Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo Eko Plus M - pierwsze uruchomienie Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
OEPM26kw
|
No powinno być tak jak piszesz ale u mnie jest jakoś inaczej
Dzisiaj z rana trafiłem na taki moment że....na piecu zadana temp. 65 a mierzona 67,2. Piec chodzi i podnosi jeszcze temperaturę. Temperatura za zaworem zadana 44 , mierzona pokazywało 45,7. Zawór otwarty na 58% i akurat się zamykał , ale to powoli o 1% no i mierzona odrazu też spadała. Jak doszło do 44,9 to zawór przestał się zamykać i został na 51%. Oczywiście przy tym wszystkim powrót troszkę skoczył do góry ale tylko do 40,7 i koniec. |
|||
|
||||
karoka65
|
Czyli działa jak najbardziej ok. Sterownik w automacie nie zatrzyma pracy przy osiągnięciu zadanej jak już Ci pisano, ma wybieg do +5 od zadanej w górę, zawór pewnie ma ustawioną histerezę na 1 stopień także przy 44,9 ( zadana 44 ) mieści się w histerezie i zakończył pracę.
|
|||
|
||||
OEPM26kw
|
tak jak piszesz zawór histerezę ma ustawioną na 1 stopień więc jest to dla mnie zrozumiale że się wyłączył itp.
tylko nie rozumie że temperatura powrotu nie potrafi wzrosnąć do tych 44 -45 , skoro zwiększyłem np. zadaną na kotle na te 65. |
|||
|
||||
lukaszledwon
|
Kurcze mocno otwiera się ten zawór wydaje mi się. U mnie na piecu 60 stopni ustawiona za zaworem 40 stopni i zawór otwarty na 24 procent... 0rzy tak otwartym zawór że jak u Ciebie mało ciepłej wody dogrzewa powrót. No i tem czujnik powrotu masz przed rura obiegu kołowego? Jeśli tak to on mierzy tylko to co wraca z grzejnikow i pomija ciepło dolane przez 4d
|
|||
|
||||
OEPM26kw
|
Czujnik powrotu mam na końcu tzn. trochę przed jak powrót wchodzi do piec więc jest ok.
Dzisiaj na próbę zrobiłem tak...przełączyłem na tryb ręczny , zawór 4D dałem żeby się zamykał i tak do 20% , wtedy temp. powrotu bardzo szybko skoczyła aż do 51 % ale wiadomo automatycznie mierzona za zaworem zaczęła spadać. Wychodzi na to że może tak jak u kolegi wyżej , jeśli ten zawór miałbym otwarty na jakieś hmm 35 % to wtedy ten powrót byłby dużo lepszy. Aha i zauważyłem że jak na ręcznym zawór dobiłem do 20% to na samym zaworze te pokrętło co jest było na pozycji "8" (tam jest od 0 do 10). Nie powinno być wtedy na pozycji "2" ? |
|||
|
||||
lukaszledwon
|
Chyba masz odwrotny obrót 4d. Zmień w sterowniku.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
OEPM26kw napisał » 2018-10-04 20:34 Może ale nie musi, tarcza jest uniwersalna. Pompę puść na max, albo kotłową każ założyć.Aha i zauważyłem że jak na ręcznym zawór dobiłem do 20% to na samym zaworze te pokrętło co jest było na pozycji "8". Nie powinno być wtedy na pozycji "2" ? |
|||
|
||||
minertu
|
OEPM26kw napisał » 2018-10-04 20:34 Przeszedłeś z automatu na ręczny a tu wtedy trzeba uważać na to w jakiej pozycji został siłownik. Fizycznie mógł zostać otwarty na 60% kliknąłeś otwarcie w ręcznym i dołożyłeś mu 20%. Tak mi się wydaje
Aha i zauważyłem że jak na ręcznym zawór dobiłem do 20% to na samym zaworze te pokrętło co jest było na pozycji "8" (tam jest od 0 do 10). Nie powinno być wtedy na pozycji "2" ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||