Forum eCoal.pl v3.5 RBR-K - wysoka temp. podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Zjadłem "ch"... głowica z płytą montażową niech zostanie przy kotle.
|
|||
|
||||
tommyp2
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
tommyp2
|
Niestety wygląda na to, że operacja nic nie dała.
Normalnie idzie się załamać 😭😭😭 Niedługo sezon grzewczy, a ja znowu spędzę w kotłowni 😭😭😭 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie wiem co tam kombinujesz, ale mam ten palnik, i jak jest dobrze złożony, to normalnie się w nim jara.
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
||||
|
||||
karoka65
|
Kombinujcie
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Do vmilo:
napisz jakie masz temp. podajnika, chyba, że można podejrzeć? I jaka moc, czy taka sama? Po nocy temp, trochę się unormowała, może po prostu żeliwo+mała odległość od złoża i temp, jest jaka jest? Widać, że temp, startuje w momencie rozpalania... dodane 2018-09-20 08:28 adkwapniewski napisał » 2018-09-19 20:36
@tommyp2 Musisz mieć gdzieś nieszczelność albo np zawaloną rurę do komina i łatwiej mu pozbyć się spalin przez ślimak ... Uszczelniłeś palnik jak vmilo pisał ? Przykręciłeś palnik do wymiennika na sznurze i silikonie ? Na fotce widać jakby "dyszę" Rura wyczyszczona tydzień temu, palnik uszczelniony według opisu, przykręcony na wełnę mineralną niepalną, te dysze to małe ubytki - uszczelnione silikonem... dodane 2018-09-20 08:32Teraz temp, jeszcze ujdzie, tylko jak startuje sezon i kociołek wchodzi na wyższe moce to temp. startuje do prawie 75 stopni... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
44st to najwięcej na nim miałem, i to na varmo które grzeje palniki. Uważam, żeś spieprzył robotę. Między tym co na zdjęciu a drugim członem palnika masz płytę montażową, tak ? |
|||
|
||||
tommyp2
|
Tak,
pomiedzy głowicą, a korytem jest płyta montażowa... Czy można jakoś sprawdzić czy jest dobrze, czy źle? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Właśnie. Miałeś płyty nie odkręcać, zostawić płytę z głowicą, zamocowane do kotła i strzelić foto. A zrobiłeś foto głowicy, takie jak ja wstawiłem, tak że konkretnie nie wiem czy wygląda to tak jak wyglądało u mnie.
|
|||
|
||||
tommyp2
|
A jak wyglądało u Ciebie?
U mnie płyta przykręcona do głowicy, poprzeczka pomiędzy kanałami, nie widać , żeby było coś nieszczelne... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak jest poprzeczka to jest OK, u mnie nie było, więc miałem szparę 90x4mm. W takim razie nie wiem co Ci doradzić. Temp jakie tam osiągasz nie są groźne,
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Dziś dałem mu chwilę pochodzić i już 70 stopni 🙁🙁🙁
dodane 2018-09-20 13:53PANOWIE RATUNKU - chwila pracy i 90 stopni 😭😭😭 dodane 2018-09-20 16:06Dałem podawanie x 10 i dmuchawa 34 ... I dalej szału nie ma 🤔 dodane 2018-09-20 16:10 tommyp2 napisał » 2018-09-20 16:06 Dziś dałem mu chwilę pochodzić i już 70 stopni 🙁🙁🙁 dodane 2018-09-20 13:53PANOWIE RATUNKU - chwila pracy i 90 stopni 😭😭😭 dodane 2018-09-20 16:06Dałem podawanie x 10 i dmuchawa 34 ... I dalej szału nie ma 🤔 Ja chyba palę PELLETEM 🤔🤔🤔 |
|||
|
||||
leON22
|
Stary ale kombinujesz , skoro wszystko jest ok , to widocznie ten typ tak ma . Zmniejsz histerezę temp.kotła na 0.2st żeby się częściej załączał , hist.przejścia na moc max na 2-3 st , moc min/max - 8/12kW po 4 podania , dmuchawa 35/37 % , w podtrzymaniu czas pracy 10 s , postój 40 min , przerwa 20s , 2 powtórzenia dmuchawa 35% i obserwuj . Niech kociołek się ustabilizuje , jak nie pomoże to zmień paliwo na mniej kaloryczne ( na obecne warunki ) albo wymieszaj z opałem co daje więcej popiołu , to tyle ode mnie , powodzenia
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Ok, dzięki za radę, podejdę do tematu jeszcze raz od początku.
Mój problem jest taki, że podajnik grzeje się podczas dłuższej pracy, a przy takiej pracy jak teraz jest w miarę ok. Cały cyrk zaczyna się podczas dłuższej pracy, a dlatego już jestem chory przed sezonem. Ok ustawiam według porady i czekam... dodane 2018-09-26 15:09Witam panowie, problem został rozwiązany, że ktoś ma ochotę zgadnąć co było przyczyną? 😉😉😉 dodane 2018-10-07 19:05Niestety po dwóch dniach normalnej pracy problem powrócił... Dziś podczas pracy znów temp. podajnika 72 stopnie... Otworzyłem całkowicie wyczystkę i przez parę dni kociołek chodził normalnie potem znowu jakąś porażka ... Panowie macie jakiejkolwiek pomysły ?? dodane 2018-10-25 12:09Kolego vmilo czy możesz napisać w jakim kotle masz zamontowany ten palnik? dodane 2018-10-30 13:01A więc, aby zakończyć temat może komuś się przyda... Opanowałem nieco tan palnik, ale pomogło jedynie wyciągnięcie szamotu z kociołka, teraz temp. przy długim odstawieniu ok. 60 stopni. Wygląda na to, że działał on jak coś w rodzaju bufora, po odstawieniu nagrzany szamot podbijał temp. palnika, który jest z żeliwa i bardzo łapał temp. Powodowało to również przebijanie temp. zadanej. Teraz jest o wiele lepiej. Pozdrawiam. Chciałem jeszcze PODZIEKOWAĆ wszystkim, którzy udzielali się w wątku : szczególnie koledze vmilo i leON22 |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona5 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||