Forum eCoal.pl v3.5 duża ilość spalania grochu ogniwo 25 kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
klaudik1986 napisał » 2018-01-23 14:35 to jest 25 kw to jak go ustawić ? Spróbuj w trybie automatycznym, ale wybierz typ kotła EKO PLUS, bez M. Podawanie ustaw na 6sec, korektę dmuchawy daj na minus 1. |
|||
|
||||
Wikliraf
|
pablo napisał » 2018-01-23 14:36 Wikliraf:dalej nie napisałeś mi lub nie wkleiłeś mocy grzewczej dla każdego pomieszczenia, ja zamawiałem projekt przez www (dom w firletkach) tutaj miałem wyliczona moc potrzebna do każdego pokoju.+ woda cieplna dla 3 osób Jeżeli ktoś CI wyliczał tą moc dla Twojego domku 18 KW to powinien wskazać w jaki sposób i co brał pod uwagę wyliczając moc(ocieplenie ścian,poddasza,pakiety szybowe i etc).Jak można liczyć np moc kotła dla budynku nie podając podstawowych parametrów o ktorych wspomniałem. Podsumowując ten Twój OPZ który CI robił to typowy "INSTALATOR" który robi OPZ na podstawie lat 80 . Jakoś bedzie Po to wkleilem Ci rysunek z grzejnikami. Dobór na zasadzie suma mocy grzejników. Poza dwoma rysunkami i tą stroną nic więcej nie ma. W pokoju 9m2 dobrany grzejnik 1800W, czyli ponad 200w/m2 - bez komentarza. Koleżanka miała praktyki studenckie w biurze projektowym i robiła projekty domów jednorodzinych. Gość im kazał robić też projekty instalacji, a ktoś z uprwnieniami sie pod nimi tylko podpisywal. Czy na pewno ma to robić, bo nie bardzo sie zna gość odpowiedział: "Rób jak umiesz i tak instalacje każdy robi po swojemu". Nie róbmy dłużej off topicu |
|||
|
||||
klaudik1986
|
vmilo nie wiem czy jest tam taka opcja co ty mówisz
a powiec mi jak jest przyczyna ze nie umie się dogrzać do danej temperatury tylk caly czas 38 - 41 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
zetbal
|
Mam OEP 25kw i ok 240 m do ogrzania. Mogę potwierdzić to co koledzy wyżej napisali. Nowy dom - musi więcej spalić. Z czasem spalanie będzie spadało. Wymieniałem parę dni temu podajnik w moim kotle i przy tej okazji chałupa trochę się wychłodziła. Przez pierwsze 2 dni spalał mi ok 2 worków eko na dobę. Po dogrzaniu domu spalanie spadło poniżej 1 worka czyli jest w tej chwili na poziomie starego podajnika. Próbowałem na OEP 25 spalania grupowego i według mnie ilość spalanego opału jest porównywalna ze spalaniem na automacie (może niewielka (tycia) różnica na + dla grupowego). Jedno co jest dobre w grupowym to lepsze dopalanie opału i spokojniejsza praca.
Jeśli jeszcze nie mieszkasz w tym domu to proponuję "przykręcić" kocioł do min. nastaw. Wewnątrz utrzymywać temperaturę ok. 16st (żeby się dało spokojnie coś w środku robić przy wykończeniu) i wietrzyć. U mnie tak pracował przez rok. PS. Nie wiem jak jest w nowych sterach (3,5), u mnie w starym typie, przestawiłem typ kotła z "OEP25 Kw" na "OEP16kW" i z tego co pamiętam (zresztą mam tak do dziś ustawione) to również miało wpływ na m.in. wielkość spalania. |
|||
|
||||
klaudik1986
|
witam panowie z góry dziękuje wszystkim za rady i odpowiedzi a w szczególności vmilo za cierpliwość do mnie bo nie było łatwo kocioł już nie łyka grochu po 80 kg jeszcze parę porad od kolegi vmilo i będzie dobrze jeszcze raz z góry wszystkim bardzo dziękuję
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Przeceniasz moje zasługi.
Spalasz mniej, bo dom powoli się wygrzewa. Będzie coraz lepiej, trzeba to po prostu przeczekać, jak każdy z nas kiedyś czekał i się stresował. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Fakt faktem, że niewiele jest osób, które tak jak TY ogarniają OEP 25 kW. Ja nie śmiem sie do nich zaliczać
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Oj tam oj tam... nie słodźcie mi tak, bo palma odbije i zacznę gwiazdorzyć
|
|||
|
||||
gmaj22
|
Sam się już czasami łapię na tym, jakbym zaczynał "gwiazdorzyć"
|
|||
|
||||
karoka65
|
vmilo napisał » 2018-02-10 12:50 Oj tam oj tam... nie słodźcie mi tak, bo palma odbije i zacznę gwiazdorzyć masz jeszcze miejsce na klacie na ordery? czy już na plecach Ci wpinaja jak kiedyś Breżniewowi? A barek pusty :( |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Trza się zaś kiedy sponiewierać...
Jak pusty... dopiero co był pełny, orzesz Ty |
|||
|
||||
karoka65
|
gmaj22 napisał » 2018-02-10 12:53 Sam się już czasami łapię na tym, jakbym zaczynał "gwiazdorzyć" Co jakiś czas któryś chce tu pogwiadorzyć Ilu ja już ich tutaj przeżyłem? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Mówisz i masz...zaraz się "gwiazdorzy" zjadą z róznych stron i barek znów będzie pełny
|
|||
|
||||
karoka65
|
Nie damy rady
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ja tam jestem chętny.. TD oczywiście przywiozę
|
|||
|
||||
gmaj22
|
TD lepsza od GLFD?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tańsze. GF szkoda utylizować jak my to robimy, po chamsku... szklana, szklana, gleba
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona4 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||