Forum eCoal.pl v3.5 Mokry komin Ogniwo Eko Plus M Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
el-company
|
mamut
dodane 2018-01-23 18:03leON22 najważniejsze że działa |
|||
|
||||
myhousejarecky9
|
Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie.
|
|||
|
||||
wlasti
|
myhousejarecky9 napisał » 2018-01-23 18:31 Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie. pod warunkiem że kiszą spaliny na 100-110 stopni albo i niżej u mnie nie schodzi przy paleniu poniżej 130 - i nie ma mokra - a komin stara cegła 30 stopni na kominie na PLUS to tylko 1% straty kominowej w całym rozrachunku mocowym nie warto tu oszczędzać |
|||
|
||||
Vitis
|
A gdzież to jest napisane że wilgoć w kominie pojawia się przy 100-110 stopniach a przy 130 stopniach już jej nie ma. Bo chętni bym o tym poczytał.
|
|||
|
||||
myhousejarecky9
|
95% inwestorów pracuje na ustawach instalatora i nie wchodzi w szczegóły. Tylko mały procent, gapi się w wykresy i kręci parametrami szukając idealnego wykresu. |
|||
|
||||
wlasti
|
Vitis napisał » 2018-01-23 22:14 A gdzież to jest napisane że wilgoć w kominie pojawia się przy 100-110 stopniach a przy 130 stopniach już jej nie ma. Bo chętni bym o tym poczytał. pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało |
|||
|
||||
karoka65
|
myhousejarecky9 napisał » 2018-01-23 18:31 Kominiarz po zejściu z dachu powiedział, że mokre kominy to znak rozpoznawczy kotłów w 5-tej klasie. To wyślij go do mnie wg. jego "miernika" u mnie powinna lać się rzeka |
|||
|
||||
Vitis
|
wlasti napisał » 2018-01-29 20:11 pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało Jeszcze raz zapytam tak z ciekawości skąd te obliczenia? I skąd to przedziwne twierdzenie że -1% daje +30% Bo ja np. znalazłem coś takiego: Co zaprzecza twojemu twierdzeniu że +30st to 1% sprawności. Sprawność zależy zresztą między innymi od czystości kotła a nie od temperatury spalin. Jest jeszcze coś takiego: Wiem że nie dla tych temperatur i powietrza (spalin) w ruchu ale z tej tabeli jasno wynika że im wilgotniej ( mokry groszek, miał i czym tam jeszcze kto pali) tym większe ryzyko mokrego komina. |
|||
|
||||
lucky
|
Wynika z tego że 30 st to ok 3%. Niech będzie 4%. To z tony 40kg. To co lepsze? Puścić w komin 40kg/t, czy remontować komin i pomieszczenia do niego przylegające?
|
|||
|
||||
Vitis
|
lucky napisał » 2018-01-30 07:54 Wynika z tego że 30 st to ok 3%. Niech będzie 4%. To z tony 40kg. To co lepsze? Puścić w komin 40kg/t, czy remontować komin i pomieszczenia do niego przylegające? Udowodnienie tego że 40 kg opału z tony dosuszy komin jest dokładnie takie samo jak ja mam udowodnić że niska około 100 stopni przy niskiej mocy kotła ten komin też dosuszy. Dlatego na początku napisałem że ja w odróżnieniu od niektórych konsultowałem to z kominiarzem który powiedział że ta (czyli około 100 st przy niskiej mocy kotła) jest wystarczająca aby mój komin był suchy. |
|||
|
||||
karoka65
|
Mój ulubiony doktor pisał niegdyś że 20 stopni więcej w kominie to 1% straty na sprawności.
I znowu powód do dyskusji o wszystkim i niczym |
|||
|
||||
wlasti
|
Vitis napisał » 2018-01-30 00:39 wlasti napisał » 2018-01-29 20:11 pewnie nigdzie tylko że z każdym +30 stopniem w górę tracimy jedynie 1% sprawności a zyskujemy 30% więcej szans na to że komin będzie suchy... ((100))+30+30+30 = 190* i 90% szans że komin będzie suchy przy 190 musiałby być jakiś koszmarny zbieg okoliczności aby coś wilgotniało Co zaprzecza twojemu twierdzeniu że +30st to 1% sprawności. Sprawność zależy zresztą między innymi od czystości kotła a nie od temperatury spalin. zobacz delte 100-190 *C dla 6% O2 - pomyliłem się o 1,2% - jakaś strata kominowa MUSI być tylko jeszcze raz napiszę - jak kto ma komin ceglany - to nie ryzykowac jazdy na 100*C tylko podbić choćby na 170-190 i jest o wiele większa szansa na suchość - a straty są niewspółmierne do kosztów remontu |
|||
|
||||
Vitis
|
Wlasti
Mój dom lata 50 dwa kominy ceglane. Dawniej piece kaflowe i kuchenne od lat 70 centralne ogrzewanie. Zawsze palone suchym opałem. Dwa razy w roku kominiarz na wiosnę i listopad/grudzień. I komin mam suchy przy temperaturze spalin takiej jak opisałem wyżej. Twórca tematu el-company kilka postów wyżej prawdopodobnie opisał gdzie był problem: "Vitis wylot komina mam ze zwykłej cegły ale jak sobie teraz przypomniałem to ojciec wsadził do komina półmetrowy kawał rury nierdzewnej który wystaje z 30 cm ponad komin i z tego co mi syn mówił (to on sprawdzał czy komin jest suchy czy mokry) to ta wilgoć o której mówie była w rurze :-(" No cóż nie odpisał czy to właśnie to. |
|||
|
||||
wlasti
|
tak może być - sucha piwnica
suchy opał - i będzie dobrze ale przy jakiejkolwiek wątpliwości to ja zachęcam aby podnieść temperaturę spali nie jest to jakaś straszna strata - a zyskać można wiele sam przerabiałem mega oszczędny piec gazowy (lata 82-84) i po 2 sezonach piękne wykwity na ścianach - udało się bez remontu komina ale włożyliśmy wkład z pcv )) i dziennie 3-4 litrów wody skapywało tym wkładem do piwnicy do wiadra także znam ból kilkukrotnego malowania ścian po wykwitach |
|||
|
||||
karoka65
|
||||
|
||||
wlasti
|
to jest coś Mega pozytywnego w dzisiejszym szalonym świecie!
)) Gratulacje dla każdej ze stron! A możesz TUTAJ te Rady Ratujące Komin (RRK) )) przytoczyć? |
|||
|
||||
simko1
|
karoka65 napisał » 2018-02-05 17:15 Tez jestem ciekaw tych rad. Może Pan Wiesiek podzieli się nimi i komuś uratują dup..... znaczy się komin. |
|||
|
||||
bodziasty
|
Jak widzicie - to nie są tanie porady
Robić zrzutkę na Karokę i po sprawie |
|||
|
||||
simko1
|
Ja nie widzę problemu. Karoka podzieli się wiedzą i od każdego kto skorzysta po piątaku na nr konta wskazany przez Karoka. Na dobrą flaszkę. Sam wie co lubi najlepiej.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||