowanie zaworem jest zależny od pompy.

Zwór  ma otwarta  na  połowę i podłoga się sam reguluje przy sterowaniu termostatatami.
2018-10-23 11:16
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
@karoka65 chyba nie załapałeś dobrze o co chodzi Powolniakowi z tym zaworem. Wystarczyło by dać możliwość sterowania zaworem na obydwu obwodach, tak żeby jeden zawór n-drożny mógł być spięty z obwodami 1 i 2, i wtedy temperatura za zaworem/ochrona powrotu jest połączona z pracą pomp dla obydwu obwodów.
Ale może się nie znam, jestem li tylko informatyk i od strony algorytmu nie widzę tu problemy. Może podłączenie dwóch obiegów pod jeden zawór n-drożny jest jakimś błędem w sztuce hydraulicznej?
2018-10-23 11:28
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Wystarczy panie powolniak żeby nie doprowadzać do tych wysokich przeregulowań temperatury i nic nie trzeba będzie zrzucać.
Tobie ktoś wmówił że instalacja jest zrobiona dobrze a Ty to tylko powtarzasz.
dodane 2018-10-23 11:28
mamut napisał » 2018-10-23 11:16
 Może podłączenie dwóch obiegów pod jeden zawór n-drożny jest jakimś błędem w sztuce hydraulicznej?

No dla mnie jest.
Jak jeden zawór ma utrzymać temperatury na dwóch obwodach z dwóch czujników, nie widziałem jeszcze takiego ale widać niektórym jest to ciężko pojąć i pier...ą dyrdymały po forach.
2018-10-23 11:41
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

Zawór ma tylko utrzymywać temperaturę Tz i  to wszystko nie zależnie która pompa chodzi co w tym skomplikowanego?

Po do grzani oobwodu 1 zamyka się zawór a nie powinien tego robić ponieważ przez niego może w tym czasie ciągnąć pompa 2.



A w jaki sposób mm nie doprowadzać do przebicia temperatury jak palę na minimum   weglem 23-24MJ po kilku godzinach grzania jak odstawi mi się podłoga to oczywiste że przebiję temperaturę i to  znacznie. Dlaczego niema opcji wciągnięcia tej nadwyżki tam gdzie się przyda?
Chyba przy 75*C włącza się CWU ale dlaczego nie można tego regulować powiedmy przy  60


2018-10-23 11:49
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
@karoka65 zawór ma przecież czujnik temperatury za zaworem, więc nie musi mieć dwóch czujników. Wystarczy że czujnik będzie założony przed rozgałęzieniem na dwa obwody, oczywiście jeśli na obydwa dajesz taką samą temperaturę i gra gitara. Problem jest wtedy gdy potrzebujesz mieć różne temperatury na obwodach, wtedy potrzebujesz stera, który obsłuży więcej niż jeden zawór n-drożny.
2018-10-23 12:24
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Jakie to proste.
2018-10-23 12:39
  LiMat Posts: 166 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2018-10-23 12:24
Jakie to proste.

Masz u mnie "likea" za wszystkie trafne komentarze.
2018-10-23 12:39
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
@karoka65 kilka linijek kodu i idzie to ogarnąć, skopiować sterowanie zaworem 4D obecne, dodać na OR warunki dotyczące obwodu CO2 i tyle. Chyba, że są do tego przeciwwskazania natury hydraulicznej, dlatego zadałem powyżej pytanie odnośnie tego.
2018-10-23 12:52
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Mamut ja jak tak bardzo bym już chciał zasilać dwa obiegi jedną temperaturą podmieszaną zaworem dałbym jedną mocniejszą pompę za tymże zaworem i wsio ale jak hydraulik zobaczy takiego gostka to założy mu nawet 4 pompy na których więcej zarobi a on później pitoli po forum że sterownik jest do doopy.
Jaki był przed aktualizacją pod tym względem taki jest i po.
Chcesz różne temperatury to jak pisałeś drugi sterownik zewnętrzny z obsługą zaworu albo manulany bo na razie koala dwóch z siłownikami nie obsługuje ale prace nad tym trwają z tego co wiem.
2018-10-23 13:22
  mamut Posts: 352 Ostrzeżenie: 0
Karoka też słyszałem o większej ilości zaworów i pomp. Ot ciekawiło mnie właśnie czy hydraulicznie jest to do ogarnięcia, czy jednak jest to niewskazane, a mam okazję konwersować tu ze specami w tej dziedzinie i okazję do nauki. Niestety na swoich hydraulików nie mam co liczyć w tym względzie.
Choć wydaje mi się, że idea ochrony powrotu przez zawór 4d zakładałaby właśnie umieszczenie tegoż w algorytmie na obydwu obwodach.

BTW przydałaby się połączenie pokoje + reg pokojowy, bo zapewne nie tylko ja mam tak, że na pięterku na łazienkę idzie podłogówka z tego samego rozdzielacza co grzejniki i nie ma jak odpalić pompy po dogrzaniu wszystkich pokoi bez dorzucania dodatkowej TH2, która w tym przypadku będzie tylko autopstryczkiem bez montowania jej na zaworze grzejnika.
2018-10-23 13:25
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

karoka hydraulik zrobił to  co mu kazałem. Są rożne wykończenia podłogi i różne kondygnacje Tz może być taka sama kwestia czasu grzania ale nie przewidziałem sterownik ma az takie niedociągnięcie.
Sterownik wg reklamówki ma sterować zaworem a robi to tylko pod pewnymi warunkami. Za wór to zawór a pompa to pompa. Ktoś spartolił sterownik i tyle nie robi tego co ma

2018-10-23 13:25
  karoka65 Posts: 3432 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Powolniak napisał » 2018-10-23 11:08

karoka panie wychodzący z szafy

Trzeba było kupić sobie pompę ciepła, zobaczyłbyś jak "biedny" jest sterownik w urządzeniu grzewczym o wartości 4 razy większym niż Twój kocioł
2018-10-23 13:29
  Powolniak Posts: 43 Ostrzeżenie: 0

Tam walisz taryfowo, Tz i  termostatem i tyle w temacie. A tu Tz lub krzywej nie idzie ustawić bo pompa jest powiązana z zaworem
First pagePrevious page3 / 4Next pageLast page
Users on-line: