Forum eCoal.pl v3.5 RBR-Ekouniwersal 17 kW - pytanie o poprawność instalacji i podstawowe ustawienia sterownika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Może jaśniej bo samo NIE , niczego nie wnosi
![]() dodane 2018-09-29 00:32W/g mnie podnieś temp CWU na 50st , powrotu na 55st , w grzaniu zmniejszyć czas pracy podajnika do 6s , w podtrzymaniu 10s , czas postoju 40min, ilość powtórzeń 2x , w zaawansowanych algorytm wygaszania kotła - tylko w grzaniu . Na razie tyle i obserwujemy ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Leon był tu jeden "poważny" starszy pan kiedyś na forum, byliśmy można powiedzieć nawet przyjaciółmi, a później staliśmy się chyba największymi wrogami z tego powodu ( wrogości ) to forum zamykano na kilka dni żeby "posprzątać" ten bajzel po nas a teraz to ja już sikam na to wszystko nie obrażając tego pana ale to chodzi o to "wszystko" tylko.
Napisał mi kilka razy że nie będzie już nikogo uczył za darmo i chyba miał rację bo może za dużo mnie nauczył i ta cała nauka przeciw niemu się obróciła. Ja też sprzedaje, ba nawet instaluję RBRy i Ogniwo. Jak ktoś szuka gdzie uda się tylko wydrzeć najtaniej to musi przesiadywać później na forum zamiast przed telewizorem w fotelu. Kapujesz? Może brutalne ale tak to wygląda, przestałem za frajera robić i nie szukam na forach już klientów, sami się znajdują ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Doskonale rozumiem , ten straszy pan czasami do mnie zagada na PW , bo na forum już nie może , tak mi się wydaje, że chyba trochę tęskni za tymi "rozmowami" czy jak tam zwał te porady ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Nie wiem czy o tym samym panu piszemy.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pewnie o tym samym Mikołaju
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Mikołaj? chyba żartujesz.
To starsze dzieje. W sumie to było ich dwóch, ten drugi znowu nauczył mnie następnej rzeczy: pisze kiedy chcę, o czym chcę i z kim chcę ![]() Zarozumialec "nowi" pomyślą ( starzy też, niektórzy ), w nosie mam co sobie ktoś o mnie ktoś myśli ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ok , my sobie tu gadu gadu , a koledze zawór 4D i siłownik niedługo się ukręci
![]() Proponuję żeby zmienił tryb zima na auto-lato ustawił temp przełączania ( na zima ) na 15st i histereza 0.3 st . Po jakiego grzyba cisnąć teraz w obieg 50st , termostaty się przymykają i jest " piła" na wykresie , reszta j/w napisałem ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Dobrej. trza iść gnić
![]() |
|||
|
||||
oxylion
![]() |
Leon ustawiłem jak zaleciłeś.
Temperatura zadana i powrotu ma być taka sama, tj. 55 st.? Kocioł gdzieś pewnie stał. Na tabliczce data produkcji to rok 2017. Wczoraj byłem sam w ciągu dnia. Wody nie zużywałem. Słońce grzało, więc może nie musiał pracować. Około 17:40 był zanik prądu. Po tym jak sterownik się podniósł widzę w logu "...temperatura komfortowa...". Czy on na pewno nie stosuje się do tego czujnika w pokoju? A może go wypiąć z portu dla wewnętrznego, a wpiąć w czujnik temperatury, który teraz mam wolny? I wtedy dla obiegu CO1 dać pompa+zawór 4D czy sama pompa i to samo dla CO2? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Tak temp. zadana i powtotu taka sama 55* C . Zmień jeszcze ustawienia tego twojego siłownika WITA-MAT SM4.6 czas otwarcia 150s , wspomaganie 1 , czas reakcji 60s , zobaczymy jak będzie wyglądała wtedy jego praca . Czujnik wew. w przypadku gdy temp .w pomieszczeniu przekracza zadaną daje sygnał do siłownika a ten przechodzi w temp. obniżoną i odwrotnie ( chodzi oczywiście o temp. za zaworem 4D ) nie wew. ale u Ciebie jak widać obniżona jest 0st
![]() PS. Zaznacz jeszcze w programatorze temp. zadaną za zaworem te krateczki . |
|||
|
||||
oxylion
![]() |
Jestem poza domem. I ustawiam z aplikacji mobilnej eCoal, bo przez stronę Esterownik - Urządzenia - Ustawienia nie mam dostępu, a jestem zalogowany poprawnie.
W domu natomiast w obrębie tej samej sieci WiFi to ogarniałem. Już poprawiłem ustawienia zaworu. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zmień czas otwarcia zaworu na 210s i reakcji na 120s , temp zadaną kotła 55* , powrotu 55* , załączanie pomp 45* i zaznacz temp. zadaną za zaworem 4D w programatorze , czas pracy podajnika w grzaniu 5s bo bardzo przebija temp. zadaną i obserwujem dalej
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Leon Ty trzeźwy jesteś?
![]() Raz czas na 150 chyba podajesz, teraz na 210? Wystarczy sprawdzić na naklejce zaworu. Wiem że bardzo chciałbyś pomóc ale raczej nie dasz rady ![]() Ustawienie instalacji nie znając jej to jedno ale wykonalne, z palnikiem nie dasz rady, chyba że będzie to przypadek ![]() Ja sam musiałbym więcej wiedzieć żeby strzelić w "dychę" |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jeszcze tak, chociaż okazje były żeby się "odstresować" po całym tygodniu
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
oxylion
![]() |
Tak wygląda palnik po 36 godzinach nieobecności w domu:
https://postimg.cc/t16jbvWL https://postimg.cc/9RjjQPBz Sam zawór nie ma żadnych oznaczeń. Załączam zdjęcie instrukcji: https://postimg.cc/BLWJ1fJS Na temat siłownika wiemy tyle: https://postimg.cc/DJqnrpzq https://postimg.cc/tY9C5bW7 A tego nie zrobiłem: "Zaznacz jeszcze w programatorze temp. zadaną za zaworem te krateczki ." - niestety, ale nie wiem gdzie tego szukać. |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Widziałem kilka napędów, ale żaden nie miał trzech czasów otwarcia. To, że instrukcja przeznaczona jest dla kilku wersji, to inna sprawa.. Wg naklejki ma być ustawione 60sec |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
NAjprawdopodonie czasy otwarcia sa podane dla różnych adapterów , ale pewny nie jestem
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Adapter to nie przekładnia. Czas otwarcia zależny jest tylko od typu siłownika i jest na nim napisany/naklejony.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czyli wracamy do punktu wyjścia , niech ustawi czas otwarcia 60 s , a czas reakcji musi sobie dopasować sam , na początek proponuję 120s
![]() |
|||
|
||||
oxylion
![]() |
Ustawiłem czas otwarcia - 60 s, czas reakcji - 120 s, wzmocnienie 1. Ale o co chodzi z tymi krateczkami za zaworem? Opierając się o pokrywę pojemnika paliwa poczułem powiew wiatru spod prawego zawiasu. To tak ma być? Myślę, że ustawienia podajnika są do dalszej poprawy, gdyż zrzuca mi groszek do szuflady na popiół. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||