Forum eCoal.pl v3.5 RBR-K - wysoka temp. podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tommyp2
|
Czyli podawanie w górę??
|
|||
|
||||
pawel3
|
dokładnie, zwiększ ilość podawanego węgla w podtrzymaniu czas pracy 9s ilość powtórzeń 2 a w grzaniu dla 8kw 4
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Jak miałem w podtrzymaniu 2x5 to mi temp. podajnika leci do góry dość mocno ...
Ok, próbujemy takich ustawień zobaczymy co będzie 🤔 |
|||
|
||||
pawel3
|
Tak naprawdę to podtrzymanie to tutaj u ciebie bardzo mało kiedy jest załączane. Z racji zę w grzaniu jest tzn było dla 8kw ustawione 2 powtórzenia (czyli bardzo bardzo skromnie) a dodatkowo histereza 0,0 to kocioł oscylował przy zadanej i często się załączał. histerezę też bym zwiększył na 1. (żeby nie przegrzewało tak kotła) poobserwujemy i zobaczymy
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Ok, daje histerezę 1 i OBSERWUJEMY 🙂🙂🙂
dodane 2018-09-17 14:29Ze wstępnych obserwacji, po tak długim czasie podtrzymania kopczyk mega zapadnięty, w ogóle go praktycznie nie było. Musiałem podnieść dobrze podajnikiem. Więc zmieniam w podtrzymaniu 6 x 2. Jakieś porady, czy czekamy? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wąż od kompensacji jest na miejscu ?
|
|||
|
||||
pawel3
|
Temp podajnika zmalała. Czas pracy podajnika w podtrzymaniu zwiększ na 10s, 6s zapewne jest za mało a teraz głownie pracuje w podtrzymaniu
|
|||
|
||||
karoka65
|
Jakby nie było to już cała chałpa byłaby zadymiona
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Ok, to zmieniam na 10x2, nadmuch zostawiamy na 37?
dodane 2018-09-17 15:40Panowie, jak tak patrzę po wykresach to mam trochę obawy co do temperatury 😐 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
karoka65 napisał » 2018-09-17 14:36 Raczej chodziło mi o korki od wina, ale... jak zainteresowany nie podjął tematu, to nie ma sprawy.Jakby nie było to już cała chałpa byłaby zadymiona |
|||
|
||||
tommyp2
|
Myślałem, że chodzi o wąż do dosuszania?
|
|||
|
||||
pawel3
|
I jak sytuacja na palniku? Wykresy widać sie unormowały.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
tommyp2 napisał » 2018-09-18 07:27 Dobrze myślałeś. Możesz spróbować odłączyć, a rurki zakorkować. Bo prawdopodobnie podpaliłeś paliwo na ślimaku, szkoda żebyś wysmażył palnik za szybko.Myślałem, że chodzi o wąż do dosuszania? |
|||
|
||||
tommyp2
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Możliwe, że tą drogą idzie na tyle powietrza, że podpala poniżej poziomu jaki byś chciał, czyli bardzo nisko. Jeśli wykonasz taki test, i będzie chłodniej, to pogadamy. |
|||
|
||||
tommyp2
|
Ok, jakieś pół godziny temu zaślepiłem ten wąż - zobaczymy co będzie 🤔
Dodam jeszcze, że przesłonę na wentylatorze ma zasłoniętą w 2/3, nie wiem czy to ma jakiś wpływ... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nie przeszkadza. Potrzymaj kociołek w ten sposób kilka godzin, się zobaczy. Może za spawarkę będziesz musiał złapać, ale na razie obserwuj.
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Niestety po wyłączeniu dmuchawy dym wali w kotłowni przez ślimak i wentylator 🙁
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
To zaspawaj otwory anty-dymowe, i wklej koronę jak należy. To, że akurat pcha odwrotnie, to wina "cofki". Parę godzin był na ręcznym i takie wnioski ? |
|||
|
||||
tommyp2
|
Rozebrałem cały palnik, bo myślałem, że wypaliło uszczelnienie pomiędzy palnikiem, a wymiennikiem ...
Gdzie są te otwory? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||