Forum bruli.pl v3.5 Grupowe Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
marpio
|
no chyba nie bo otwiera a temperatura za zaworem spada
|
|||
|
||||
leON22
|
gmaj22 słuszna uwaga , Marcin zrobiłeś restart , bo nie widać w zdarzeniach
PS. Daj w prawo i restart urządzenia |
|||
|
||||
gmaj22
|
Na pierwszy rzut oka widać, że coś jest nie tak: kocioł 60 C, za mieszaczem 37 C przy otwarciu na 88%. A średnice rur obydwu obiegów podobne.
PS: 98% a za mieszaczem 35,5 C Na dolnej skali powinienes mieć "0" po prawej stronie, "10" zaś po lewej. Jeśli jest odwrotnie, to jest zła skala. Podsumowując: jeśli otwieranie ustawione jest "w prawo" i zawór fizycznie kręci w prawo oraz za zaworem temperatura rośnie - to musi być dobrze. Jeśli maleje- to przegroda jest żle ustawiona. |
|||
|
||||
marpio
|
Co to znaczy restart urządzenia
dodane 2018-03-08 15:21Teraz jestem w domu i idę do kotłowni sprawdzić zawór |
|||
|
||||
gmaj22
|
Ustawienia/Informacje/Polecenia > Restart urządzenia
|
|||
|
||||
marpio
|
Zrobiłem restart i nie mam połączenia z netem
dodane 2018-03-08 15:37Już jest dodane 2018-03-08 15:39Skalę mam 10 z lewj strony, a 0 prawej strony. Teraz zawór na sterowniku wskazuje "0" a na zaworze jest na 10 dodane 2018-03-08 15:40Czyli otwarcie w lewo musi być dodane 2018-03-08 15:43Może źle podłączyłem kablelki w sterowniku dodane 2018-03-08 15:45Zmienię kabelki w sterowniku, zmienię na otwarcie w prawo i zrobię restart |
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
marpio
|
Właśnie tak mam 10 z lewej strony
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Czyli sterownik przy ustawieniu otwieranie "w prawo" ma kręcić zaworem w prawo na 100 % a na skali pokazać "10". Jeśli kręci siłownikiem w lewo, wtedy zmiana podłaczenia przewodów. Dopiero potem obserwacja temperatur: zawór na otwarty na 100%, czyli pokrętło na "10", wtedy to na instalację ma iść temperatura zbiżona do tej na kotle.
Jeśli wysoka temp. idzie na powrót kotła, to nie zmieniamy ani podłączeń, ani kierunku otwarcia, tylko trzeba przestawić trzpień zaworu pod siłownikiem. |
|||
|
||||
marpio
|
Mam na zaworze 10 a pokazuje 0%
|
|||
|
||||
gmaj22
|
To zamienić przewody i restart.
|
|||
|
||||
marpio
|
Przewody w sterowniku, czyli kabelki
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Tak... te od siłownika: niebieski "N" zostaje na swoim miejscu, pozostałe dwa zamienić miejscami.
Tylko w przypadku, jesli jest jak piszesz, czyli pokrętło ustawione w linii godz. 1-szej i 7-mej, otwieranie "w prawo", a na schemacie jest "0" po restarcie. |
|||
|
||||
marpio
|
Już idę do pieca
|
|||
|
||||
leON22
|
gmaj22 tak z ciekawości zapytam , kierunek otwierania mojego zaworu 4D mam w lewo , a na schemacie sterownika pokazuje mi strzałkę w prawo , czy to jest normalne pewny
|
|||
|
||||
gmaj22
|
To wszystko po to, żeby było jak należy. Bo można było zmienić tylko kierunek otwarcia, ale wtedy nie zgadzałby się z faktycznym kierunkiem. Pozostanie jeszcze sprawdzenie temperatur/przegrody.
dodane 2018-03-08 16:48 leON22 napisał » 2018-03-08 16:39 gmaj22 tak z ciekawości zapytam , kierunek otwierania mojego zaworu 4D mam w lewo , a na schemacie sterownika pokazuje mi strzałkę w prawo , czy to jest normalne pewny Tu się nie wypowiem ; najważniejsze, żeby fizycznie się kierunek otwarcia zgadzał przy prawidłowo podłączonych przewodach. Jeśli przewody będą na odwrót, to kierunek otwarcia też będzie przeciwny a zawór będzie wtedy zamykał. Dochodzi jeszcze prawidłowość położenia przegrody wewnątrz. |
|||
|
||||
leON22
|
Fizycznie na zaworze również mam w lewo , w sterowniku kierunek otwarcia również w lewo , a jak zawór się otwiera to kierunek strzałki jest w prawo
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Wg wykresu zawór działa dobrze - otwierając się, temperatura za nim wzrasta a powrotu spada.
Kwestia strzałki: sądzę, że jest to opcja stała- otwieranie w prawo, zamykanie-w lewo. Ale tu pewnosci nie mam. |
|||
|
||||
leON22
|
Czyli musi wypowiedzieć się ktoś z ES , thx gmaj22 no to czekamy na info
PS. Marcin no i chyba dzięki pomocy gmaj22 problem rozwiązany |
|||
|
||||
gmaj22
|
Nie do końca....
@marpio...po zamianie "kabelków" przestaw siłownik maksymalnie w prawo ( na "10" - 100%) i zaobserwuj, która rura robi sie gorąca. Jeśli ta na górze za pompą - to jest dobrze, a jeśli ta na dole do powrotu kotła, to trzpień zaworu pod siłownikiem do przekręcenia o 90 stopni. Sprawdzamy przy WYŁĄCZONEJ pompie CWU. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||