Forum eSterownik.pl przysłona na dmuchawie Subskrybuj | ||||
|
||||
onlinemaster
|
Hej palacze! Zastanawiam się po kpy jest przysłona na dmuchawie, tym bardziej, że nie wszystkie dmuchawy ją fabrycznie mają a wiatr reguluję obrotami wentylatora na sterowniku no i w zasadzie to nie wiem czy odsłonić całkowicie, czy jednak przysłonić
|
|||
|
||||
tadekj46
|
Przysłona Prawa 120
PorównajPoprzedniaNastępna DANE TECHNICZNERodzaj urządzeniaprzysłona wlotu powietrzaDodaj link do: Opis produktu Przysłona pozwala zmniejszyć ilość powietrza podawanego przez wentylator. Niewskazane jest stosowanie przysłon w przypadku regulowania obrotów wentylatora po przez elektroniczny sterownik pieca CO. nie mam przysłony chciałem kupić- w sklepie napisane jak wyżej |
|||
|
||||
MajerM
|
Dołączam się do pytania. Nie mam przysłony i to zdanie z jakieś instrukcji powstrzymało mnie przed zamontowaniem takiej. Pytanie jest dlaczego jest nie wskazane stosowanie przysłony? Psuje się wiatrak? Komputer głupieje z powodu innej ilości powietrza? Wg logiki nic takiego nie powinno się zdarzyć, więc dlaczego nie można zastosować przysłony stałej na np 30%? U mnie powód myśli na temat przysłony to wina zbyt małej regulacji dawki powietrza. Minimalnie na naszym sterowniku 3.5 można ustawić 25% mocy, a "Wesoły" węgiel z Mysłowic, który kupuje ma sporo "rogów". Fajnie się pali, ma wysoką kaloryczność 28-29MJ i bardzo mało popiołu, dlatego go kupuję. Jednak przy większej ilości powietrza zaczynają się tworzyć kalafiory, a tak to praktycznie sam drobny popiołek jest w popielniku, piszę praktycznie bo jakieś małe spieki dalej występują. Gdybym miał możliwość zmniejszenia obrotów o jeszcze 5-10% to pewnie byłby sam pyłek. |
|||