Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Mokry komin Ogniwo Eko Plus M Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
el-company
![]() |
Witam , jest to mój pierwszy post dlatego chciałbym się przywitać. Problem polega na tym że sprawdzałem dwa dni temu komin i zauważyłem że jest mokry , palę ekogroszkiem z Bartex-u Gold-em całkowicie suchym . Temperatura na kotle 56 st C spaliny wahają się od 65 do 160 st C , czy jest to normalny objaw czy zbyt niska temperatura na kotle a co za tym idzie niska temp. spalin ?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Temperatura kotła mogłaby być delikatnie wyższa , jak długo palisz w tym kotle ? Czy jest to nowy budynek , komin
![]() ![]() PS. Może ten artykuł Ci pomoże -> CZYSTE OGRZEWANIE |
|||
|
||||
el-company
![]() |
Palę w kotle od 1 miesiąca , budynek ma 40 lat
![]() |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Być może. "Suchy węgiel" to pojęcie względne. Skąd wiesz, że ten GOLD jest suchy??
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
el-company napisał » 2018-01-22 17:23 65st to 2x za mało. Miałem ten sam problem, pomogło otwarcie wyczystki. Ale to nie jest bezpieczne.... spaliny wahają się od 65 do 160 st C |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Z tego co wiem to komin z cegły nie nadaje się do takich pieców. Piece na ekogroch mają za niską temperaturę spalin, co powoduje kondensat bo komin pewnie nie ocieplony a w przyszłości może wyjść na ścianie np. w pokoju. Spróbuj wyjąć zawirowywacze i dać wyższą temp.
|
|||
|
||||
el-company
![]() |
Wikliraf faktycznie suchy to pojęcie względne , to moja ocena eko kupowałem w lipcu . vmilo czy temp spalin w granicach 200 st to nie za wysoka ? sq9tbu komin faktycznie nie ocieplony ale leci przez środek budynku także nigdy nie jest zimny, z turbolatorami bo takie mam w Eko Plus M to spróbuje
|
|||
|
||||
Walter
![]() |
Mam ten sam kocioł, komin z cegły, tylko ocieplony w części nieogrzewanej poddasza 15cm wełną, w kominie sucha sadza, przynajmniej narazie. Mokry, wilgotny opał, powoduje produkcję dużej ilości pary wodnej. Suchy opał to podstawa. Mokry komin to wg Ciebie co? Wykwity na ścianie, czy mokry u wylotu z komina?
|
|||
|
||||
Vitis
![]() |
el-company napisał » 2018-01-22 19:03 Palę w kotle od 1 miesiąca , budynek ma 40 lat ![]() Oczywiście że może być cegła ciągnie wodę. Pal suchym grochem i sprawdź za jakiś czas. I moim zdaniem temperatura spalin nie musi być wcale taka duża. U mnie przed przyjściem kominiarza wahała się od około 65/120 i w kominie było sucho a komin mam taki sam stara cegła. I nie wyciągaj zawirowywaczy bo całość pójdzie w komin. To nie OEP |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Jeśli kupiłeś go w tych samych foliowych workach co ja to wysyp jeden na tydzień w garażu na folie i zobacz jak przeschnie. Suchy opał byłby na pewno gdybyś go trzymał w blaszaku z dobrym przewiewem od lipca i kurzyłoby się z tego węgla. Temp spalin w granicach 200 stopni to powyżej mocy nominalnej. Taka temp spalin jest jak najbardziej oki.
Poza tym na jakich ustawieniach spalasz?? Na automacie, czy grupowym?? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przypomnę tylko , że temp.spalin 200 st może świadczyć o zasyfionych kanałach pionowych wymiennika ciepła , zawirowaczach , czopucha no i samego czujnika spalin
![]() ![]() |
|||
|
||||
el-company
![]() |
Wikliraf tak jak pisałem od lipca mam go w piwnicy (suchej) a jak wsypuję do zasobnika to widać jak się kurzy , kocioł pracuje na automacie . Walter komin mokry jest na samym wylocie. Vitis popalę teraz "suchym eko i zobaczę , może faktycznie ten mokry komin jest tylko na wylocie
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Przypomnę tylko , że temp.spalin 200 st może świadczyć o zasyfionych kanałach pionowych wymiennika ciepła , zawirowaczach , czopucha no i samego czujnika spalin
![]() ![]() PS. Wcześniej paliłem w przewymiarowanym śmieciuchu , kisiłem opał , a w kominie miałem smołę jak na zdjęciu w w/w zamieszczonym linku do tematu o czystym spalaniu ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
pablo
![]() |
leON22: przyznaj się czym paliłes
![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak to czym , wszystkim
![]() ![]() |
|||
|
||||
pablo
![]() |
a to mój tata też tak robił tylko lał z weżą miał
![]() ![]() |
|||
|
||||
Vitis
![]() |
A wylot nie masz czasem z cegły klinkierowej? bo wtedy na pewno będzie się skraplać ta cegła nie wchłania wody.
Tu masz jeszcze do przeglądnięcia jakoś nie widzę w czasie badań temperatury spalin dochodzącej do 200st ale opał na pewno był suchy i piec czysty. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na szczęście to już historia , w kotle wyglądało podobnie jak w kominie . Do dziś czuję smród tego kondensatu . Nie wspomnę że kiedyś ten syf się zapalił aż pękła ściana na piętrze . Niestety góra komina do remontu , trzeba zrzucić 4 warstwy klinkieru i położyć od nowa , bo stara cegła , a raczej fuga się zlasowała i komin się rozpada . W dodatku to komin bliźniaczy ma ze 3mb
![]() ![]() PS. Jak widać spora część komina jest nieocieplona ( moja ta niższa połowa ) cegła klinkierowa i do końca o zgrozo z dziurawki ![]() ![]() |
|||
|
||||
el-company
![]() |
Vitis wylot komina mam ze zwykłej cegły ale jak sobie teraz przypomniałem to ojciec wsadził do komina półmetrowy kawał rury nierdzewnej który wystaje z 30 cm ponad komin i z tego co mi syn mówił (to on sprawdzał czy komin jest suchy czy mokry) to ta wilgoć o której mówie była w rurze :-( w sobotę wezmę latarkę i zalukam do środka komina , może się okaże że tam wcale nie jest mokry (byłby to fałszywy alarm, ale za wszystkie wskazówki dziękuję . Dam znać w sobotę jak to wygląda
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Ja mam założony RCK i w momencie gdy dmuchawa przestaje dmuchać to klapka się uchyla i dopuszcza trochę powietrza co pozwala na szybsze wyjście spalin i nie kiszenie się ich w kominie.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||