Forum  eCoal.pl v3.5  Nowy kocioł ze sterownikiem eCoal v3.5 i prośba o pomoc we stępnych ustawieniach Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2018-09-26 18:49
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0

Witam serdecznie,

Posiadam kocioł OEPM26kW i byłbym wdzięczny za sugestie/pomoc w ustawieniach przed pierwszym uruchomieniem (testowo był już odpalony ale wtedy w ustawienia zupełnie nie wnikałem). Chodzi o urządzenie nr 17476 OEPM26kW. Trzy pompy - cwu, co oraz mieszająca do ochrony powrotu + zawór 3D z siłownikiem abym na kotle mógł trzymać odpowiednio wysoką temperaturę. Chciałbym aby wszystko było sterowane pogodowo. Póki co nie wiem nawet dokładnie czy zawór 3D otwiera się w lewo czy w prawo bo widziałem, że to też jest do ustawienia

W jakim trybie lepiej palić? Retortowy-eCoal czy Retortowy-grupowe? Z opinii wynika, że ten drugi pozwala zaoszczędzić troch opału ale jaki to jest procent i czy jest to gra warta świeczki?



Wsypałem do zasobnika 150kg ekogroszku i taką wartość też wprowadziłem. Jeśli nie ustawię czasu opróżnienia podajnika to widoczne jest ciągle 0%. Jak powinienem ustawić ten czas?



Bardzo proszę o jakieś informację.
2018-09-26 22:27
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Ustaw sobie na poczatek zawor 3d recznie w polowie a silownik wylacz z pradu. Ustaw sobie w ustawieniach zaawansowanych "retortowy grupowe"
 
Temp zadana 62C
Pompy na srodkowe biegi jak masz te klasyczne a nie energooszczedne

Moc min 8kw
Moc max 12kw

8kw - 6podan
12kw - 4podania

Jaki masz opal?ile MJ? 
Ile metrow?
Jakie ocieplenie/okna?
Ile spalales wczesniej miesiecznie? 

Ps. To takie ustawienia "mocno wywrozone z fusow" 
2018-09-26 22:43
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0

Z tym, że jeśli siłownik będzie wyłączony to zawór 3D będzie tak średnio przydatny bo kręcenie nim w zależności od pogody mija się z celem


Pompa mieszająca i co energooszczędne. Zwykła jest tylko na cwu.

Teoretycznie 29MJ ale skąd on jest ciężko mi powiedzieć. Kupiony na składzie w moich okolicach i ogólnie bardzo chwalony przez osoby które znam. 280 metrów, ściany styropian 15cm, okna plastikowe. Poprzednio w zależności od zimy ale mieściło się to zawsze w 4-5 tonach węgla.
2018-09-27 09:33
  downhill Posts: 77 Ostrzeżenie: 0
Takze mysle ze mozesz zostawic do ewentualnej korekty te wczesniej przeze mnie wspomniane moce, ilosc podań,temp.zadaną CO.

Ustaw w takim razie temp zadaną za zaworem 38"C jesli to idzie na kaloryfery a nie na podlogowke.

Zobaczymy ile bedzie wtedy na powrocie. Dobrze zeby chociaz 45"C nam trzymalo

Staram sie pomoc ale niestety nie mam za wiele czasu w tym tygodniu zeby bardziej sie sprawie przyjrzec
2018-09-27 10:58
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0

Wszystko idzie na kaloryfery nie posiadam podłogówki


Na spokojnie, póki co kocioł nawet nie jest rozpalony a jak już będzie to wtedy też coś będzie można pewnie zaobserwować.

W pierwszym poście pytałem się jeszcze o coś takiego:

"Wsypałem do zasobnika 150kg ekogroszku i taką wartość też wprowadziłem. Jeśli nie ustawię czasu opróżnienia podajnika to widoczne jest ciągle 0%. Jak powinienem ustawić ten czas?"


Nie bardzo wiem jak do tego podejść. Ktoś mi wspomniał, że póki co ustawić na 400, w innym miejscu wyczytałem, że przy 150kg zasypie na 700 więc nic już nie wiem



2018-09-27 18:58
  lukaszledwon Posts: 70 Ostrzeżenie: 0
Wsyp dokładnie odmierzone np 100 kg opału. Wypal  alosc i zobaczysz w jakim czasie piec to zrobił. Przy następnym zasypia 100 kg ustawiasz właśnie ten czas. 
2018-09-27 20:22
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Tylko jak to się będzie miało do realnego czasu spalania konkretnej ilości ładunku? 100 kg w temperaturze 5 stopni będzie paliło się o wiele dłużej niż w temperaturze -10 stopni. Więc jest to trochę takie wróżenie z fusów
2018-09-27 21:39
  LiMat Posts: 144 Ostrzeżenie: 0
Wyszukiwarka - wpisz temat i masz wszystko co i jak.
2018-09-27 21:41
  janklos12 Posts: 452 Ostrzeżenie: 0
Liczy się czas pracy podajnika, temp. na zewnątrz bez znaczenia, ja przy 100kg mam ok.400min. czyli 0.25kg/min
2018-09-27 22:13
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Skoro przy 100kg jest około 400 minut to przy 150 te 700 minut faktycznie może być bliskie prawdy
2018-09-28 20:19
  buhaj39 Posts: 114 Ostrzeżenie: 0
OEPM26-Marcin napisał » 2018-09-27 22:13
Skoro przy 100kg jest około 400 minut to przy 150 te 700 minut faktycznie może być bliskie prawdy



Bliskie prawdy będzie 600
2018-09-29 09:25
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Zobaczymy jak będzie po pierwszym odpaleniu bo wtedy tu pewnie jeszcze się tu pojawię Z tego co czytałem to komuś BOK od sterownika odpowiedział, że idzie 0,2kg/min no ale wiadomo, że to zależy od groszku Wyjdzie w praniu, pewnie w przyszłym tygodniu machina ruszy
2018-09-29 12:48
  janklos12 Posts: 452 Ostrzeżenie: 0
Ja mam ekoplusa z 2013 i ślimaki nie były takie grube jak teraz, poza tym moja wartość 0.25kg/min,  jest dla miału którym palę. Wartość 0.20kg dla ekogroszku w nowym kotle może być ok. trzeba sprawdzić , groszek groszkowi też nie równy.
2018-10-02 13:19
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0

Kociołek jako tako się pali. Póki co na automacie bawić się w inne ustawienia zacznę jak będę miał więcej czasu. Jedyny problem jaki mam to zawór 3D + siłownik. Zupełnie nie mogę tego ustawić :/ Albo jest non stop otwarty tak jak teraz i temperatura za zaworem jest o 1-2 stopnie niższa niż na piecu. Albo zamyka się tak, że za zaworem mam 29-30 stopni czyli rury ogólnie zimne. Czemu on się nie przymyka skoro temperaturę zadaną mam 40 stopni? Aktualnie jest maksymalnie otwarty, pokazuje zero procent i czasem chce się kręcić w lewo no ale bardziej już się nie da.


Gdzie mogę sprawdzić temperaturę na czujniku wewnętrznym? Na aplikacji na telefonie nie pokazuje mi tej temperatury i też się zastanawiam, czy mam zrąbany czujnik czy coś źle podłączyłem.
2018-10-02 14:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj zmienić kierunek otwierania.
2018-10-02 14:32
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Zmieniłem i nie pomaga. Wtedy nic nie puszcza na grzejniki.
2018-10-02 14:40
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Być może zawór jest źle założony. A gdzie masz czujnik T1 ? Powinien być za zaworem z pół metra, w stronę domu.
2018-10-02 14:44
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Tylko nie bardzo jest jak go inaczej założyć Mam na myśli sam zawór bo jak ręcznie kręcę to albo bierze wodę z zasilania albo z powrotu. Tylko nie wiem czemu nie chce to tak działać z automatu. Mniej więcej jest 0,5 metra nad, za pompą.

dodane 2018-10-02 14:43Teraz zmieniłem kierunek otwierania to temperatura spładła prawie do 40 stopni niedługo do 30 zejdzie

dodane 2018-10-02 14:44i dziwne jest to, że siłownik jest niby w pozycji 0% czyli tak jak wcześniej...
2018-10-02 14:45
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Założyć nie idzie inaczej, za to przegrodę idzie źle ustawić. Poczekaj troszkę po zmianie kierunku, to nie piekarnia
2018-10-02 14:57
  OEPM26-Marcin Posts: 46 Ostrzeżenie: 0
Tu się zgodzę, tym bardziej, że się wkurzyłem i wczoraj zdjąłem siłownik żeby pokręcić trochę samym pokrętłem Ustawiłem tak, żeby temp za siłownikiem była jak najbardziej do siebie zbliżona i założyłem siłownik na pełnym otwarciu.
Teraz jak zmieniłem kierunek otwierania w prawo to jak widać temp spadała za bardzo. Jak zmieniłem z powrotem na lewo to nie ma żadnej reakcji. Póki nie przekręce ręcznie to tak to będzie wyglądało. Nie mogę z tym dojść do ładu Tak nie grzeje a znów bez sensu puszczać w rury 58 stopni bo po co taki przepał robić.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: czaniec, Eko-elektron, marus, mlynowo1, rastawielki, TomaszP, vencab

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more