Forum  eSterownik.pl  Piec ze e-Sterownikiem częścią instalacji Inteligentnego domu ? Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2018-10-05 14:48
  ven Posts: 607 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Jak często pytasz sterownik ? Może za szybko ? Jak sterownikowi brakuje wolnych socketów to wtedy pojawia się taki błąd. Wtedy należy ponowić pytanie.



dodane 2018-10-05 14:48Jeszcze jedna uwaga Connection: keep-alive jest ignorowane i po każdym pytaniu połączenie jest zamykane. 

2018-10-11 08:40
  z1mEk Posts: 2 Ostrzeżenie: 0

>Jeszcze jedna uwaga Connection: keep-alive jest ignorowane i po każdym pytaniu połączenie jest zamykane.



To jest dobra wskazówka.
Pytam co 300 sekund ale CURLem odpowiada za każdym razem, nawet jak pytam co kilka sekund.

dodane 2018-10-11 08:40
Plugin do Domoticza obsługujący eSterownik już działa, zachęcam do testowania, zgłaszania uwag i pomysłów.

https://github.com/z1mEk/domoticz-eSterownik_v3.5
2018-10-15 21:42
  ebyna Posts: 26 Ostrzeżenie: 0

Cześć, świetna robota!
Mam pytanie, czy mogę użyć pluna również na Ecoal 2.1 ver .0.3.1.8?


2018-10-19 19:01
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
ven,

Ponieważ plugin od strony komunikacji działa całkiem dobrze próbuję zebrać najważniejsze z punktu widzenia panelu Domoticza zmienne.

1. Dwie których nie mogę ogarnąć inżynierią odwrotną to :
a. Tryb pracy - Automatyczny , ręczny 
b Status pracy - stop, grzanie ..... 

Czy możesz podać jakie to zmienne i jakie przyjmują wartości w konkretnych statusach ?

2. Dodatkowo, ponieważ zainstalowałem już dwie listwy grzewcze to widzę, że pojawiły mi się na ID 80 i 81
Rodzi się pytanie czy mogę jakoś odczytać z nich stany otwarcia/zamknięcia poszczególnych obwodów ?

--
Sebastian
  
2018-10-19 20:06
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
"tryb_auto";    ///< Tryb auto: 0: ręczny, 1: automatyczny - rejestr tylko do zapisu
"tryb_auto_state";    ///< Tryb auto: 0: ręczny, 1: automatyczny, 2: alarmowy - rejestr tylko do odczytu

Stan wyjść dla listew grzewczych: 
"outs"; ///< Binarnie - każdy bit to kolejne wyjście na listwie

Maciek wrzucił na pierwszej stronie linki do bloga, gdzie są opisane te rejestry:
https://techniczny.wordpress.com/2017/03/24/api-systemu-bero-ogrzewanie-w-inteligentnym-domu/
2018-10-19 21:30
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Seba,

Dzięki za wsparcie  
Jakbyś jeszcze mógł napisać jak Seba Sebie o rejestrze z pytania 1b "Tryb pracy "    to miałbym komplet

Co do reszty to oczywiście zapomniałem o tej wskazówce Maćka i obiecuję, że już nie będzie pytań o rejestry urządzeń powyżej ID:0  

--
Sebastian
2018-10-19 23:09
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Przeoczyłem pkt b.
"kot_status" - 0: stop, 1: podtrzymanie, 2: grzanie
2018-10-20 09:06
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2018-10-19 23:09
Przeoczyłem pkt b.
"kot_status" - 0: stop, 1: podtrzymanie, 2: grzanie


Chyba nie o ten rejestr mi chodziło. Brakuje mi statusów: rozpalanie., wygaszanie 
Dodatkowo jak teraz platforma mówi, że trwa "Rozpalanie" to ten "kot_status" zwraca mi "2" 

2018-10-20 10:30
  seba Posts: 1360 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
A jaki masz sterownik? Pello czy eCoal?

Jeśli pello to status pracy palnika:
"pl_status" - 0: STOP, 1: ROZPALANIE, 2: PRACA, 3: WYGASZANIE, 4: CZYSZCZENIE
2018-10-20 16:38
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
seba napisał » 2018-10-20 10:30
A jaki masz sterownik? Pello czy eCoal?

Jeśli pello to status pracy palnika:
"pl_status" - 0: STOP, 1: ROZPALANIE, 2: PRACA, 3: WYGASZANIE, 4: CZYSZCZENIE



Ja akurat mam Pello ale ten plugin dłubiemy wspólnymi siłami więc super gdybyś podał obie wersje.
Automatycznie rodzi się pytanie czy dużo jest jeszcze poza tym różnic w rejestrach czy samych statusach pomiędzy wersjami sterownika ? 
2018-10-31 09:03
  tomm76 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0

Mam pytanie...właśnie zainstalowałem Domaticza (dopiero go poznaję) na RaspberryPI, dodałem ww. plugin, ale nie widzę go w Konfiguracja -> Sprzęt. Co należy zrobić, aby ten plugin był aktywny? Dziękuję z góry za odpowiedź...


Ok...już wiem...przepraszam za zawracanie głowy(forum)

dodane 2018-10-31 09:03Czy byłaby możliwość dodania odczytów z głowic systemu Bero? Niby nie jest to problem (ip_sterownika/getregister.cgi?21@vtemp) ale w jaki sposób zintegrować to z domoticzem?
2018-10-31 12:11
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Tomm76, 

To co jest do ściągnięcia z GitHuba to bardzo wczesna wersja, która rozprawiła się z poprawnością komunikacji z piecem/centralką  i pokazuje, że można pracować nad rozwiązaniem dalej  


Autorem pluginu jest z1mEk, który ma fachowe pojęcie o pythonie i pluginach w Domoticz i obiecał powolutku go rozwijać.

Ja cały czas zgłębiam wiedzę w tym zakresie i co ważne mam sterownik oraz osprzęt bezprzewodowy  

Na  bazie tego pluginu mam już wersję, która pokazuje dużo więcej czyli np odczyty z czujników temp. Jestem w kontakcie z z1mEk i niedługo powinniśmy mieć wersję patrzącą na wszystkie rejestry.

Trochę bladą stroną pisania tego pluginu jest brak dokumentacji rejestrów i konieczność stosowania inżynierii odwrotnej lub czekania na odpowiedzi w tym wątku  

Jak chcesz to na FB na grupie "Domoticz Polska" jest wątek dotyczący eSterownika i tam możemy się powymieniać dużo szybciej doświadczeniami tak żeby plugin powstał szybciej. 

Pozdrawiam Sebastian
2018-11-17 16:10
  marekt81 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Witam 
Mam taki problem. Postawiłem Domoticza na RPi + Influxdb + Grafana i zauważyłem że temp.wew jakie jest wyświetlana na wykresach są wyświetlane jest z dokładnością do 0,5st przez co przy małych zmianach temp. wykresy są schodkowe. Co zrobić aby odczyty były z dokładnością 0,01 st ? Częstotliwość odczyt wszędzie ustawiłem na 10sek. Wykresy na stronie kotła są generowane właśnie z dokładnością 0,01st

Pozdrawiam
2018-11-22 15:03
  skierka21 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Witam
Posiadam NanoPi Neo2 z Ubuntu 16.04.5 LTS,  Python 2.7.12,  zainstalowany Domoticz i nie mam już pomysłu co zrobić żeby ten plugin działał. Nie widzę nowego urządzenia w zakładce "sprzęt".

dodane 2018-11-22 15:03nie wszyscy naraz :(
2018-11-29 11:13
  marekt81 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Rozumiem że plugin wrzuciłeś w odpowiedni katalog ? Jeśli tak to czy wykonałeś restart Domoticza ? 
W zakłądce Urządzenia na rozwijanej liscie masz eSterownik ?

2018-11-29 21:19
  skierka21 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Wykonałem 
"cd domoticz/plugins" ,"git clone https://github.com/z1mEk/domoticz-eSterownik_v3.5.git eSterownik35 "
plugin jest w katalogu ../domoticz/plugins/
 
2018-11-30 08:34
  marekt81 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
A że tak zapytam czy masz zainstalowanego pythona ?
2018-11-30 17:37
  skierka21 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0

hmm mam zainstalowane 2 
root@NanoPi-NEO2:/home# python --version
Python 2.7.12
root@NanoPi-NEO2:/home# python3 --version
Python 3.5.2
z palca odpalenie skryptu :

root@NanoPi-NEO2:/home/root/domoticz/plugins/eSterownik35# python3 ./plugin.py
Traceback (most recent call last):
  File "./plugin.py", line 29, in <module>
    import Domoticz
lub

root@NanoPi-NEO2:/home/root/domoticz/plugins/eSterownik35# python ./plugin.py
  File "./plugin.py", line 5
SyntaxError: Non-ASCII character \xc4 in file ./plugin.py on line 6, but no encoding declared; see http://python.org/dev/peps/pep-0263/ for details

2018-11-30 20:36
  kaluzas Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
skierka21, czy po instalacji pluginu zrestartowałeś Domoticza ?
Domoticz odczytuje katalog z pluginami podczas startu.
Może to tylko taki banalny problemik  
2018-12-01 13:47
  skierka21 Posts: 41 Ostrzeżenie: 0
Czy ktoś może sprawdzić ten skrypt uruchomić ręcznie i potwierdzić że nie ma takich błędów j/w.
Jakiego "Pythona" używacie ? 
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: Bartoszewski, bp41, dawlab, dziuniek, esterowniksabaton, falec1, Jack171, Krzysiek83, LeszekZ, mangon, Sahy, sujta, wojtekwie

Recently added

Josef Jansa - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more