Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 duża ilość spalania grochu ogniwo 25 kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
![]() |
klaudik1986 napisał » 2018-01-23 14:35 to jest 25 kw to jak go ustawić ? Spróbuj w trybie automatycznym, ale wybierz typ kotła EKO PLUS, bez M. Podawanie ustaw na 6sec, korektę dmuchawy daj na minus 1. |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
pablo napisał » 2018-01-23 14:36 Wikliraf:dalej nie napisałeś mi lub nie wkleiłeś mocy grzewczej dla każdego pomieszczenia, ja zamawiałem projekt przez www (dom w firletkach) tutaj miałem wyliczona moc potrzebna do każdego pokoju.+ woda cieplna dla 3 osób Jeżeli ktoś CI wyliczał tą moc dla Twojego domku 18 KW to powinien wskazać w jaki sposób i co brał pod uwagę wyliczając moc(ocieplenie ścian,poddasza,pakiety szybowe i etc).Jak można liczyć np moc kotła dla budynku nie podając podstawowych parametrów o ktorych wspomniałem. Podsumowując ten Twój OPZ który CI robił to typowy "INSTALATOR" który robi OPZ na podstawie lat 80 . Jakoś bedzie Po to wkleilem Ci rysunek z grzejnikami. Dobór na zasadzie suma mocy grzejników. Poza dwoma rysunkami i tą stroną nic więcej nie ma. W pokoju 9m2 dobrany grzejnik 1800W, czyli ponad 200w/m2 - bez komentarza. Koleżanka miała praktyki studenckie w biurze projektowym i robiła projekty domów jednorodzinych. Gość im kazał robić też projekty instalacji, a ktoś z uprwnieniami sie pod nimi tylko podpisywal. Czy na pewno ma to robić, bo nie bardzo sie zna gość odpowiedział: "Rób jak umiesz i tak instalacje każdy robi po swojemu". Nie róbmy dłużej off topicu |
|||
|
||||
klaudik1986
![]() |
vmilo nie wiem czy jest tam taka opcja co ty mówisz
a powiec mi jak jest przyczyna ze nie umie się dogrzać do danej temperatury tylk caly czas 38 - 41 |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
zetbal
![]() |
Mam OEP 25kw i ok 240 m do ogrzania. Mogę potwierdzić to co koledzy wyżej napisali. Nowy dom - musi więcej spalić. Z czasem spalanie będzie spadało. Wymieniałem parę dni temu podajnik w moim kotle i przy tej okazji chałupa trochę się wychłodziła. Przez pierwsze 2 dni spalał mi ok 2 worków eko na dobę. Po dogrzaniu domu spalanie spadło poniżej 1 worka czyli jest w tej chwili na poziomie starego podajnika. Próbowałem na OEP 25 spalania grupowego i według mnie ilość spalanego opału jest porównywalna ze spalaniem na automacie (może niewielka (tycia) różnica na + dla grupowego). Jedno co jest dobre w grupowym to lepsze dopalanie opału i spokojniejsza praca.
Jeśli jeszcze nie mieszkasz w tym domu to proponuję "przykręcić" kocioł do min. nastaw. Wewnątrz utrzymywać temperaturę ok. 16st (żeby się dało spokojnie coś w środku robić przy wykończeniu) i wietrzyć. U mnie tak pracował przez rok. PS. Nie wiem jak jest w nowych sterach (3,5), u mnie w starym typie, przestawiłem typ kotła z "OEP25 Kw" na "OEP16kW" i z tego co pamiętam (zresztą mam tak do dziś ustawione) to również miało wpływ na m.in. wielkość spalania. |
|||
|
||||
klaudik1986
![]() |
witam panowie z góry dziękuje wszystkim za rady i odpowiedzi a w szczególności vmilo za cierpliwość do mnie bo nie było łatwo kocioł już nie łyka grochu po 80 kg jeszcze parę porad od kolegi vmilo i będzie dobrze jeszcze raz z góry wszystkim bardzo dziękuję
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Przeceniasz moje zasługi.
Spalasz mniej, bo dom powoli się wygrzewa. Będzie coraz lepiej, trzeba to po prostu przeczekać, jak każdy z nas kiedyś czekał i się stresował. |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Fakt faktem, że niewiele jest osób, które tak jak TY ogarniają OEP 25 kW. Ja nie śmiem sie do nich zaliczać
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Oj tam oj tam... nie słodźcie mi tak, bo palma odbije i zacznę gwiazdorzyć
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Sam się już czasami łapię na tym, jakbym zaczynał "gwiazdorzyć"
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
vmilo napisał » 2018-02-10 12:50 Oj tam oj tam... nie słodźcie mi tak, bo palma odbije i zacznę gwiazdorzyć ![]() masz jeszcze miejsce na klacie na ordery? czy już na plecach Ci wpinaja jak kiedyś Breżniewowi? ![]() A barek pusty :( |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Trza się zaś kiedy sponiewierać...
![]() Jak pusty... dopiero co był pełny, orzesz Ty ![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
gmaj22 napisał » 2018-02-10 12:53 Sam się już czasami łapię na tym, jakbym zaczynał "gwiazdorzyć" ![]() Co jakiś czas któryś chce tu pogwiadorzyć ![]() Ilu ja już ich tutaj przeżyłem? ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Mówisz i masz...zaraz się "gwiazdorzy" zjadą z róznych stron i barek znów będzie pełny
![]() |
|||
|
||||
karoka65
![]() |
Nie damy rady
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Ja tam jestem chętny.. TD oczywiście przywiozę
![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
TD lepsza od GLFD?
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Tańsze. GF szkoda utylizować jak my to robimy, po chamsku... szklana, szklana, gleba
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||