Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Mokry komin Ogniwo Eko Plus M Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
el-company
![]() |
mamut
![]() dodane 2018-01-23 18:03leON22 najważniejsze że działa ![]() |
|||
|
||||
myhousejarecky9
![]() |
Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie.
|
|||
|
||||
wlasti
![]() |
myhousejarecky9 napisał » 2018-01-23 18:31 Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie. pod warunkiem że kiszą spaliny na 100-110 stopni albo i niżej u mnie nie schodzi przy paleniu poniżej 130 - i nie ma mokra - a komin stara cegła 30 stopni na kominie na PLUS to tylko 1% straty kominowej w całym rozrachunku mocowym nie warto tu oszczędzać |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
A gdzież to jest napisane że wilgoć w kominie pojawia się przy 100-110 stopniach a przy 130 stopniach już jej nie ma. Bo chętni bym o tym poczytał.
|
|||
|
||||
myhousejarecky9
![]() |
95% inwestorów pracuje na ustawach instalatora i nie wchodzi w szczegóły. Tylko mały procent, gapi się w wykresy i kręci parametrami szukając idealnego wykresu. |
|||
|
||||
wlasti
![]() |
Vitis napisał » 2018-01-23 22:14 A gdzież to jest napisane że wilgoć w kominie pojawia się przy 100-110 stopniach a przy 130 stopniach już jej nie ma. Bo chętni bym o tym poczytał. pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
myhousejarecky9 napisał » 2018-01-23 18:31 Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie. To wyślij go do mnie wg. jego "miernika" u mnie powinna lać się rzeka ![]() |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
wlasti napisał » 2018-01-29 20:11 pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało Jeszcze raz zapytam tak z ciekawości skąd te obliczenia? I skąd to przedziwne twierdzenie że -1% daje +30% ![]() Bo ja np. znalazłem coś takiego: ![]() Co zaprzecza twojemu twierdzeniu że +30st to 1% sprawności. Sprawność zależy zresztą między innymi od czystości kotła a nie od temperatury spalin. Jest jeszcze coś takiego: ![]() Wiem że nie dla tych temperatur i powietrza (spalin) w ruchu ale z tej tabeli jasno wynika że im wilgotniej ( mokry groszek, miał i czym tam jeszcze kto pali) tym większe ryzyko mokrego komina. |
|||
|
||||
lucky
![]() |
Wynika z tego że 30 st to ok 3%. Niech będzie 4%. To z tony 40kg. To co lepsze? Puścić w komin 40kg/t, czy remontować komin i pomieszczenia do niego przylegające?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
lucky napisał » 2018-01-30 07:54 Wynika z tego że 30 st to ok 3%. Niech będzie 4%. To z tony 40kg. To co lepsze? Puścić w komin 40kg/t, czy remontować komin i pomieszczenia do niego przylegające? Udowodnienie tego że 40 kg opału z tony dosuszy komin jest dokładnie takie samo jak ja mam udowodnić że niska około 100 stopni przy niskiej mocy kotła ten komin też dosuszy. Dlatego na początku napisałem że ja w odróżnieniu od niektórych konsultowałem to z kominiarzem który powiedział że ta (czyli około 100 st przy niskiej mocy kotła) jest wystarczająca aby mój komin był suchy. |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Mój ulubiony doktor pisał niegdyś że 20 stopni więcej w kominie to 1% straty na sprawności.
I znowu powód do dyskusji o wszystkim i niczym ![]() |
|||
|
||||
wlasti
![]() |
Vitis napisał » 2018-01-30 00:39 wlasti napisał » 2018-01-29 20:11 pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało ![]() Co zaprzecza twojemu twierdzeniu że +30st to 1% sprawności. Sprawność zależy zresztą między innymi od czystości kotła a nie od temperatury spalin. zobacz delte 100-190 *C dla 6% O2 - pomyliłem się o 1,2% - jakaś strata kominowa MUSI być tylko jeszcze raz napiszę - jak kto ma komin ceglany - to nie ryzykowac jazdy na 100*C tylko podbić choćby na 170-190 i jest o wiele większa szansa na suchość - a straty są niewspółmierne do kosztów remontu |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
Wlasti
Mój dom lata 50 dwa kominy ceglane. Dawniej piece kaflowe i kuchenne od lat 70 centralne ogrzewanie. Zawsze palone suchym opałem. Dwa razy w roku kominiarz na wiosnę i listopad/grudzień. I komin mam suchy przy temperaturze spalin takiej jak opisałem wyżej. Twórca tematu el-company kilka postów wyżej prawdopodobnie opisał gdzie był problem: "Vitis wylot komina mam ze zwykłej cegły ale jak sobie teraz przypomniałem to ojciec wsadził do komina półmetrowy kawał rury nierdzewnej który wystaje z 30 cm ponad komin i z tego co mi syn mówił (to on sprawdzał czy komin jest suchy czy mokry) to ta wilgoć o której mówie była w rurze :-(" No cóż nie odpisał czy to właśnie to. |
|||
|
||||
wlasti
![]() |
tak może być - sucha piwnica
suchy opał - i będzie dobrze ale przy jakiejkolwiek wątpliwości to ja zachęcam aby podnieść temperaturę spali nie jest to jakaś straszna strata - a zyskać można wiele sam przerabiałem mega oszczędny piec gazowy (lata 82-84) i po 2 sezonach piękne wykwity na ścianach - udało się bez remontu komina ale włożyliśmy wkład z pcv ![]() i dziennie 3-4 litrów wody skapywało tym wkładem do piwnicy do wiadra także znam ból kilkukrotnego malowania ścian po wykwitach |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
||||
|
||||
wlasti
![]() |
to jest coś Mega pozytywnego w dzisiejszym szalonym świecie
![]() ![]() Gratulacje dla każdej ze stron ![]() A możesz TUTAJ te Rady Ratujące Komin (RRK) ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
karoka65 napisał » 2018-02-05 17:15 Tez jestem ciekaw tych rad. Może Pan Wiesiek podzieli się nimi i komuś uratują dup..... znaczy się komin. |
|||
|
||||
bodziasty
![]() |
Jak widzicie - to nie są tanie porady
![]() ![]() Robić zrzutkę na Karokę i po sprawie ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |