Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 duża ilość spalania grochu ogniwo 25 kw Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
artur1973
![]() |
Ameno25 napisał » 2018-01-20 08:28 gdy ludzie zaczną zamawiać projekty ogrzewania Kurcze kiedy skończy sie montaż przewymiarowanych kotłów przez instalatorów? przecież to nie trzeba być mega uczonym aby w miarę dobrać kocioł odpowiedniej mocy do danego budynku . |
|||
|
||||
klaudik1986
![]() |
vmilo napisał » 2018-01-22 20:23 klaudik1986 napisał » 2018-01-22 19:58 No dobra: napisz jakie masz parametry spalania ustawione, korekta dmuchawy, podawanie, rodzaj palnika.właśnie czasami spada mi powrót nie wiem czym to jest spowodowane ale ciężko mu w ogóle zagrzać się do tych 53 jutro ci wszystko wyślę bo nie pamiętam |
|||
|
||||
artur1973
![]() |
Wikliraf napisał » 2018-01-22 19:05 no to chyba sprzedawca kotła z monterem byli w spółce z projektantem W projekcie miałem 18KW. Kupiłem najmniejszy jaki był 9KW. W zeszłym roku było -27 i co najwyżej 5 KW dom potrzebował. ![]() |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
Kocioł kupowałem i montowałem sam. Najmniejszy jaki był w sklepie hydraulicznym (9KW). Jak spojrzałem, że w projekcie jest 18 KW to się uśmiałem nieźle. Najlepsze, że projekt indywidualny, więc powinien być bez takich bzdur.
|
|||
|
||||
pablo
![]() |
Wikliraf: to podaj mi gdzie kupiles ten plan:?,adres trony adres firmy
|
|||
|
||||
artur1973
![]() |
Wikliraf napisał » 2018-01-22 20:41 właśnie widzę że wszystko ładnie docieplone a w projekcie IV strefa....dla domu z 1900r
Kocioł kupowałem i montowałem sam. Najmniejszy jaki był w sklepie hydraulicznym (9KW). Jak spojrzałem, że w projekcie jest 18 KW to się uśmiałem nieźle. Najlepsze, że projekt indywidualny, więc powinien być bez takich bzdur. |
|||
|
||||
pablo
![]() |
Wikliraf:: do tego napisz mi jak w planie napisane masz ,ile potrzebujesz mocy na dany pokój i czy dana moc 18 kw to moc gazowego czy weglowego pieca,bo interesuje mnie to co i jak ktoś liczył + dopisz jakie masz w planie oceiplenie poddasza i ścian
|
|||
|
||||
pab11o
![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=cE8rIhg3zBs rozumiecie gościa?
|
|||
|
||||
pablo
![]() |
pab11o: elo,daj chłopu spokój widać że to nagrywane po świecie "6 króli "
![]() |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
hahahaha kur.. daj spokój jak można coś takiego nagrywać. Czy na tym filmie gość siedzi czy stoi? Bo ten piec przy nim 16kw straszy potwór.
dodane 2018-01-22 21:41weź nie pitol opublikowano 17 grudnia to gdzie ty masz 3 króli |
|||
|
||||
leON22
![]() |
pab11o " 6króli "
![]() |
|||
|
||||
pab11o
![]() |
teraz doj... już całkiem
![]() |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
pablo napisał » 2018-01-22 20:46 Wikliraf:: do tego napisz mi jak w planie napisane masz ,ile potrzebujesz mocy na dany pokój i czy dana moc 18 kw to moc gazowego czy weglowego pieca,bo interesuje mnie to co i jak ktoś liczył + dopisz jakie masz w planie oceiplenie poddasza i ścian A coś Ty się tak tego czepił?? ![]() |
|||
|
||||
pablo
![]() |
Wikliraf:bo mi farmazony walisz że jakis projektant dał ci w projekcie piec 18 kw.Zgodzę się że dał w projekcie piec 18 kw ale gazowy ale to inny temat bo przepływka a nie piec na grosze.Albo projektant taki jak CI "instalatorzy"
dodane 2018-01-23 00:46pab11o: czytamy ze zrozumieniem ![]() ![]() |
|||
|
||||
Wikliraf
![]() |
pablo napisał » 2018-01-23 00:46 Wikliraf:bo mi farmazony walisz że jakis projektant dał ci w projekcie piec 18 kw.Zgodzę się że dał w projekcie piec 18 kw ale gazowy ale to inny temat bo przepływka a nie piec na grosze.Albo projektant taki jak CI "instalatorzy" dodane 2018-01-23 00:46pab11o: czytamy ze zrozumieniem ![]() ![]() Masz "farmazon" ![]() ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Zapotrzebowanie ciepła to nie tylko ogrzewanie, ale jeszcze wentylacja i cwu. To praktycznie rzecz biorąc niemal podwaja bilans względem samych strat przez przegrody.
Oczywiście bardzo rzadko jest tak, aby wszystkie te czynniki wystepowały równoczaśnie i nie przez cała zimę mamy -20 C na zewnątrz. W zupełności bezpiecznym kryterium doboru kotła na węgiel jest połowa wyliczonych strat. Dla "piątoklasowego" - 3/4. Naturalnie inne proporcje będą dla budynku jednorodzinnego, a inne dla szkoły ![]() |
|||
|
||||
klaudik1986
![]() |
vmilo takie mam ustawienia
jak zajechałem to miałem temp na kotle 41 a mam ustawioną na 53 temp powrotu mam ustawioną na 45 a była na 29 i przez 24H znów 3 wiadra po tynku weszło około ponad 40 kg ustawienie kotła temp zadana 53 temp obniżona 1 krzywa grzania dla -10 60stopni krzywa grzania dla +10 45 stopni tryb zima/lato zima temp zewnętrzna dla trybu auto lato 15 stopni histereza dla trybu auto-lato 2 stopnie PARAMETRY SPALANIA retortowy ecoal korekta dmuchawy 0 % czas pracy podajnika 5sek typ kotła eko plus m 25 kw PARAMETRY PODTRZYMANIA czas pracy podajnika 10 sek czas postoju podajnika czas krótkiej przerwy 20 sek ilość powtórzeń podawania moc dmuchawy 60% PARAMETRY SPALANIA retortowy grupowe moc minimalna 8kw moc maksymalna 12kw moc dmuchawy dla 8kw 30% ilość powtórzeń dla 8kw 4 moc dmuchawy dla 12kw 37% ilość powtórzeń dla 12kw 5 histereza kotła 2 stopnie PARAMETRY PODTRZYMANIA czas pracy podajnika 10sekund czas postoju podajnika 40 min czas krótkiej przerwy 20sekund ilość powtórzeń podawania 1 moc dmuchawy 60% PARAMETRY ZAAWANSOWANE minimalna temp powrotu 43 temperatura załączenia pomp 40 stopni ochrona powrotu zawor 4d a tak jak chciałeś tak się pali ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Więc to nie jest Eko Plus 25kW, tylko Eko Plus M 26kW ?
dodane 2018-01-23 14:06Tak czy siak, jeśli jedziesz na grupowym, to masz to lipnie ustawione. |
|||
|
||||
klaudik1986
![]() |
to jest 25 kw to jak go ustawić ?
|
|||
|
||||
pablo
![]() |
Wikliraf:dalej nie napisałeś mi lub nie wkleiłeś mocy grzewczej dla każdego pomieszczenia, ja zamawiałem projekt przez www (dom w firletkach) tutaj miałem wyliczona moc potrzebna do każdego pokoju.+ woda cieplna dla 3 osób Jeżeli ktoś CI wyliczał tą moc dla Twojego domku 18 KW to powinien wskazać w jaki sposób i co brał pod uwagę wyliczając moc(ocieplenie ścian,poddasza,pakiety szybowe i etc).Jak można liczyć np moc kotła dla budynku nie podając podstawowych parametrów o ktorych wspomniałem.
Podsumowując ten Twój OPZ który CI robił to typowy "INSTALATOR" który robi OPZ na podstawie lat 80 . Jakoś bedzie |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||