Usługi zdalnego dostępu powoli powinny wracać do normy.
Za wszystkie utrudnienia przepraszamy
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z spiekami Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2018-10-06 07:51
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Zamer, 
Spróbuj pracy 12/12 kW i doreguluj wiatr patrząc na histogram - słupku wysokie w środkowej części. za dużo wiatru słupki po lewej, za mało po prawej. Oczywiści musi popracować kilka godzin.
Przełącz pompę CWU na 2 bieg.
dodane 2018-10-05 20:56Zamer, dla 12 kW podmuch 35% spróbuj - jutro rano.
dodane 2018-10-06 07:51
LiMat napisał » 2018-10-05 16:18
Zamer napisał » 2018-10-05 16:07
CWU cały czas była ustawiona na pierwszym biegu. W pompie CO zmieniłem z autoadapt na pierwszy bieg. Jak usunąłem spieki to nawet taki kopczyk był nad krawędzią. Zobaczymy co będzie po zmianie tego biegu w pompie.

OK. Cierpliwości.
Kup wapno, to pomaga. Zobaczymy co zmieni zmniejszenie wydajności pompy CO.
Czy spieki są twarde czy raczej łatwo kruszące się - niedopały?
W ustawieniach zaworu 4D wróć do czasu reakcji 60 sek. i histerezy 1st.C - wolniejsza reakcja instalacji.

Powrót nie osiągnie wyższej temperatury niż obecnie, chyba że podniesiesz temp. kotła.
Zauważ, że nie osiągasz nastawionej temperatury CWU!
Zwiększenie prędkości pompy niewiele pomaga.
Moim zdaniem, problem tkwi w zdławieniu przepływu wody kotłowej przez zasobnik - zbyt małe średnice rur - powinno być 28 mm. Na filmie widać, że powrót masz mniejszej średnicy. No chyba, że masz w tym układzie skręcony jakiś zawór, którego nie widać - to go odkręć.
Kocioł jako taki ładnie trzyma temperatury i daje radę!
Ze spiekami musisz powalczyć wapnem i podmuchem.
Powodzenia.   
2018-10-06 14:07
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Dzisiaj podłączyłem czujnik temperatury wewnętrznej
2018-10-06 14:49
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Zamer napisał » 2018-10-06 14:07
Dzisiaj podłączyłem czujnik temperatury wewnętrznej

Poziom temperatur musisz dopasować do swoich potrzeb. Nie konieczne moje będą dla ciebie dobre.
Po osiągnięciu temperatury nastąpi obniżenie jej o ustawione 2 st.C. Możesz zaprogramować dobę i dni według potrzeb.
Z tym wiatrem to nie przesadzaj dla 12 kW - podmuch 30%. OK spróbuj. Jak nie dopala albo dymi - po 1% do góry. Co kilka godzin oczywiście.
2018-10-09 11:09
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
Witam, podłączę się pod temat @Zamera
Mam OEP M 14 Kw
dom 139 m2 na parterze podłogówka + 1 mały pokój tylko grzejnik bez podłogówki
poddasze użytkowe jest niewykończone i nieocieplone, ale schody mamy zamknięte styropianami, żeby ciepło zbytnio nie uciekało do góry
Ściany ocieplone 15 cm styropian

To są moje pierwsze styczności z piecem na węgiel - do tej pory mieszkałem w bloku w mieście
Podpatrując ustawienia innych uzytkowników forum udało mi się dużo poprawić w stosunku do tego co było na początku.
Palę Retopalem, ale często mam spieki kruche tzw popcorny, które w miarę łatwo się rozkruszają
Mógłby ktoś zerknąć co jest do poprawy w ustawieniach ?
pozdrawiam
2018-10-09 20:12
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. 



dodane 2018-10-09 20:02No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. Spróbuj moje może akurat podpasuja. Dzięki Limat za wskazówki. 



dodane 2018-10-09 20:07No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. Spróbuj moje może akurat podpasuja. Dzięki Limat za wskazówki. 



dodane 2018-10-09 20:12No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. Spróbuj moje może akurat podpasuja. Dzięki Limat za wskazówki. 


2018-10-09 20:16
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Nie ma za co ale żeby aż 3 razyczko
2018-10-09 20:22
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. Spróbuj moje może akurat podpasuja. Dzięki Limat za wskazówki. 



dodane 2018-10-09 20:22No tak jeśli chodzi o spieki to jutro zrobie zdjecie jak to wygląda ale wydaje mi się ze jest o niebo lepiej
A temperatura powrotu się ustabilizowała. Czekam aż temperatura spadnie w granicach zera i zawór 4d otworzy się. bardziej i co się stanie. Spróbuj moje może akurat podpasuja. Dzięki Limat za wskazówki. 


2018-10-09 20:28
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Kombinuj delikatnie dalej, czytaj forum (cenne porady kolegów) a nauczysz się obsługi swojego kotła i instalacji. Będzie ciepło. Myślę, że możesz wypróbować teraz 8/12. Pozdrawiam.
PS. Masz zrobione dosuszanie paliwa w zasobniku - warto! Znajdziesz o tym w wielu postach i na YT.
2018-10-11 12:07
  piotrtesznar Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam forumowiczów. Przed sezonem chciałem podpytać Was jak można zoptymalizować parametry sterownika aby spalać bardziej wydajniej i ekonomiczniej. mój id sterownika poniżej. Jeśli ktoś ma pomysł co poprawić, co polepszyć będę wdzięczny. Na wykresach widać, że piec pracuje na 1/4 mocy...Podłogówkę muszę sterować ręcznie bo nie ma czujnika temperatury podpiętego. Za każdą radę będę wdzięczny.


https://esterownik.pl/device/14283
2018-10-11 14:59
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Masz włączoną funkcję pompy mieszającej a ochronę powrotu realizujesz przez pompę CWU?
Temperatura powrotu na 35 - to tak jak bez ochrony.
Jeżeli kocił pracuje na 1/4 mocy to przejdź z retortowy ecoal na spalanie grupowe 8/8 - ustaw ilość podań i podmuch. Potem przełącz na 12/12 doreguluj j.w. Następnie możesz przejść na 8/12 z histerezą 1,5 st.C
Aktywuj "pogodówkę" dla 4D i ustaw krzywą temperaturową +10 / -10 tak jak ci odpowiada. Pompę Co przełącz na NIE wyłączanie po dogrzaniu Jak to zrobisz to możemy pójść dalej w programatory, temp. obniżoną itp.
PS. Skąd u ciebie taka wysoka temperatura za zaworem 4D, przy jego zamknięciu?! Może nie jest w pozycji 0%?
Czujnik temp. powinien być za pompą CO.
 
2018-10-13 15:25
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Jest poprawa z spiekami spadają z Palnika. Da rade cos jeszcze pozmieniać? 
2018-10-15 10:37
  crazyman Posts: 57 Ostrzeżenie: 0
@Zamer ja na retopalu też palę i mam podobnie...popcorn to najlepsze co udaje mi sie osiągnąć na ten moment
uprzedzam że jestem zupełnym świeżakiem jeśli chodzi o palenie
2018-10-26 14:40
  piotrtesznar Posts: 12 Ostrzeżenie: 0

LiMat nie bardzo rozumiem...Nie jestem profesjonalnym użytkownikiem sterownika, tak jak i nie znam się na instalacjach CO. Wydaje mi się, że masz rację mówić, że z zaworem 4D jest coś nie tak bo czujnik temperatury jest za zaworem, zawór jest teoretycznie zamknięty a temperatura i tak jest cały czas powyżej 35*. Jeśli chciałbyś pomóc w lepszym doborze parametrów to niestety ale musisz mi trochę więcej szczegółów podać.



Z góry dzięki.

2018-10-26 15:14
  mamut Posts: 245 Ostrzeżenie: 0
piotrszenar pytanie jak daleko za zaworem bo na dostarczonych czujnikach nie ma zbyt długich przewodów. Jeśli czujnik będzie zbyt blisko zaworu to najzwyczajniej ten mały kawałek pomiędzy zaworem a czujnikiem będzie się nagrzewał, bo przecież na samym zaworze masz wodę o temp pieca  a wszystko zrobione jest z pięknie przewodzącego ciepło metalu.
2018-10-26 18:52
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
mamut napisał » 2018-10-26 15:14
piotrszenar pytanie jak daleko za zaworem bo na dostarczonych czujnikach nie ma zbyt długich przewodów. Jeśli czujnik będzie zbyt blisko zaworu to najzwyczajniej ten mały kawałek pomiędzy zaworem a czujnikiem będzie się nagrzewał, bo przecież na samym zaworze masz wodę o temp pieca  a wszystko zrobione jest z pięknie przewodzącego ciepło metalu.

Nie sądzę ponieważ na kotle ma 50 a za zaworem aż 36 i więcej. Może tak jednak być. Czujnik powinien być za pompą CO jakieś 20 /30 cm.
Co do samego zaworu 4D, to musisz powiedzieć czy masz siłownik i czy jest podłączony prawidłowo do zacisków sterownika?
Z tego co widzę na podglądzie, to wygląda na otwarty ręcznie. Jeżeli masz siłownik to najpierw musisz to uporządkować. Musisz sprawdzić położenie jego klapki czy sygnał 0 ze sterownika to zerowe jej położenie. Zerowe oznacza zamknięcie dopływu wody od strony kotła (z lewej albo z prawej jego strony). W ustawieniach 4D masz zasilanie z lewej a otwieranie w prawo.
2018-10-27 17:54
  Zamer Posts: 25 Ostrzeżenie: 0
Dosypalem wapna. Ilość spisków zmalała. Ale za to zwiększył się kopczyk i węgiel wypada z  rusztu. Który parametr zmienić aby wyrównać kopczyk ?
dodane 2018-10-27 17:54Dosypalem wapna. Ilość spisków zmalała. Ale za to zwiększył się kopczyk i węgiel wypada z  rusztu. Który parametr zmienić aby wyrównać kopczyk ?
2018-10-27 19:26
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
Zamer napisał » 2018-10-27 17:54
Dosypalem wapna. Ilość spisków zmalała. Ale za to zwiększył się kopczyk i węgiel wypada z  rusztu. Który parametr zmienić aby wyrównać kopczyk ?
Najpierw dodawaj wiatru bo 31% dla 12kW i 4 podań to mało - niedopały. Myślę, że będzie 33 lub 34%. Spróbuj przejść na 8/12 kW. Podmuch dla 8 ustaw 31/32% a dla 12 - 33/34%. Dla 8 kW możesz zwiększyć podania na 4.



dodane 2018-10-27 19:26
LiMat napisał » 2018-10-26 18:52
mamut napisał » 2018-10-26 15:14
piotrszenar pytanie jak daleko za zaworem bo na dostarczonych czujnikach nie ma zbyt długich przewodów. Jeśli czujnik będzie zbyt blisko zaworu to najzwyczajniej ten mały kawałek pomiędzy zaworem a czujnikiem będzie się nagrzewał, bo przecież na samym zaworze masz wodę o temp pieca  a wszystko zrobione jest z pięknie przewodzącego ciepło metalu.

Nie sądzę ponieważ na kotle ma 50 a za zaworem aż 36 i więcej. Może tak jednak być. Czujnik powinien być za pompą CO jakieś 20 /30 cm.
Co do samego zaworu 4D, to musisz powiedzieć czy masz siłownik i czy jest podłączony prawidłowo do zacisków sterownika?
Z tego co widzę na podglądzie, to wygląda na otwarty ręcznie. Jeżeli masz siłownik to najpierw musisz to uporządkować. Musisz sprawdzić położenie jego klapki czy sygnał 0 ze sterownika to zerowe jej położenie. Zerowe oznacza zamknięcie dopływu wody od strony kotła (z lewej albo z prawej jego strony). W ustawieniach 4D masz zasilanie z lewej a otwieranie w prawo.

Przełącz ochronę powrotu przez zawór 4D na pompę CWU! ( zaawansowane)
2018-10-27 22:01
  makog Posts: 660 Ostrzeżenie: 0
pale Greenpalem i nie mam problemow ze spiekami. 
2018-10-29 11:38
  LiMat Posts: 157 Ostrzeżenie: 0
piotrtesznar napisał » 2018-10-26 14:40

LiMat nie bardzo rozumiem...Nie jestem profesjonalnym użytkownikiem sterownika, tak jak i nie znam się na instalacjach CO. Wydaje mi się, że masz rację mówić, że z zaworem 4D jest coś nie tak bo czujnik temperatury jest za zaworem, zawór jest teoretycznie zamknięty a temperatura i tak jest cały czas powyżej 35*. Jeśli chciałbyś pomóc w lepszym doborze parametrów to niestety ale musisz mi trochę więcej szczegółów podać.
 
Sprawdź czujnik temperatury zewnętrznej, dzisiaj pokazuje 16,9 - to chyba niemożliwe. Pogodówkę masz aktywną to przy tej temp. zewnętrznej zawór 4D masz prawidłowo zamknięty! Skąd masz taką temp. za zaworem 4D - złe ulokowanie?. Gdzie masz czujnik temp. zewn. w kotłowni?!
Wygląda również na to, że kierunek otwierania zaworu 4D musisz zmienić na "w lewo" - teraz masz go otwartego ma maksa.
 

2018-10-29 11:49
  mamut Posts: 245 Ostrzeżenie: 0
LiMat zerknij sobie na mapy pogody, dziś pd-wsch ma takie temperatury.


First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: budi71, huep, Kazimir, Mar-54, Martines, wujek22