Forum eCoal.pl v3.5 RBR-K - wysoka temp. podajnika. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tommyp2
|
Witam,
czy możecie coś poradzić na wysoka temp. podajnika - kociołek jak w tytule 12 KW + palnik żeliwny. Cały czas około 60 stopni, można zobaczyć na wykresie - dom 120 mkw., podłogówka, zawór 3d z siłownikiem. Obecnie pale na grupowym - jak obniżyć temp podajnika- może to przez węgiel, czy bardziej jakieś ustawienia? |
|||
|
||||
olo73
|
witam ,powiedz a masz kopczyk w podajniku ?
jaka to temperatura? |
|||
|
||||
Mery
|
@tommyp2 klepnij mu w 16 z 3-4 podania wiatr 38-39 i obserwuj
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Nie jestem w stanie osiągnąć kopczyka.
Przy takich ustawieniach jak zejdę jeszcze z wiatrem to węgiel nie zdąża się spalać. |
|||
|
||||
olo73
|
a widzisz i dlatego masz wyższą temperaturę
zdejmij nadmuch i wydłuż podawanie jeśli możesz zobacz wtedy po jakieś godzinie co się dzieje powinieneś tak ustawić podawanie i nadmuch by ogień był żółty a kopczyk w trakcie palenia był jakieś 2-3 centymetry nad paleniskiem dodane 2018-03-02 10:26wypali ci się węgiel ,jakby się nie wypalał to byś miał kopczyk no coś ty , nie wiem jak u ciebie z histerazą może pozwalasz piecowi za bardzo zejść z temperatury zadanej jeśli tak to ją zmniejsz i zobaczymy powiedz ile masz ustawione na min, i ile na maksimum ,podaj całe wartości w tym grupowym |
|||
|
||||
tommyp2
|
Grupowe:
moc min 8, max 12 kW podawanie - 8 kw x 3, 12 kw x 3 histereza 3 stopnie, kociołek chodzi pomiędzy 55-60 stopni |
|||
|
||||
olo73
|
a jaki masz zasobnik cwu?
|
|||
|
||||
tommyp2
|
120 l wiszący
|
|||
|
||||
olo73
|
ja mam dom 120m. stop dach jeszcze nie ocieplony , piec ogniwo 10kw.
w tym tygodniu jest zimno i piec mi chodzi w grupowym miń 16kw. dmuchawa na 40 , max na 20 kw, dmuchawa na 45 histeraze ma na 1 piec ma zadaną co 53 zasobnik cwu mam 200l,ustawiony na 48 histeraza na 3 spieki mam minimalne kopczyk w trakcie spalania się utrzymuje a spalam około 0,5 t. na miesiąc |
|||
|
||||
tommyp2
|
Czyli radzisz, żeby przejść z ustawieniami na wyższe moce i dać wiatru?
Napisz jeszcze jak u ciebie temp. spalin? Domek mam podobny, tylko ocieplony... |
|||
|
||||
olo73
|
spróbuj mu zadać moje ustawienia co . min i max
jest jeszcze jedna sprawa na co rzadko ktoś zwraca uwagę ,ciśnienie w kominie , ja każdym piecu jest napisane ile pa. potrzebuje dany piec , i jeśli ciśnienie jest wyższe to spaliny też są wyższe i szybciej się wypala kopczyk w czasie przerwy , ja musiałem zrobić sobie dziurę pod rurą wielkości szklanki ,i ją zastawiam albo odsłaniam w zależności od pogody ,można kupić sobie urządzenie które reguluje samo ciśnienie kominowe, koszt około 220 zł. |
|||
|
||||
tommyp2
|
Ok. spróbuję z Twoimi ustawieniami - zobaczmy co będzie
A jak nie to będę próbował z RCK |
|||
|
||||
olo73
|
oki , musisz obserwować płomień powinien być żółty ale nie przezroczysty i reguluj dmuchawą wtedy tylko na tym trybie co jest nie tak jak mocno dymi oczko w górę jak za
dodane 2018-03-02 11:13jak za szybko wypala oczko w duł |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
@tommyp2 - drzwiczki kotła szczelnie się zamykają ? Miałem parę dni temu podobny problem z temp podajnika - pomogła regulacja drzwiczek.
|
|||
|
||||
bobas
|
Wszystkie regulowałeś ? Ja też ostatnio walczę z tym tematem.
|
|||
|
||||
tommyp2
|
Sprawdzę dla pewności szczelność, może tu tkwi problem...
|
|||
|
||||
olo73
|
sprawdź ,ale jak palnik mocno się zapada i długa przerwa postoju to temperatura będzie rosła na podajniku
|
|||
|
||||
Luke
|
tommyp2 a jakim węglem palisz?
|
|||
|
||||
tommyp2
|
U mnie kociołek raczej się nie odstawia.
Węgiel mam z lokalnego składu i za bardzo nie wiem co to za rodzaj. |
|||
|
||||
Luke
|
Myślę, że to zasługa węgla i trudno będzie poprawić coś poprzez zmianę ustawień lub zastosowanie RCK.
Należałoby też sprawdzić szczelność zasobnika węgla. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 5Następna stronaOstatnia strona | ||||