Forum bruli.pl v3.5 kto pomoże Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
ILCZYNAdom
|
witam mam problem z ustawieniami kto pomoże
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A czego Ci trzeba ?
|
|||
|
||||
pablo
|
wiecie ,czasami mi brakuje Mikołaja ,bo za to pytanie by była ciekawa riposta
|
|||
|
||||
leON22
|
Pewnie , coś w stylu "kto pyta nie błądzi" Jak widać pytanie pozostało bez odpowiedzi
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam wszystkich forumowiczów Jeżeli można, podepnę się tutaj Posiadam piec Kamen Multi 25 KW, instalacja z jedną pompą c.o i zaworem 3D bez siłownika. Dom o pow ok 165m2 nieocieplony. Od niedawna jestem podłączony do portalu esterownik, proszę o rzucenie okiem na moje wykresy i ustawienia. Z góry dziękuję Pozdrawiam |
|||
|
||||
leON22
|
Piszesz , że masz jedną pompę , a na schemacie instalacji są trzy
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
No właśnie, nie wiem o co chodzi Jak to zmienić? dodane 2018-12-03 16:20Trochę pozmieniałem, nie wiem czy dobrze dodane 2018-12-03 17:11 Ale teraz mi się wydaje, że dłużej dochodzi do zadanej kotła |
|||
|
||||
leON22
|
Jak nie masz tej mieszającej , to w zaawansowanych zmień Funkcja pompy dodatkowej - Wyłącz Czy masz pompę CWU i bojler Czym regulujesz temp. wew. pomieszczeń ? Zwiększ temp zadaną kotła na min 55 st , żeby mieć powrót na poziomie zalecanego minimum 45 st . Histereza kotła 0.5 st , przejścia na moc max 1 st i dołóż po jednym podaniu do obu mocy
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zmiany wprowadzone Bojler mam. pompy CWU nie, temp wew. reguluję termostatami (zimno odkręcam, gorąco zakręcam) Na poprzednich ustawieniach miałem trochę niedopalonego groszku. Zobaczę jak będzie teraz |
|||
|
||||
karoka65
|
Termostaty ustawia się raz i praktycznie nie rusza a nie kręci na okrągło.
Do odkręć/zakręć wystarczyło dać zwykłe zawory jak ktoś lubi kręcić |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na niektórych grzejnikach mam jeszcze stare zawory, na kilku termostaty.
Oczywiście nimi nie kręcę. Pomału będę chciał wymienić je na radiowe. dodane 2018-12-04 09:39 leON22 przy tych ustawieniach piec bardzo długo dochodził do zadanej temp. czasami ponad godzinę. Zmiana temp kotła na 54 niewiele zmienila. Dlatego ustawiłem moc min/max 12/16KW. Teraz dogrzewa się w ok 20 min |
|||
|
||||
karoka65
|
Jeśli w domu jest ciepło to wolałbym żeby własnie dłużej dochodził do zadanej i krócej stał a nie odwrotnie.
Myślisz że mniej spalisz jak kocioł będzie dłużej stał w podtrzymaniu? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
To może zamiast zwiększać moc, podnieść moc dmuchawy?
|
|||
|
||||
karoka65
|
Ciepło bierze się ze spalonego węgla a nie z dmuchania.
Jakąś ilość węgla można spalić szybko lub wolniej. Najlepiej gdybyś potrafił spalać ten węgiel z taką "szybkością" żeby pokrywać straty jakie generuje budynek na bieżąco, Niestety w wielu przypadkach jest to niemożliwe dlatego że palniki mają swoje ograniczenia a kotły przeważnie wciskają Wam jeszcze po 2 czy 3 razy za duże jakie powinniście mieć. To tak po krótce bez głębszego rozkminiania tematu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wiesiek, ale nie zawsze doganianie jest dobre. Zależy od kotła, dobrze o tym wiesz.
|
|||
|
||||
wlasti
|
verb napisał » 2018-12-04 20:44 Wiesiek, ale nie zawsze doganianie jest dobre. Zależy od kotła, dobrze o tym wiesz. Czy jest jakaś zasada - które rodzaje kotłów wolą doganianie a które PIKi mocy?? |
|||
|
||||
gmaj22
|
verb napisał » 2018-12-04 20:44 Wiesiek, ale nie zawsze doganianie jest dobre. Zależy od kotła, dobrze o tym wiesz. Jedni wolą złapać króliczka, inni zaś go gonić- dobrze o tym wiesz |
|||
|
||||
Forest07
|
Witam Wszystkich forumowiczów z bliska i daleka. Może jeszcze ja podepnę się pod temat, prosząc o pomoc. Od 1,5 miesiąca podejmuję próby optymalnego ustawienia pieca, Kamen 20KW. Instalacja starego typu, duży wsad wody. Udało mi się osiągnąć spalanie na poziomie ok 30 kg/doba przy temp ok 0. Martwią mnie jednak spieki oraz to czy jednak nie jest to dużo. Parametry spalania można zobaczyć tutaj: https://esterownik.pl/device/17840. Jeszcze jedno piec użytkuje moja mama, a ja staram się regulować parametry zdalnie. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Piotr |
|||
|
||||
leON22
|
Witam , mile widziane byłoby jakbyś bardziej szczegółowo opisał swoją instalację , ile m2 ogrzewasz , czym palisz , czym regulujesz temp.wew.pomieszczeń ( termostaty na grzejnikach , czy zawór 4D i czujnik temp.wew jak na schemacie ) . Co do spieków, to przy tak niskim nadmuchu jaki masz ustawiony w grupowym 12/16kW- 31/32% jest to trochę zastanawiające Ciekawe jakiego rodzaju są to spieki koksowe , czy żużlowe pewny Osobiście nie podoba mi się ochrona powrotu zaworem 4D , przy niższych temp. na zewnątrz możesz mieć problem z dogrzaniem obiegu CO , bo temp.powrotu będzie miała priorytet . Ogólnie wszystko jest OK , czas reakcji zaworu w/g mnie za niski 10s , czy czas jego otwarcia jest zgodny ze specyfikacją siłownika Zamontuj jeszcze czujnik temp. zew. ustaw odpowiednio "pogodówkę" krzywą grzania dla zaworu 4D i ciesz się ekologicznym spalaniem , pozdrawiam
|
|||
|
||||
Forest07
|
Dziękuję i wyjaśniam. Do ogrzania ok 170 M. Brak glowic na zawodach. Termometr temperatury wew. zamontowany, myślę o montażu czujnika temperatury zewnętrznej. Palę węglem z Kareny, seledynowym. Sugerujesz zwiększenie nawiewu? Wyłączyć ochronę powrotu? Dziękuję za zainteresowanie.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||